Ο κ. Ραγκούσης έχει ήδη αποδεχθεί σχετικό αίτημα της διοίκησης της ΚΕΔΚΕ, το κείμενο για το σχέδιο «Καποδίστρια ΙΙ» να αποσταλεί άμεσα προς όλες τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εκφράσουν τις απόψεις τους στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, η οποία θα διεξαχθεί στις 18 Ιανουαρίου 2010, στην Αθήνα.
Απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, με την οποία συμφωνεί και η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ, είναι στα υπό δημοσιοποίηση κείμενα για τη διοικητική μεταρρύθμιση να μη συμπεριληφθούν -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- οι χάρτες με τη νέα χωροταξική κατανομή των δήμων, για να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον στα «σύνορα» των νέων δήμων.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διατηρήσει και τα γεωγραφικά όρια των υφιστάμενων 13 περιφερειών, οι οποίες θα αποτελούν τις αυτοδιοικητικές μονάδες δεύτερου βαθμού με αιρετούς περιφερειάρχες και περιφερειακά συμβούλια. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, επιφορτισμένες με τον επιπρόσθετο ρόλο των μητροπολιτικών διοικήσεων.
Η κυβέρνηση μετά και την κατανομή των μονοεδρικών περιφερειών στους νομούς της χώρας με βάση πληθυσμιακά κριτήρια (60.000-65.000 κάτοικοι αντιστοιχούν σε κάθε μονοεδρική) ολοκλήρωσε και το νέο εκλογικό σύστημα, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα, οι 120 από τους 300 της Βουλής θα εκλέγονται στις 13 περιφέρειες της χώρας και οι 180 σε ισάριθμες μονοεδρικές περιφέρειες.
Με τον νέο εκλογικό σύστημα, το οποίο συνιστά εκδοχή του γερμανικού μοντέλου και προβλέπει συνδυασμό σταυρού και λίστας, διατηρούνται το πλαφόν του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή και οι ρυθμίσεις του «Νόμου Σκανδαλίδη» για την κατανομή των εδρών και την επίτευξη αυτοδυναμίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου