Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Moody’s: "Λανθασμένοι οι φόβοι για κρίση στην Ελλάδα"


Λανθασμένοι είναι οι φόβοι των επενδυτών για πιθανή κρίση ρευστότητας στην Ελλάδα, δηλώνει η Moody’s.

«Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση να μην μπορέσει να μετακυλήσει το χρέος της ή να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά της στα επόμενα χρόνια, δεν είναι ιδιαίτερα υψηλότερος από αυτόν που αντιμετωπίζουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωζώνης», τονίζει ο αρμόδιος αναλυτής, Arnaud Mares, σύμφωνα με την εφημερίδα Ισοτιμία.

«Το γεγονός ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση στα προγράμματα παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ σημαίνει ότι η πιθανότητα να καταγραφούν πιέσεις στη ρευστότητα της κυβέρνησης είναι πολύ χαμηλή», εξηγεί ο Mares. Και προσθέτει ότι μόνο στην περίπτωση που η ΕΚΤ δεν δέχεται πια τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση (ως αποτέλεσμα είτε της υιοθέτησης αυστηρότερων κριτηρίων από την ΕΚΤ, της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ή ενός συνδυασμού των δύο αιτιών), θα υπήρχε σοβαρός κίνδυνος. Σε κάθε περίπτωση, αυτός ο κίνδυνος θα παρουσιαστεί σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά όχι βραχυπρόθεσμα...Σε κάθε περίπτωση, η Moody’s εξακολουθεί να ανησυχεί για τη μακροπρόθεσμη συρρίκνωση των δυνητικών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και προειδοποιεί πως για το λόγο αυτό, η επιδείνωση της φερεγγυότητας της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη.

«Με την απουσία σημαντικών οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, τα συμφέροντα των πιστωτών της κυβέρνησης και άλλων επενδυτών αναμένεται να αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης συχνότερα», προειδοποιεί η αναλύτρια Sarah Carlson. «Με δεδομένη τη φύση της πολιτικής οικονομίας της Ελλάδας, δεν είναι αυτονόητο συμπέρασμα το ότι αυτές οι εντάσεις θα επιλύονται προς όφελος των πιστωτών», εξηγεί με νόημα σε όσους επενδύουν στις ελληνικές αγορές.

Και καταλήγει: «Αυτές οι ανησυχίες θα συνυπολογιστούν στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αναθεώρησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας», ουσιαστικά προδιαγράφοντας ότι η αναθεώρηση (που ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου) αναμένεται να καταλήξει σε υποβάθμιση. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2009 ή στις αρχές του 2010, ενώ αυτή τη στιγμή, ο οίκος αξιολογεί τη χώρα με Α1.
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails