Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Υπό την καθοδήγηση του κράτους η δημοσίευση ειδήσεων στην Κίνα.


Εξήντα δύο δημοσιεύματα απαγόρευσαν οι κινεζικές αρχές σε μέσα μαζικής ενημέρωσης μέσα στο 2009. Μεταξύ άλλων απαγορεύτηκε η κάλυψη δημόσιων διαμαρτυριών, η δημοσίευση απομνημονευμάτων του πρώην πρωθυπουργού Ζάο Ζιγιάνγκ, μέχρι και η δημοσίευση φωτογραφιών topless της ηθοποιούη Ζανγκ Ζιγι που ελήφθησαν τον Ιανουάριο σε ακτή της Καραϊβικής.

Τον Απρίλιο τα ΜΜΕ ειδοποιήθηκαν να μη δημοσιεύσουν τα παράπονα των γονέων των παιδιών που σκοτώθηκαν στον σεισμό του 2008 στην επαρχία Σιτσουάν, ενώ τον Ιούλιο ειδοποιήθηκαν να χρησιμοποιήσουν μόνο τις πληροφορίες του πρακτορείου Νέα Κίνα για τις εθνοτικές ταραχές στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Ακόμα, τον Νοέμβριο ειδοποιήθηκαν να μη καλύψουν τις εκλογές στο Χονγκ Κονγκ και να χρησιμοποιήσουν μόνο το Νέα Κίνα για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Κίνα.... Έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, όπου είναι καταχωρημένες οι εφημερίδες και τα περιοδικά στην Κίνα που τους επιβλήθηκαν οι απαγορεύσεις, αναφέρει ότι οι δημοσιογράφοι στη χώρα αντιμετωπίζουν «μία σειρά από εμπόδια».

Η έκθεση δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα στο Χονγκ Κονγκ και επισημαίνει ακόμα λεπτομερώς την «εντατικοποίηση των προσπαθειών των αρχών από τις αρχές του 2009 για τον έλεγχο των οn line ειδήσεων και σχολίων».

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας Αϊνταν Ουάϊτ δήλωσε ότι υποστηρίζει την έκκληση της αμερικανίδας ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον προς τις αμερικανικές εταιρείες να πάρουν θέση κατά της λογοκρισίας στην Κίνα μετά από την διαμάχη με την Google.
http://tvxs.gr/node/51018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails