Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Υπερθέρμανση του πλανήτη - Κοπεγχάγη.


Η πορεία του πλανήτη, σύμφωνα με την έκθεση Global Carbon Project, ακολουθεί το πιο ακραίο από τα σενάρια που διατύπωσαν τα Ηνωμένα Έθνη στην έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος το 2007. Ποιο είναι αυτό; Η μέση θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί έως και 6 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα. Μια τέτοια αύξηση σημαίνει ολέθριες και μη ανατρέψιμες επιπτώσεις για τον πλανήτη, καθώς μεγάλα τμήματα αυτού θα γίνουν μη κατοικήσιμα.

Για να δούμε τις επιπτώσεις από την αύξηση της θερμοκρασίας βαθμό-βαθμό:

+1οC Kίνδυνος πυρκαγιών και αλλαγής κατοικίας κάποιων ζώων
+2οC Kίνδυνος εξαφάνισης του 30% των ειδών ζώων και φυτών
H μείωση της γεωργικής παραγωγής στις περιοχές με ξηρασία και στις τροπικές περιοχές αυξάνουν τον κίνδυνο λιμού.
+3οC Aπώλεια του 30% των βάλτων στις παράκτιες περιοχές.
Aύξηση της θνησιμότητας εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας, των πλημμύρων και της ξηρασίας, έλλειψη νερού για εκατομμύρια ανθρώπους.
+4οC Aύξηση κατά πολλά εκατομμύρια του αριθμού των ανθρώπων που πλήττονται από τις πλημμύρες και ιδιαίτερα στις πολυπληθείς περιοχές στα Δέλτα της Aσίας και της Aφρικής
+5οC Aπειλή εξαφάνισης του 40% των ειδών των ζώων και των φυτών. Aυξανόμενες δυσκολίες στην παροχή υπηρεσιών υγείας.
Η Διάσκεψη για την υπερθέρμανση του πλανήτη στην Κοπεγχάγη διεξάγεται απο τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 98 ηγετών, 18.000 αξιωματούχων και δεκάδων χιλιάδων ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας.
Ολες σχεδόν οι αναλυσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το οικονομικό κόστος των μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ μικρότερο από τις υφιστάμενες αλλά και τι επικείμενες συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails