Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Οδηγός οικο-λογικής "τσέπης"


Υπάρχουν απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να σώσοουμε στον πλανήτη, και αν αυτό ακούγεται ως ...μακρινό και μεταφυσικό, μπορούμε να κάνουμε πολύ καλό στην τσέπη μας. Σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από την κατάσταση αναμονής των ηλεκτρικών συσκευών (stand-by) ανέρχεται στο 13% της οικιακής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αναμένοντας τους μεγάλους ρυπαντές να καταλήξουν σε συμφωνία στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την υπερθέρμανση του πλανήτη, ας κάνουμε εμείς κάποια βήματα στην καθημερινή μας ζωή.

Στο σπίτι
Όταν ξυριζόμαστε, πλένουμε το πρόσωπο ή τα δόντια, δεν αφήνουμε τη βρύση να τρέχει. Ενα δισεκατομμύριο κάτοικοι του πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, αλλά αν αυτό δεν σας ενδιαφέρει ριξτε μια ματιά στο λογαριασμό της εταιρίας ύδρευσης. Η θυμηθείτε, δεν είναι πολύ μακρινό, τα πρόστιμα την περίοδο της λειψυδρίας στις αρχές της δεκαετίας του 90...Ο θερμοσιφωνας είναι καλό είναι ρυθμισμένος σε μια καλή θερμοκρασία, δεν είναι ανάγκη να φθάνει τους 70 βαθμους και μετά επειδή θα τσουρουφλιστείτε και θα μαδήσετε σαν κότα να καταναλώνετε και παγωμένο νερό για να πετύχετε την ιδανική θερμοκρασια.

Όταν φεύγετε από το σπίτι, μην ξεχνάτε να σβήνετε τα φώτα και τις ηλεκτρικές συσκευές και βγάζετε τους φορτιστές από την πρίζα. Τις συσκευές δεν τις κλείνουνε απο το contol, διοτι τότε είναι σε θέση αναμονής και καταναλώνουν ρεύμα. Οταν μάλιστα απουσιάζετε για μεγάλο χρονικό διάστημα καλό είναι να βγάζετε τις συσκευές από την πρίζα. Μπορεί να πέσει και κανά κεραυνός και μετά άντε να βγάλεις άκρη με τη ΔΕΗ για την καμμένη συσκευή.

Μην τοποθετείετε λάμπες, τηλεοπτικούς δέκτες και άλλες συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα κοντά στο θερμοστάτη του κλιματιστικού σας. Το κάνουν να λειτουργεί περισσότερο απ' όσο χρειάζεται. Εξοικονομήστε ενέργεια, χρησιμοποιώντας μικρά σκεύη για το μαγείρεμα μικρών ποσοτήτων. Χρησιμοποιείτε φιλικά για το περιβάλλον απορρυπαντικά και σαπούνια στο σπίτι.

Φράξτε τις χαραμάδες των κουφωμάτων σε πόρτες και παράθυρα. Τα ρεύματα αέρα κάνουν το σπίτι σας να χάνει ενέργεια.

Χρησιμοποιείτε το πλυντήριο ρούχων ή το πλυντήριο πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτο. Προτιμάτε τα οικονομικά προγράμματα.

Στο αυτοκίνητο
Το καλύτερο θα ήταν να χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τα ποδαράκια σας. Αλλά αν πρέπει σώνει και καλα να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητό σας, μπορείτε να κάνετε ορισμένα απλά πράγματα: Ρυθμίστε σωστά τον αέρα στα ελαστικά.Το σωστό φούσκωμα θα σας εξοικονομήσει κατά μέσο όρο 25 λίτρα καυσίμου το χρόνο!

Μην γκαζώνετε στο κόκκινο φανάρι και μην ...αφήνετε, όπως οι Dukes, τα λάστιχα κάτω στην άσφαλτο όταν ξεκινάτε. Ξεκινήστε ήρεμα, ούτως ή άλλως θα σταματήσετε στο επόμενο φανάρι.

Κάντε γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων προς τις υψηλές σχέσεις και καθυστερήστε τις αλλαγές προς τις μικρές σχέσεις (με άλλα λόγια οδηγείτε όσο είναι δυνατό με τετάρτη ή πέμπτη).

Βγάζετε τη σχάρα του αυτοκινήτου και παίρνετε τα βαριά αντικείμενα από το πόρτ μπαγκάζ όταν δεν τα χρησιμοποιείτε.

Στη δουλειά
Χρησιμοποιείτε γυάλινο φλιτζάνι και ποτήρι για τον καφέ, το τσάι ή το αναψυκτικό σας αντί για τα πλαστικά της μιας χρήσης.

Όταν χρειάζεστε πρόχειρο χαρτί ξαναχρησιμοποιήστε από την ανάποδη παλιά ή άχρηστα έγγραφα.

Στον εκτυπωτή και το φωτοτυπικό χρησιμοποιείτε και τις δύο πλευρές του χαρτιού. Είναι ένας εύκολος τρόπος να σώσετε ένα δέντρο!

Σβήνετε τα φώτα όπου δεν χρειάζονται: στα γραφεία που δεν υπάρχει κόσμος, στις τουαλέτες, στις αίθουσες συμβουλίων.

Αν θέλετε να διακοσμήσετε με κάτι προσωπικό το χώρο της δουλειάς, φυτέψτε μερικά απλά και ταπεινά φυτά και λουλούδια, από αυτά που χρησιμοποιούμε στον κήπο και στο μπαλκόνι. Τα φυτά κάνουν καλό ακόμη και στο περιβάλλον του γραφείου, καθώς καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από ουσίες που μολύνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails