Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Το σύνδρομο της υπερπληροφόρησης.


Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έχει ως αποτέλεσμα ο ανθρώπινος εγκέφαλος να δέχεται καθημερινά έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών. Μάλιστα, αυτή η αδιάκοπη ροή πληροφοριών που λαμβάνουμε έχει ως αποτέλεσμα να ζητάει ο εγκέφαλός μας την πληροφορία όπως ζητάει το σώμα τη ζάχαρη και το λίπος.

Διατρέχουμε όντως κινδύνους, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες από το φαινόμενο της υπερπληροφόρησης. «Ο μεγάλος όγκος πληροφοριών μπορεί όντως να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνος και οι επιπτώσεις ιδιαίτερα σημαντικές», λέει ο φιλόσοφος Nick Bostrom, διευθυντής του Ινστιτούτου Μέλλοντος και Ανθρωπότητας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Τα τελευταία χρόνια έχει ανακαλυφθεί μια νέα ασθένεια η οποία ονομάστηκε «το σύνδρομο της υπερπληροφόρησης», καθώς έρευνες που έγιναν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η συγκεκριμένη ασθένεια σχετίζεται άμεσα με τον κατακλυσμό πληροφοριών του ανθρώπινου νου....Η επιτακτική ανάγκη για συνεχή ενημέρωση και αφομοίωση κάθε τι καινούργιου και η δυνατότητα πολλών επιλογών, άρα και δύσκολων αποφάσεων, έχουν σαν αποτέλεσμα υπερβολικό άγχος, εξασθενημένη υγεία, έλλειψη αυτοπεποίθησης, λανθασμένες αποφάσεις και συμπεράσματα. Επίσης, σύμφωνα με μελέτες που έγιναν πάνω στο συγκεκριμένο θέμα διαπιστώθηκε πως η υπερπληροφόρηση δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις και «εικονικές» καταστάσεις κυρίως σε παιδιά και νέους.

Η υπερπληροφόρηση κρύβει και έναν άλλον πολύ σημαντικό κίνδυνο. Επειδή δημιουργεί πολλές φορές λόγω του διαδικτύου και παραπληροφόρηση κλονίζει την εμπιστοσύνη του κόσμου σε αρκετές ειδήσεις που μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές ενώ δημιουργούνται υποψίες πως οι κυβερνήσεις των εκάστοτε χωρών παρακρατούν ή διαδίδουν όποια πληροφορία θέλουν. Η όλη κατάσταση δημιουργεί ερωτηματικά για το ποια πληροφορία είναι σωστή και ποια όχι.

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες και γενικώς η απόκτηση αλλά και η δημιουργία νέων γνώσεων έχει οδηγήσει στην ανακάλυψη μερικών από των σπουδαιότερων εφευρέσεων. Ωστόσο, ο καθένας διατρέχει κίνδυνο είτε από υπερπληροφόρηση είτε από παραπληροφόρηση αφού διανύουμε, τον «αιώνα της πληροφορίας» χωρίς κανένας να γνωρίζει το πόσο και πως θα εξελιχθεί η τεχνολογία της πληροφόρησης.
Πηγή: NewScientist - tvxs.gr

5 σχόλια:

presuntos είπε...

Ωραία ανάρτηση busy bee.

busy bee είπε...

Καλησπέρα presuntos!
Προσπαθώ στην καλύτερη επιλογή των αναρτήσεων, πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη, όπως και εσύ άλλωστε με τα "φοβερά" σου post!
Νάσαι καλά!
Ωρα καλή.

Greek Rider είπε...

Απόδειξη του άρθρου είναι ότι το βρήκα στο twitter..

busy bee είπε...

Καλησπέρα G.R.
Η αλήθεια είναι ότι καμιά φορά είναι και επιλογή μας, γενικά η πληροφόρηση.
Κάποτε είχα επισκεφτεί ένα χωριό της Κρήτης, χειμώνα και με χιόνι, καλή ώρα,οπότε σε ένα καφενείο του χωριού δεν είχαν τηλεόραση από επιλογή τους, όταν ρωτήσαμε γιατί? πήρα την αφοπλιστική απάντηση από τα γερόντια του χωριού, ότι τους "ΖΑΛΙΖΕΙ".
Τουλάχιστον εμείς ας προσπαθούμε να αποφεύγουμε, όσο γίνεται την παραπληροφόρηση.
Ωρα καλή.

kala-nea.gr είπε...

ξέρετε.. όλα αυτα τα είχε προβλέψει ο Χάξλει ένας συγγραφέας επ. φαντασίας.. (φαντασίας.. λέμε τώρα) στο βιβλίο του A Brave new world.. δείτε εδώ μία πολύ επίκαιρη ανάρτηση σχετική με το θέμα..

http://alliapopsislade.blogspot.com/2010/01/vs-1984.html

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails