Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Το ιλιγγιώδες ποσό των 145 δισ. δολάρια για αμοιβές και μπόνους.


Το ιλιγγιώδες ποσό των 145 δισ. δολάρια εκτιμάται ότι θα φθάσει το συνολικό ποσό για αμοιβές προσωπικού και μπόνους για το 2009 που θα δώσουν οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρίες, παρά το γεγονός ότι πολλές από αυτές εντάχθηκαν στο κρατικό πρόγραμμα διάσωσης από την κρίση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, οι αποδοχές για τα ανώτερα στελέχη 38 μεγάλων χρηματοπιστωτικών εταιριών εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερες κατά 18% σε σχέση με το 2008 και ελαφρά υψηλότερες σε σχέση με το 2007, χρονιά που σημειώθηκε ρεκόρ αμοιβών στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι προκλητικές αυξήσεις στις αποδοχές, έχουν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος κάλεσε τις τράπεζες να περιορίσουν τα μπόνους για τα στελέχη τους που προγραμματίζουν να ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, ο κ. Ομπάμα ανακοίνωσε την επιβολή ενός τέλους στις τράπεζες για μία 10ετία, το οποίο αποκάλεσε τέλος υπευθυνότητας για τη χρηματοπιστωτική κρίση , με το οποίο υπολογίζει ότι οι τράπεζες θα ξεπληρώσουν τη ζημία 117 δισ. δολαρίων που υπέστη το αμερικανικό Δημόσιο από την εξαγορά προβληματικού χαρτοφυλακίου τους. Όπως είπε, είναι αποφασισμένος να πάρει από τις τράπεζες μέχρι και το τελευταίο σεντ που πλήρωσαν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι για τη σωτηρία των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails