Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Προβλέψεις για το 2010: 50-50 να πέσουν μέσα.

Και να που αλλάζει και πάλι ο χρόνος και οι επαγγελματίες προγνωστικολόγοι είναι στα φόρτε τους. Τι θα μας φέρει το 2010; Για να το βρείτε δεν έχετε παρά να σερφάρετε στο διαδίκτυο ή να ανοίξετε την τηλεόρασή σας. Πολύ σύντομα θα μάθετε ότι όλος ο κόσμος του χρόνου θα τρώει ψητό κοτόπουλο, θα βλέπει αθλητικά με τρισδιάστατες τεχνολογίες, θα έχει 8 καταιγίδες στον Ατλαντικό και πάει λέγοντας…

Και μετά υπάρχουν οι οικονομικές προβλέψεις. Κανένας δεν επιθυμεί τις προβλέψεις του επόμενου έτους περισσότερο από εκείνους που βγάζουν το ψωμί τους διαχειριζόμενοι λεφτά ή πουλώντας συμβουλές για το πώς να διαχειριστείς λεφτά. Αυτό έχει όντως νόημα. Σε αντίθεση με τις προβλέψεις που αφορούν για παράδειγμα την αύξηση της κατανάλωσης οικιακής μπίρας, οι επαγγελματίες που πληρώνονται για να μεγαλώνουν την αξία των χαρτοφυλακίων μας όντως πρέπει να έχουν μια καλή προβλεπτική ματιά στο μέλλον. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να βγάλεις λεφτά; Προσπάθησε να δεις τι θα ανεβάσει την αξία του και αγόρασέ το πριν από τους άλλους.

Τι λένε λοιπόν οι σοφοί ότι θα μας φέρει το 2010; Πάρα πολλά. Το 2010 η τιμή του πετρελαίου θα χτυπήσει τα 90 δολάρια το βαρέλι (κατά τη Goldman Sachs), η ανεργία στις ΗΠΑ θα φτάσει το 10,5% (Fitch Ratings), η αξία του δολαρίου έναντι του ευρώ και του γεν θα πέσει σε ιστορικά χαμηλά (Deutsche Bank), τα 10ετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου θα έχουν αποδόσεις άνω του 4%(Bank of America Merill Lynch) και οι μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης θα έχουν πολύ καλύτερες αποδόσεις από τις μετοχές των άλλων κατηγοριών (Richard Bernstein Capital Management). Όσο για τα χρηματιστήρια εν γένει; Σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της UBS μπορούμε να περιμένουμε διψήφια κέρδη. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της PIMCO θα έχουμε πτώση 10%...Για σταθείτε όμως. Τι θα κάνουν τελικά τα χρηματιστήρια, θα ανέβουν ή θα πέσουν; Αυτή η μείζων απόκλιση θέτει ένα σοβαρό ζήτημα. Το να διατυπώνεις προβλέψεις για μια ολόκληρη χρονιά αποτελεί παραπλανητική και αναξιόπιστη δραστηριότητα.

Ένα καλό παράδειγμα: αυτή τη στιγμή έχουμε δυο βασικές σχολές σκέψης στην Αμερική που διατυπώνουν προβλέψεις για το πώς θα πάει η οικονομία το 2010 και δεν θα μπορούσαν να αποκλίνουν περισσότερο. Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης των αμερικανικών χρηματιστηριακών αγορών της J.P. Morgan Τόμας Λι είναι υποστηρικτής της αισιόδοξης προοπτικής. Θεωρεί ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά, ότι θα υπάρξει αναζωογόνηση και ροή πιστώσεων προς τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, ότι θα υπάρξει σημαντική ενίσχυση της καταναλωτικής ζήτησης, ανάκαμψη της απασχόλησης και ότι ο δείκτης S & P 500 θα έχει άνοδο 18%.


Στην άλλη πλευρά του φάσματος είναι ο Ντέιβιντ Ρόζενμπεργκ, επικεφαλής οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής του Gluskin Sheff. Ο Ρόζενμπεργκ θεωρεί ότι η φετινή χρηματιστηριακή άνοδος οφείλεται αποκλειστικά στην κρατική παρέμβαση και τα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας και πως η πραγματική υποκείμενη τάση του περιορισμού των πιστώσεων και των μειωμένων καταναλωτικών δαπανών θα επιβεβαιωθεί και θα είναι μαζί μας για πολλά ακόμη χρόνια. «Έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι η παρούσα οικονομική κάμψη αποτελεί πράγματι σοβαρή ύφεση», έγραψε πρόσφατα ο Ρόζενμπεργκ.

Η μία αυτές τις δύο προβλέψεις πρόκειται να αποδειχτεί εντελώς λάθος. Γιατί συνεπώς να διακινδυνεύουμε τόσο μεγάλες και τολμηρές προβλέψεις για το μέλλον; Γιατί η πρόβλεψη που θα αποδειχτεί ότι ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα μπορεί να αποδώσει καλά λεφτά.

«Πολλά αναπάντεχα πράγματα συμβαίνουν κάθε χρόνο και μπορείς να βγάλεις πολύ χρήμα αν καταφέρεις να προβλέψεις σωστά ορισμένα εξ αυτών», λέει ο Μπάιρον Βιν, αντιπρόεδρος της Blackstone Group που κάθε χρόνο συντάσσει μια λίστα με τις δέκα μεγαλύτερες εκπλήξεις της επόμενης χρονιάς. «Αν καταφέρεις να περιορίσεις τις ζημιές που προκαλούνται από τα λάθη σου και να αφήσεις τα κέρδη από τις σωστές προβλέψεις σου να δουλέψουν για σένα, μπορείς να τα πας πολύ καλά».

Ακόμα και το τελετουργικό της διατύπωσης προβλέψεων μέσω της δημόσιας ανακοίνωσής τους εξυπηρετεί κάποιο στόχο. «Όλα αυτά τα σκέφτεσαι όλο το χρόνο όταν δουλεύεις στις προβλέψεις, αλλά υπάρχει μόνο μια φορά το χρόνο, τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο που τα βάζεις στο χαρτί», λέει ο Μπομπ Ντολ, επικεφαλής επενδύσεων των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών της Blackstone Group, που είναι γνωστός για τις ετήσιες προβλέψεις του. «Κι αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να γυρίσεις πίσω τον επόμενο χρόνο και να δεις: πού έπεσα μέσα, πού έπεσα έξω και τι μπορώ να μάθω από αυτό;».

Ο Ντολ δεν πρόκειται να δημοσιεύσει τις προβλέψεις του έως τον Ιανουάριο αλλά οι πελάτες του ήδη του τις ζητούν. Γιατί; «Από περιέργεια και επειδή προσπαθούν να αποφασίσουν τι θα κάνουν», λέει. Ακριβής ή όχι, μια πρόβλεψη αποτελεί κάτι στο οποίο μπορείς να βασιστείς. Ή ίσως κοιμόμαστε καλύτερα όταν κάνουμε παιχνίδι με βάση τις προβλέψεις κάποιου άλλου αντί για τις δικές μας.
Sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails