Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ξεκίνησε το 10ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Forum.


Ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας το δέκατο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ με βασικό σύνθημα «10 χρόνια αργότερα: Ιδέες και προτάσεις για έναν καλύτερο κόσμο». Στη φετινή συνάντηση οι διοργανωτές αναμένουν περισσότερους από 30 χιλιάδες επισκέπτες, από διάφορες γωνιές του πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, οι διοργανωτές συζήτησαν για τα θετικά αποτελέσματα που απέφεραν οι προηγούμενες διοργανώσεις αλλά και για τις νέες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν. Επίσης, επισήμαναν το ρόλο του Φόρουμ ως χώρου που μπορεί να συζητηθεί το πώς μπορεί να γίνει εφικτός ο στόχος ενός πιο δίκαιου κοινωνικά κόσμου....«Πρέπει να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες που είναι βαθιά ριζωμένες μέσα μας. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που φερόμαστε στους συνανθρώπους μας», σημείωσε ένας από τους διοργανωτές, ο Oded Grajew, υποδηλώνοντας πως για να επιτευχθεί ένας στόχος πρέπει να γίνει προσπάθεια από όλον τον κόσμο.

Όλες οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στον καπιταλισμό και το νεοφιλελευθερισμό, καθώς η συνάντηση έχει τη μορφή της απάντησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Για τον Joao Pedro Stedile, έναν από τους ηγέτες του Κινήματος των εργαζομένων ακτημόνων της Βραζιλίας (MST), ακόμα κι αν ο νεοφιλελευθερισμός αποδυναμώθηκε με τη διεθνή οικονομική κρίση, εξουσιάζει ακόμα τον κόσμο και πρέπει να καταπολεμηθεί. «Παραμένουμε ακόμα κάτω από το ζυγό του κεφαλαίου. Πρέπει να νικήσουμε», επισήμανε. Σύμφωνα, επίσης, με την αντιπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, Raffaella Bollini, στο Φόρουμ πρέπει να ενταθούν οι συζητήσεις με την κοινωνία των πολιτών και τις κοινωνικές οργανώσεις, προκειμένου να ξεφύγουμε από την υποταγή στο κεφάλαιο.

Ανάμεσα στους 130 επίσημους καλεσμένους θα παρευρεθούν οι πρόεδροι της Βραζιλίας, της Βενεζουέλας και της Βολιβίας, καθώς και ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα.

Εδώ και μια δεκαετία, το Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας έχει γίνει ο τόπος συγκέντρωσης των αντιπάλων της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και θεωρείται το προπύργιο των Αριστερών στη Βραζιλία. Ο δήμος της περιοχής σκοπεύει να συγκεντρώσει χρήματα με σκοπό να ενισχύσει τα θύματα του καταστροφικού σεισμού της Αϊτής.

Πηγή: IPS - tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails