Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Back to the future... η τεχνολογία το 2010!


Όπως ξέρουμε όλοι η ταχύτητα με την όποια προχώρα η τεχνολογία είναι τεράστια και συμπαρασύρει εκατοντάδες πτυχές τις καθημερινότητας μας. Δεν είναι εύκολο οπότε να ξεχωρίσουμε 2-3 τεχνολογίες που θα φέρουν τεράστιες αλλαγές το 2010 αλλά είναι σχετικά εύκολο να κρίνουμε μερικές από αυτές με καθαρά χρηστικά κριτήρια και δυστυχώς ή ευτυχώς με κριτήρια που θέτει η αγορά.

Ας ξεκινήσουμε με τα πιο απλά και καθημερινά, τι πρέπει να περιμένουμε δηλαδή από τα κινητά τηλέφωνα μας. Δεν θα αναλύσουμε συγκεκριμένες συσκευές αλλά περισσότερο για τον νέο τρόπο χρήσης τους. Το φαινόμενο iphone της Apple εδώ και χρόνια αλλάζει τον τρόπο που επικοινωνούμε. Μέχρι τώρα ήταν περισσότερο μια συσκευή που είχαν οι λάτρεις των gadgets πλέον όμως καθορίζει τον τρόπο που σχεδιάζονται τα τηλέφωνα και από τις άλλες εταιρίες. Το στοιχείο που τα προκαλεί όλα αυτά δεν είναι η τεχνολογία που ενσωματώνει το iphone ούτε καν οι δυνατότητες και ο σχεδιασμός του. Άλλωστε υπάρχουν δεκάδες κινητά με καλύτερο επεξεργαστή, περισσότερη μνήμη και καλύτερη οθόνη. Αυτό που το έκανε να ξεχωρίσει είναι το ηλεκτρονικό μαγαζί από το οποίο κάποιος κατεβάζει εφαρμογές και τις εγκαθιστά στο τηλέφωνο του. Το iphone δεν είναι πλέον ένα τηλέφωνο άλλα ένας μικρός υπολογιστής με εκατοντάδες εφαρμογές και ΚΥΡΙΩΣ εύκολη πρόσβαση στο internet. Έτσι το 2010 θα δούμε εταιρίες όπως η Google, η Nokia, η Samsung και η Sony να παρουσιάζουν νέα κινητά με νέα χαρακτηριστικά αλλά κυρίως μια προσπάθεια να προβληθούν τα ηλεκτρονικά καταστήματα που θα φτιάχνουν εφαρμογές για όλες αυτές τις συσκευές...Μια άλλη κατηγορία ηλεκτρονικών συσκευών που θα έχουν την τιμητική τους το 2010 είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία. Αξίζει πραγματικά να σημειώσουμε πόσο εύκολη είναι η ανάγνωση με τα νέα ηλεκτρονικά βιβλία που δεν θυμίζουν σε τίποτα τις μεγάλες βαριές και δύσχρηστες συσκευές του πρόσφατου παρελθόντος. Πιθανότατα είναι η πρώτη φορά που Μετά από μερικές ώρες ανάγνωσης με τις νέες συσκευές από την Amazon την Sony και πολλές άλλες εταιρίες, θα αντιληφτούμε ότι ο νέος τρόπος ανάγνωσης είναι εξίσου απολαυστικός με το παλιό καλό χαρτί. Τεχνολογικά οι νέες συσκευές χρησιμοποιούν τεχνολογία ηλεκτρονικού μελανιού που κάνει πολύ καλή δουλεία στην αναπαραγωγή της παραδοσιακής εμπειρίας. Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι η παρουσία έτοιμων ψηφιακών βιβλίων εγείρει νέους φόβους που μάλλον είναι δικαιολογημένοι. Οι εκδότες φοβούνται δηλαδή ότι σύντομα θα κυνηγούν πειρατές βιβλίων όπως οι δισκογραφικές κυνηγούν όποιον κατεβάζει MP3.

Τώρα ας μιλήσουμε και λίγο για τεχνολογικά θέματα με μεγαλύτερο όραμα και επιστημονικές απαιτήσεις. Πρώτα από όλα η ίδια η τεχνολογία που μας επιτρέπει την πρόσβαση στο internet και ειδικά στην Ελλάδα αναμένεται να γίνει το κέντρο της προσοχής. Μέσα στο 2010 θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατασκευής ενός έργου που θα υλοποιήσει σε όλους τους μεγάλους δήμους ανά την χώρα ένα προηγμένο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο πρόσβασης επόμενης γενιάς βασισμένο σε οπτικές ίνες. Αναμένεται ότι μέσω των νέων υποδομών θα βελτιωθεί η ποιότητας ζωής των πολιτών και θα δημιουργηθούν νέες αγορές και επιχειρήσεις με ότι αυτό σημαίνει για την Ελλάδα σε μια τόσο δύσκολη εποχή.

Το 2010 θα δούμε επίσης μερικά εντυπωσιακά πράγματα στο κομμάτι της τεχνολογίας που αφορά την εκπαίδευση. Αναμένεται λοιπόν ότι θα καταφθάσουν οι νέοι διαδραστικοί πίνακες που θα αλλάξουν τον τρόπο που οι καθηγητές διδάσκουν, και κυρίως τον τρόπο που οι μαθητές συμμετέχουν στο μάθημα. Η τεχνολογία αυτών των πινάκων υπήρχε αλλά μόλις πρόσφατα έγιναν αρκετά ανθεκτικοί και φθηνοί για να μπουν ευρέως στα σχολεία. Φανταστείτε ουσιαστικά μεγάλες οθόνες με δυνατότης δικτύωσης ώστε οι σημειώσεις του καθηγητή να μπορούν φτάνουν στους φορητούς υπολογιστές των μαθητών αυτόματα. Με τις ηλεκτρονικές κιμωλίες όλα τα σχόλια και ασκήσεις απεικονίζονται εύκολα στην οθόνη. Είναι μάλιστα πολλές οι Ευρωπαϊκές χώρες που σχεδιάζουν την ενσωμάτωση αυτών των συστημάτων στα σχολεία τους. Μακάρι να δούμε κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα ειδικά μετά τις περσινές προσφορές για τους μαθητές γυμνάσιου.

Το 2010 αναμένεται να είναι η χρόνια και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών στην καθημερινότητα μας. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι είναι πολλές οι εταιρίες που ετοιμάζουν συστήματα για πρόσβαση στα γνωστά μας ΑΤΜ από τα όποια παίρνουμε χρήματα μέσω αναγνώρισης προσώπου και φωνής. Στην αρχή αναμένεται να λειτουργούν συμπληρωματικά με τις κάρτες και το ΠΙΝ μας αλλά αναμένεται σύντομα απλά να μιλάμε στο ΑΤΜ και να παίρνουμε χρήματα.

Κλείνοντας αυτή την ενδεικτική λίστα με τις τεχνολογίες που θα δούμε το 2010 να δούμε και κάτι από το χώρο της υγείας. Γιατροί και μηχανικοί από όλο τον κόσμο λοιπόν αναμένεται να μας ανακοινώσουν την πρώτη γένια φαρμάκων που με την βοήθεια της τεχνολογίας θα ρυθμίζονται αυτόματα για την πάθηση μας. Τέρμα λοιπόν η απλή συνταγή. Στο φαρμακείο η το νοσοκομείο θα αγοράζουμε φάρμακα ειδικά φτιαγμένα για το σώμα μας. Αυτές οι τεχνολογίες αναμένεται να απασχολήσουν την επιστήμη και την ιατρική τεχνολογία για τα επόμενα 10 χρόνια τουλάχιστον.
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails