Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Το ένα τρίτο της ανθρωπότητας, ζει στο σκοτάδι.


Σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ, 1.5 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο της ανθρωπότητας, ζει στο σκοτάδι ελλείψει της πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια.

Το 80% αυτού του πληθυσμού κατοικεί στις λεγόμενες υποανάπτυκτες χώρες και στην πλειοψηφία τους είναι πολίτες της Υποσαχάριας Αφρικής, οι οποίοι σύμφωνα με την έκθεση είναι πιθανό να μην επιτύχουν να εκπληρώσουν κανέναν από τους στόχους που έχει θέσει ο ΟΗΕ, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπτυξης για το 2015. Οι στόχοι αφορούν την καταπολέμηση της φτώχειας, της πείνας, των ασθενειών, του αναλφαβητισμού, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα τωρινά επίπεδα της πρόσβασης στην ενέργεια, είναι σαφές ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο αυτές οι χώρες να επιτύχουν τους αυτούς τους στόχους», ήταν η εκτίμηση του υπεύθυνου για την ενέργεια και το περιβάλλον του προγράμματος ανάπτυξης του ΟΗΕ, κ Τakada.

Η μελέτη του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την ανάπτυξη επικεντρώνεται κυρίως στο στενό συσχετισμό της απόλυτης φτώχειας και της έλλειψης πρόσβασης στην ενέργεια. «Αυτήν την περίοδο, περίπου 1.5 δισεκατομμύριο κάτοικοι των αναπτυσσόμενων χωρών δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και 3 δισεκατομμύρια εξαρτώνται από τα στερεά καύσιμα (βιομάζα, άνθρακας)», δήλωσαν οι συντάκτες της έκθεσης...Η έκθεση, που πραγματοποιείται με τη βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αφορά 140 αναπτυσσόμενες χώρες, εκ των οποίων οι 50 ανήκουν στην κατηγορία των «λιγότερο προηγμένων».

Αλλά όπως για την υπηρεσία του νερού, η πρόσβαση στην ενέργεια δεν εμφανίζεται ως προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις: «Προτιμούν να έχουν θεαματικά επιτεύγματα για να παρουσιάσουν στον κόσμο», πρόσθεσε ο κ. Τakada.

Εν τω μεταξύ, στην Κοπεγχάγη από τις 7 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι συζητήσεις για το νέο κλιματικό σχέδιο που θα εφαρμοστεί. Η πρόσβαση στην ενέργεια και τις «καθαρές» τεχνολογίες για αυτές τις χώρες, αλλά και η χρηματοδότηση τους από τους οικονομικά ισχυρότερους, θα αποτελέσουν ένα από τα βασικότερα θέματα αυτής της διάσκεψης.

Πηγή: Liberation
http://www.tvxs.gr/v26888

3 σχόλια:

Ευρύνοος είπε...

Και που να δείς στο "άλλο σκοτάδι" το ποσοστό..

μήπως και το 90%

θα μπορούσα να αναδημοσιεύσω την προηγούμενη ανάρτησή σου με τίτλο

"Λατέρνα, Φτώχεια και ... Φιλότιμο φάση!" ?

καλημέρα :)

busy bee είπε...

Την καλημέρα και από μένα Ευρύνοε!
Τελικά από "σκοτάδι" άλλο τίποτα...
έτσι είναι...
όπως το θέτεις, αν είχα την επιλογή για τους συναθρώπους μας, θα προτιμούσα το σκοτάδι από τον σκοταδισμό...
ώρα καλή.

Ανώνυμος είπε...

Τουλαχιστον το φως ,βολευετε ,υπαρχει η μρα. τι γινετε με το αδειο στομαχι, τις αρρωστειες την εκμεταλευση απο τις ....φωτεινες χωρες.
Τοσα λεφτα που πανε, ομως απ τις "μη κερδοσκοπικες'" οργανωσεις???οι ανθρωποι ειμαστε πολυ σκληροι και νομιζουμε πως αυτα ,ειναι πολυ μακρια, αναλογιζομασυτε αν συμβει σ εμας τι θα κανουμε??ολα γυριζουν ποιος ξερει..γι αυτο ας ειμαστε κοντα τους αληθινα κι ας ελεγχοντε οσοι διαχειριζοντε τα χρηματα που δινει ο κοσμος για εκεινους.

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails