Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

1,5 εκατ. άστεγοι, 250.000 τραυματίες, 40.000 έχουν ταφεί.


Η τραγωδία στην Αϊτή έχει αρχίσει να αποτυπώνεται σε αριθμούς... Τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο πολίτες έμειναν άστεγοι και οι τραυματίες ξεπερνούν τις 250.000, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας.

Ηδη, έχουν ταφεί 40.000 νεκροί, ενώ πιστεύεται ότι τουλάχιστον άλλες 200.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν πεθάνει καταπλακωμένοι από τόνους τσιμέντων και χωμάτων.

Ο υφυπουργός αρμόδιος για την δημόσια ασφάλεια εξέφρασε το φόβο ότι θα ξεσπάσουν βία και ταραχές, αφού συμμορίες και άλλα κακοποιά στοιχέια έχουν ήδη εμφανιστεί στους δρόμους των κατεστραμένων πόλεων...Περίπου 6.000 απέδρασαν από τις φυλακές που κατέρρευσαν. Συνολικά, 4.000 εξέτιαν ποινές στην φυλακή του Πορτ-ο-Πρενς, και πολλοί από αυτούς ήταν καταδικασμένοι σε ισόβια κάθειρξη. Η απουσία ασφάλειας είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξένες οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και οι κάτοικοι, θύματα κλοπών και λεηλασιών λίγες ημέρες μετά τον σεισμό.

Η έδρα της κυβέρνησης έχει μεταφερθεί σε ένα αστυνομικό σταθμό κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, ενώ όλα τα στάδια και οι αθλητικοί χώροι έχουν μετετραπεί σε υπαίθρια νοσοκομεία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν μεταβαίνει στην Αϊτή, για να έχει προσωπική άποψη για τις προσπάθειες αρωγής και το μέγεθος της καταστροφής. Υπενθυμίζεται ότι 36 μέλη της αποστολής στη χώρα έχουν σκοτωθεί, ενώ περίπου 200 αγνοούνται.

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να χορηγήσουν προσωρινό άσυλο (18 μηνών) στους Αϊτινούς που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα και βρίσκονταν ήδη στο αμερικανικό έδαφος στις 12 Ιανουαρίου, οπότε έγινε ο ισχυρός σεισμός. Οπως διευκρινίστηκε, το καθεστώς προσωρινής προστασίας δεν πρόκειται να δοθεί σε όσους με παράνομο τρόπο βρέθηκαν στις ΗΠΑ μετά τις 12 του μήνα.

Στους 21 έφτασε ο αριθμός των Αμερικανών που έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον μεταβαίνει στην Αϊτή για να εποπτεύσει η ίδια την οργάνωση βοήθειας και να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρενέ Πρεβάλ. Η υπουργός συνοδεύεται από τον Ραζίβ Σαχ, διοικητή της αμερικανικής κυβερνητικής οργάνωσης παροχής βοήθειας για την ανάπτυξη καθώς και από άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επικαλέστηκε την μνήμη του θρυλικού ηγέτη του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των αφροαμερικανών Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, για να παρακινήσει τους Αμερικανούς να στηρίξουν το λαό της Αϊτής.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αποστέλλει την Τρίτη ειδική ομάδα γιατρών και διασωστών καθώς και φαρμακευτικό υλικό με ειδική απ’ ευθείας πτήση Μπόινγκ 747. Οσοι φορείς επιθυμούν να προσφέρουν, θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες του υπουργείου στο τηλέφωνο 2103683570. Ο τραπεζικός λογαριασμός για την κατάθεση εισφορών για την ανθρωπιστική βοήθεια είναι: 2341131478, ΙΒΑΝ GR8701000230000002341131478 στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε άλλες τράπεζες με χρήση του ΙΒΑΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails