Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες Αμερικανών στρατιωτικών το 2009.

Οι αυτοκτονίες στο στρατό ξηράς των ΗΠΑ άγγιξαν νέο ρεκόρ το 2009, με 160 στρατιωτικούς να αφαιρούν τις ζωές τους, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, κάνοντας λόγο περί «οδυνηρής χρονιάς».

Ηγετικά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων είχαν προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των αυτοχειριών επρόκειτο να ξεπεράσει τον απολογισμό του 2008 --όταν είχαν καταγραφεί 140. Ωστόσο τα αίτια της αύξησης δεν είναι σαφή.

Ο στρατός των ΗΠΑ έχει υπερενταθεί, καθώς διεξάγει μακρόχρονους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, με αξιωματικούς να επισημαίνουν ότι η επανειλημμένη ανάπτυξη στρατιωτικών σε εμπόλεμες ζώνες και το άγχος που τους προκαλούν οι μάχες, αποτελούν βασικές αιτίες της αύξησης της κατάθλιψης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλοί άνδρες των ενόπλων δυνάμεων στους γάμους τους...Όμως, οι αυτοκτονίες δεν οφείλονταν κατ' ανάγκη στις μάχιμες αποστολές στις οποίες αναπτύσσονται οι Αμερικανοί στρατιωτικοί στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, τουλάχιστον κατά την έρευνα του ίδιου του Πενταγώνου.

Τα αίτια εμφανίζονται να ποικίλλουν και το ένα τρίτο των στρατιωτικών που αυτοκτόνησαν, δεν είχαν αναπτυχθεί ποτέ σε μάχιμες αποστολές στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, κατά αξιωματούχους.

Κορυφαία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, ανάμεσά τους και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, ο Ναύαρχος Μάικ Μάλεν, έχουν απευθύνει εκκλήσεις στους αξιωματικούς να μην γελοιοποιούν, ούτε να απειλούν την καριέρα, όσων στρατιωτικών χρειάζονται ψυχολογική βοήθεια.

Ο στρατός υιοθέτησε μια σειρά πρωτοβουλιών για να περιορίσει το πρόβλημα, προσλαμβάνοντας εκατοντάδες ειδικούς στην ψυχική υγεία και αρχίζοντας ένα επιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα για την κατανόηση του φαινομένου.

Αξιωματούχοι εκφράζουν επίσης ανησυχίες για τις αυτοκτονίες μεταξύ των βετεράνων, των συζύγων και μελών των οικογενειών στρατιωτικών.

Η σύζυγος του ναυάρχου Μάλεν, Ντέμπορα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα» για την παρακολούθηση των αυτοχειριών συζύγων και μελών των οικογενειών στρατιωτικών, κάτι που όπως σημείωσε το Πεντάγωνο δεν κάνει σωστά. Συχνά σύζυγοι στρατιωτικών διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια, διότι φοβούνται ότι θα μπορούσαν να βλάψουν τις προοπτικές των ανδρών τους να κάνουν καριέρα, πρόσθεσε.
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails