Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS.


Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το AIDS έναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Γύρω στα 25.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, ενώ 33.000.000 είναι φορείς του ιού HIV. Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV.

Παρά την παγκόσμια προσπάθεια ελέγχου η επιδημία HIV/AIDS συνεχίζει να παραμένει ανεξέλεγκτη στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα της Υποσαχάρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ο κίνδυνος στην χώρα μας μοιάζει αμελητέος, χωρίς να υπάρχει εφησυχασμός, αφού η λοίμωξη παρουσιάζει αυξητική πορεία. Σημαντική μείωση παρατηρείται στους θανάτους από AIDS, λόγω των νέων θεραπειών, που εφαρμόζονται.
Παρά το γεγονός ότι ο ιος HIV είναι γνωστός εδώ και 24 χρόνια, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ζουν σήμερα μολυσμένοι με τον HIV δεν έχουν πρόσβαση στα απαιτούμενα φάρμακα.
Το Παγκόσμιο Ταμείο διαθέτει περίπου το 25% των πόρων του για την αντιμετώπιση του AIDS, ενώ οι G8 έχουν δεσμευθεί πως το 2010 όλοι οι ασθενείς με HIV θα έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτικές θεραπείες.
Όσο για τα εμβόλια κατά του ΗΙV, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά., καθώς από τα δεκάδες υποψήφια εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί, μόνο ένα κατάφερε να φτάσει τα τελικά στάδια των κλινικών δοκιμών, όπου τελικά αποδείχθηκε αναποτελεσματικό. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα πειραματικά κολπικά τζελ, τα οποία είχαν σχεδιαστεί για την προστασία των γυναικών σε χώρες όπου το προφυλακτικό δεν είναι διαδεδομένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails