Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009

Η Απάντηση στην κρίση τους...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Εδώ κι ενάμιση χρόνο η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι μάρτυρας της άρσης του ασύλου στις σχολές της Κνωσσού. Η αστυνομία εισέρχεται ανενόχλητη στους χώρους του πανεπιστημίου για την πάταξη του προβλήματος των ναρκωτικών. Λύση; Καμία. Πρόταση από την πρυτανεία; Security. Εκτός αυτού, το Σάββατο 17 Οκτώβρη ,με απόφαση της πρυτανείας πάλι, απαγορεύθηκε η διεξαγωγή μουσικής εκδήλωσης στο χώρο της πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου για την αποφυγή πιθανών επεισοδίων ενώ άρθηκε το άσυλο για εκείνη τη μέρα.

Γίνεται φανερό ότι ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης κύριος Παλήκαρης έχει θέσει ως κύριο στόχο, την πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Πόσο άραγε ενδιαφέρεται η πρυτανεία του Π.Κ. για την ασφάλεια των φοιτητών και την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου; Διαφωτιστικά θα μπορούσαν να είναι τα στοιχεία που τον θέλουν να διώκεται από την ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) για τεράστιες υπεξαιρέσεις χρημάτων, να πλουτίζει από ιδιωτικές εταιρείες που έχει ιδρύσει μέσα στο πανεπιστήμιο και να είναι ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του πανεπιστημιακού Αλεξανδρόπουλου...Το πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Δέχεται μια τεράστια επίθεση. Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να βαδίζει στα χνάρια της προηγούμενης: υποχρηματοδότηση, απαξίωση των πτυχίων των αποφοίτων, προσπάθεια να αποδυναμωθούν οι συλλογικές διαδικασίες, πανεπιστήμιο-φρούριο με κάγκελα, φύλακες, ελέγχους, διαγραφές φοιτητών.

Απέναντι σε αυτήν την θλιβερή πραγματικότητα για το δημόσιο πανεπιστήμιο, η πρυτανεία του Π.Κ με προεξάρχοντα τον πρύτανη Παλήκαρη, όχι μόνο δεν αντιδρά αλλά κάνει και βήματα μπρος: τίθεται προς ψήφιση ο νέος εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του ΠΚ που θεσμοθετεί την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στο δημόσιο πανεπιστήμιο, καταστρατηγείται το άσυλο, τίθενται εκτός νομιμότητας οι διεκδικήσεις των φοιτητών και των αγωνιζόμενων πανεπιστημιακών. Αυτή η τακτική έχει σαν αποτέλεσμα το ΠΚ να μετατρέπεται σε ιδιωτικό κολλέγιο, χωρίς κοινωνικές αναφορές, που θα λειτουργεί με έναν αυταρχικό, αποστειρωμένο, αντιδραστικό τρόπο.

Καλούμε όλους τους συλλόγους φοιτητών, τα προοδευτικά μέλη ΔΕΠ που διαφωνούν με τον αντιδραστικό κατήφορο της πρυτανείας, τους φορείς, τα σωματεία, τους μαθητές, τα κόμματα, τους βουλευτές του νομού μας σε ουσιαστικό και δημοκρατικό διάλογο για το μέλλον του πανεπιστημίου μας. Να ανοίξουμε το ζήτημα της καταστολής και της νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης του ΠΚ στην κοινωνία της Κρήτης.

Όχι στο νέο εσωτερικό-κανονισμό που θεσμοθετεί την κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου και τα πειθαρχικά

Όχι στην αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και των υπολοίπων «μαγαζιών» που πουλάνε πτυχία

Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία και το δημόσιο πανεπιστήμιο

Απαιτούμε η πρυτανεία του ΠΚ και τον πρύτανη Παλήκαρη να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και να παραιτηθούν

Στην εκδήλωση με τίτλο “Απάντηση στην κρίση τους, οι μαζικοί μας αγώνες, στις 11/11 στις 18:30 στο πανεπιστήμιο της Κνωσσού, με κεντρικούς ομιλητές τον πανεπιστημιακό- πρώην μέλος της ΠΟΣΔΕΠ- Τάκη Πολίτη, την ψυχίατρο-επιστημονική συνεργάτη του ιδρύματος “18 άνω” Κατερίνα Μάτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails