Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2009

Είκοσι εκατ. πολίτες έμειναν άνεργοι από την έναρξη της οικονομική κρίσης.


Η πρωτόγνωρη μεταπολεμικά διεθνής οικονομική κρίση έφερε επιπλέον 20 εκατομμύρια ανέργους σε όλον τον πλανήτη, ενώ πολλές άλλες εκατομμύρια θέσεις εργασίας (τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια) κινδυνεύουν, "εάν σταμαστήσει πρόωρα" η κρατική στήριξη στις πληττόμενες από την κρίση αυτή εθνικές οικονομίες, προϊδέασε ο Διεθνής Οργανισμός της Εργασίας (ΔΟΕ).

"Είκοσι εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί μετά από τον Οκτώβριο του 2008 σε όλο τον κόσμο, τον μήνα κατά τον οποίο εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο η κρίση" επισήμανε ο ΔΟΕ στην ετήσια φετινή έκθεσή του για την απασχόληση, η οποία δημοσιοποιήθηκε στην έδρα του στη Γενεύη.

"Απέχει πολύ από του να έχει τερματιστεί η παγκόσμια κρίση της απασχόλησης", ανέφερε από την πλευρά του ο βασικός συντάκτης αυτής της έκθεσης ο Ρεϊμόν Τορ, προειδοποιώντας άμεσα τις κυβερνήσεις μεγάλων οικονομιών στον πλανήτη για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η ανεργία, "εάν πρόωρα διακοπεί η κρατική στήριξη στις εθνικές οικονομίες". Πρόκειται για γιγάντια πραγματικά οικονομική βοήθεια, που πολλές δυτικές κυβερνήσεις εφάρμοσαν αρχομένου του 2009.

Πολύ ταχύς τερματισμός αυτών των σχεδίων μπορεί να καταστήσει "ατελή" και "ευάλωτη" την οικονομική ανάκαμψη, σημάδια της οποίας παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό, "οπότε άλλα πέντε εκατομμύρια εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους" (...) "εάν τα κατάλληλα οικονομικά μέτρα δεν υιοθετηθούν ή δεν παραταθεί η ισχύς τους".

Τότε, ο κατάλογος των ανέργων, επι μακρό χρονικό διάστημα θα αυξηθεί, ενώ κάποιες κατηγορίες εργαζομένων θα εγκαταλείψουν, γιά πάντα τον "ενεργό" πληθυσμό, σχολίασε ο κ. Τορ, αφού μελέτησε βάσει επίσημων στατιστικών την κατάσταση στο πεδίο της απασχόλησης σε 51 κράτη κι ανάμεσά τους βέβαια τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, την Ινδία, τη Βραζιλία, την Ιαπωνία, τον Καναδά και τέλος την Αυστραλία.

Τόνισε ο ίδιος, στη Γενεύη, ότι "πριν από το 2013", στην περίπτωση που δεν παραταθεί η ισχύς των "δεσμών" της κρατικής οικονομικής στήριξης, "σε πολλά μεγάλα κράτη η απασχόληση δεν θα ξαναβρεθεί στα προ κρίσεως επίπεδα".

Αντίθετα, για τις αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη, η επάνοδος της απασχόλησης στα προ κρίσεως επίπεδα πιθανολογείται για το 2011, ήδη, ενώ και το ερχόμενο νέο έτος δεν θα είναι απογοητευτικό απ αυτήν τη σκοπιά.

Από την πλευρά τους, οκτώ πλούσιες οικονομίες και δώδεκα αναδυόμενες, το G20, τονίζει επανηλειμμένα ότι χάρη στη συντονισμένη του δράση από το ξέσπασμα της πρωτόγνωρης διεθνούς κρίσης "έχουν διασωθεί επτά με έντεκα εκατομμύρια θέσεις εργασίας", σε όλο τον πλανήτη.

Στο G20 ανήκουν : οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η ΕΕ, και η Κίνα, η Ινδία , η Ινδονησία, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, η Νότια Αφρική, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, η Αργεντινή, η Βραζιλία, και το Μεξικό.
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails