Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Είμαστε όλοι μετανάστες.


"Οι απόψεις Ελλήνων και μεταναστών για το φαινόμενο της μετανάστευσης διατυπώνονται σε έρευνα της Kάπα Research, που διενεργήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα. Στην ερώτηση, «τι αποτελεί η παρουσία των μεταναστών στη χώρα», το 51,6% των Ελλήνων απαντά «απειλή», το 30,6% «ευκαιρία» ενώ ένα 17,8% δεν εκφράζει άποψη.
Διευκρινίζεται ότι στην έρευνα συμμετείχαν Έλληνες και μετανάστες.
Το 79,3% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι μετανάστες που ζουν στη χώρα είναι «πάρα πολλοί», το 18,6% «αρκετοί, αλλά όχι πάρα πολλοί» και το 1,6% «όχι και τόσοι πολλοί».
Εκτιμώντας την επίδραση της παρουσίας μεταναστών στην Ελλάδα, το 57,5% των Ελλήνων πιστεύουν ότι «οι μετανάστες συμπιέζουν τους μισθούς και αυξάνουν την ανεργία των Ελλήνων» ενώ το 34,3% πιστεύει ότι «συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Πάντως, οι απόψεις Ελλήνων και μεταναστών για την απασχόληση σχεδόν συμπίπτουν στο εξής: Το 74,9% των Ελλήνων και το 63,8% των μεταναστών πιστεύουν ότι «οι μετανάστες κάνουν τις δουλειές που δεν θέλουν να κάνουν οι Έλληνες».
Οι ίδιοι οι μετανάστες θεωρούν κατά πλειοψηφία (65,3%) «δεύτερη πατρίδα τους την Ελλάδα» και μόλις το 1,9% την θεωρεί «κάτι εχθρικό»· το 51,3% απαντά ότι δεν έχει υποστεί ρατσιστική συμπεριφορά από Έλληνες, ενώ το 47% απαντά θετικά. Ένα ποσοστό 64,7% των μεταναστών σκοπεύει να παραμείνει στην Ελλάδα, ένα 23,6% να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του, και ένα 4,9% να μεταναστεύσει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα...Αντιδιαμετρικά, τέλος, παρουσιάζονται τα στοιχεία για το αίσθημα ασφάλειας: Το 73,4% των μεταναστών αισθάνονται «ασφαλείς» και το 25,3% νιώθει ότι «κινδυνεύει», ενώ το 65,3% των Ελλήνων πιστεύει ότι «κινδυνεύει» έναντι του 29,6% που αισθάνονται «ασφαλείς».
Η έρευνα διενεργήθηκε τον Αύγουστο από την Κάπα Research σε πανελλαδικό δείγμα 530 μεταναστών και 1280 Ελλήνων, αναλογικά κατανεμημένο σύμφωνα με την απογαφή της ΕΣΥΕ. Τα αποτελέσματά της θα παρουσιαστούν την Τετάρτη 23/12 στο Μέγαρο Υπατία σε ημερίδα που διοργανώνει το υπουργείο Εσωτερικών και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην Ελλάδα."

Ένας στους δυο Έλληνες λοιπόν θεωρούν τους μετανάστες στη χώρα μας "απειλή". Σκέφτηκαν αυτοί οι "ένας στους δυο" έλληνες ότι ο ρατσισμός είναι τρελλά επικίνδυνος και απίστευτα "ντεμοντέ"? Για όνομα...!(είδα τους 10 μικρούς μήτσους χθες και το θυμήθηκα). Σκέφτηκαν επίσης ότι ο λαός που ξεχνάει την ιστορία του είναι λαός χαμένος?? 'Εχουν την παραμικρή ιδέα για την ιστορία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ μετανάστευσης? Τους είπε κάποιος ότι εμείς είμαστε οι εκλεκτοί και οι πάμφτωχοι εξορισμένοι απελπισμένοι μετανάστες από Βαλκάνια, Ασία, Αφρική είναι οι επικίνδυνοι, οι ανεπιθύμητοι, οι παρίες, οι αλήτες, οι κλέφτες και οι δολοφόνοι?
Ο φυλετικός ρατσισμός υποτίθεται ότι στα χρόνια μας έχει παρέλθει, πήξαμε στις κραυγές αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπό μας, πήξαμε στις αποστολές βοήθειας προς τις χώρες απ' όπου προέρχεται η "απειλή", πήξαμε στις μεγαλόστομες εξαγγελίες φορέων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πήξαμε στην "καλωσύνη" και τη "μεγαλοθυμία", για να ερχόμαστε τώρα και να αναθεματίζουμε εκείνους που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους, τις οικογένειες, τα παιδιά, τους γονείς, τα αδέλφια τους για να επιβιώσουν δουλεύοντας σε κάθε δουλειά που απαξιώνει ο ελληνάρας μάγκας που την αράζει στις καφετέριες και διαμαρτύρεται για την ανεργία. Χωρίς ασφάλεια, χωρίς περίθαλψη, αντικείμενα που τους λες με τη μεγαλύτερη ευκολία "αει γαμήσου", αδέσποτα σκυλιά στο έλεος του νεοέλληνα που ξέχασε ότι οι παππούδες μας, οι πατεράδες μας, οι συγγενείς μας, πέρασαν από το νησί Έλις, δούλεψαν βασανιστικά στα γερμανικά εργοστάσια, πέθαναν στη λάντζα στα εστιατόρια του Καναδά, έφτασαν στην άλλη άκρη του κόσμου, στην Αυστραλία, για ένα κομμάτι ψωμί.
Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι όλοι οι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα τώρα, άγιοι, άμεμπτοι και τέλειοι. Όχι, σε καμιά περίπτωση. Οι άνθρωποι είναι πάντα και παντού το ίδιο, και καλοί και κακοί και έντιμοι και ανέντιμοι. Έτσι ήταν και οι Έλληνες μετανάστες, κυρίες και κύριοι, και καθόλου δεν μας εκτιμούσαν τα ξένα αφεντικά μας.
Όμως δεν αντέχω να βλέπω καθημερινά την ελεεινή μεταχείρηση των μεταναστών και δεν αντέχω να ακούω τα όσα λέγονται γι αυτούς.
Για παράδειγμα, σε ανασκαφή το καλοκαίρι, ντάλα ο ήλιος, 40 βαθμοί υπό σκιά, δούλευαν 6 εργάτες μετανάστες από την Αίγυπτο, σε ένα οικόπεδο, σε 7 μέτρα βάθος από τη στάθμη του δρόμου με αφόρητη υγρασία και ζέστη. Έσκαγαν οι άνθρωποι, ευγενέστατοι όλοι τους, δουλευταράδες και συνεπείς. Ζήτησα από τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου να φέρει έστω 2 ομπρέλλες για να μη καίγονται. Μου απάντησε και μάλιστα με χαμογελάκι πονηρούλικο, "μπαααααααααααααααααααααα! από την Αίγυπτο είναι, άστους να σκάνε, το'χουν συνηθίσει!"

Δεν φιλοδοξώ ούτε και περιμένω τίποτα από τα όσα γράφω εδώ. Τόσο ο φυλετικός όσο και ο κοινωνικός ρατσισμός είναι βαθιά ριζωμένοι μέσα μας. Τουλάχιστον όμως ξεσπάω.
και για να θυμίσω μερικά πραγματάκια στους "ένας στους δύο" Έλληνες...

1907...η μεγαλύτερη μετανάστευση Ελλήνων στην Αμερική. Μετά από εξευτελιστικές διαδικασίες στο νησί Έλις, όσοι κατόρθωναν να μπουν στο Νέο Κόσμο, ξεκινούσαν για το Γολγοθά της επιβίωσης. Λοιπόν, για να μιλήσουμε με νούμερα, (σύμφωνα με επίσημες καταμετρήσεις...δεν συζητώ για τις ανεπίσημες)
το 1906 πήγαν στην Αμερική 19489 Έλληνες μετανάστες
το 1907, 36580 Έλληνες μετανάστες,
το 1908, 21489 Έλληνες μετανάστες,
το 1913, 38444 Έλληνες μετανάστες,
το 1914, 36583 Έλληνες μετανάστες,

Αυστραλία, 1921, ο Ελληνικός πληθυσμός αριθμούσε 3.654 άτομα, ενώ
το 1933 υπήρχαν 8.337 Ελληνες στην Αυστραλία και
το 1947 12.291.
από το 1952 μέχρι το 1956 έφτασαν στην Αυστραλία σαν μετανάστες περίπου 30.000 Ελληνες.
από το 1961 μέχρι το 1966, περίπου 69.000 Ελληνες εγκαταστάθηκαν στην Αυστραλία.
το 1971, οι Έλληνες μετανάστες στην Αυστραλία ήταν 160.200
Οι αριθμοί αυτοί δεν αντιστοιχούν στο σύνολο του Ελληνικού στοιχείου της Αυστραλίας, μια και αφορούν μόνο μετανάστες πρώτης γενιάς.

Καναδάς. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, κατοικούν 144.000 άτομα ελληνικής καταγωγής και από τους δύο γονείς και 71.000 άτομα ελληνικής καταγωγής από έναν γονέα μόνον. Το σύνολο των κατοίκων του Καναδά που είναι ελληνικής καταγωγής ανέρχεται σε 215.000 άτομα. Οι έλληνες μετανάστες της πρώτης γενιάς ασχολήθηκαν κυρίως ως εργάτες σε βιομηχανίες, καθαριστές κτιρίων κ.λπ. ή σε οικογενειακές επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, αρτοποιεία και παντοπωλεία.

Γερμανία. Δεκαετία του 1950, η ελληνική επαρχία ερημώνεται και ιδιαίτερα οι παραμεθόριες περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δισεπίλυτα κοινωνικά προβλήματα, με την ανεργία στα ύψη και τον αγροτικό κόσμο σε κατάσταση απόγνωσης. Μέσα σε λίγα χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι μετανάστευσαν στη Γερμανία αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Μεταξύ των ετών 1962-65, η μετανάστευση στη Γερμανία πήρε διαστάσεις πραγματικής άτακτης φυγής. Οι Γερμανοί αντιμετώπισαν τους Έλληνες μετανάστες με φοβία, συγκαλυμένη και συχνά ανοιχτή εχθρότητα. Υπάρχουν δραματικές περιγραφές για τα άθλια καταλύματα στα οποία έζησαν σωρηδόν και για χρόνια οι Έλληνες μετανάστες γύρω από τα Γερμανικά εργοστάσια, όπως επίσης και για την κοινωνική απομόνωση που βίωσαν στο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον τους.
Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά?
Σας θυμίζουν?
Έρχονται Χρστούγεννα. Όλοι ευχόμαστε το καλύτερο για όσους αγαπάμε. Μην ξεχνάμε όμως ποτέ ότι δίπλα μας κάποιοι άνθρωποι δεν θα φιλήσουν τα παιδιά τους...δεν θα καθήσουν στο οικογενειακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι και ίσα που θα πάρουν κάποιο δωράκι από τα καταστήματα του 1,5 ευρώ.
peraste kosme

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

σωστα
γιαυτο να παμε απο κει που ηρθαμε

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails