Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010

Οι πρώτοι Κρητικοί ήρθαν από Λιβύη.


Οι πρώτοι κάτοικοι της Κρήτης δεν ήρθαν από τις Κυκλάδες, όπως όλοι πίστευαν μέχρι τώρα, ούτε έφτασαν πριν από λίγες χιλιάδες χρόνια. Μάλιστα, μπορεί να μην ανήκαν, καν, στην κατηγορία του Χόμο Σάπιενς.
Οπως δείχνει επιφανειακή έρευνα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, στην Κρήτη πρώτοι ίσως και να έφτασαν άνθρωποι της κατηγορίας Χόμο Χαϊντελμπεργκένσις (του Ανθρώπου της Χαϊδελβέργης, που αποτελούσε ένα σκαλοπάτι ανάμεσα στον Χόμο Ερέκτους και στον Χόμο Σάπιενς). Ηρθαν από τη Λιβύη, επομένως χρησιμοποίησαν πλοίο και μάλιστα ανοιχτής θαλάσσης, γύρω στα 130.000 χρόνια πριν....Τα ευρήματα του Κέρτις Ράνελς, καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, της αρχαιολόγου Ελένης Παναγοπούλου, του Τόμας Στράσερ και των συνεργατών τους είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επιφανειακή έρευνα στην περιοχή από τον Πλακιά έως τον Αγιο Παύλο (συμπεριλαμβανομένης και της Πρέβελης) έδειξε πως σε τουλάχιστον οκτώ θέσεις υπήρχαν εγκαταστάσεις που ανάγονται τουλάχιστον στο 130.000 π.Χ.

Αψευδείς μάρτυρες είναι τα ίδια τα αντικείμενα που εντοπίσθηκαν και είναι λίθινα εργαλεία: μικρά τσεκούρια, εργαλεία κοπής και ξέστρα που χρονολογήθηκαν στην Κατώτερη Παλαιολιθική Εποχή. Θα μελετηθούν σε συνδυασμό με παλαιολιθικά ευρήματα στη νήσο Γαύδο, τα οποία αποκτούν τώρα ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Περίπου δύο χιλιάδες αντικείμενα εντοπίσθηκαν στην Κρήτη και τα 300 από αυτά μπροστά ή κοντά σε σπήλαια και σε πηγές νερού. Μερικά βρέθηκαν σε γεωλογικά άνδηρα σε ύψος 92 μέτρων από τη σημερινή επιφάνεια της θαλάσσης, αν και οι επιστήμονες πιστεύουν πως όταν τα σπήλαια κατοικούνταν θα πρέπει να ήταν πολύ κοντά στη θάλασσα. Η χρονολόγηση έγινε και με βάση τα γεωλογικά δεδομένα σε πέντε από τις 28 συνολικά θέσεις και έδωσε ως όριο το 130.000 π.Χ. και πίσω. Δηλαδή, κάποια μπορεί να είναι και παλαιότερα. Πάντως δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη σκελετικά κατάλοιπα που θα καθόριζαν τις εξελίξεις.

Μέχρι τώρα η πρώτη βεβαιωμένη περίπτωση ναυσιπλοΐας ήταν πριν από 60.000 χρόνια ανάμεσα σε Ταϊλάνδη και Αυστραλία. Επίσης, ανατρέπει στερεότυπα σύμφωνα με τα οποία οι άνθρωποι που πέρασαν από την Αφρική στην Ευρώπη το έκαναν μέσω Γιβραλτάρ.
ethnos.gr

3 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Τελικώς όλα οδηγούν στην θεωρία της mama Africa!!!
O άνθρωπος ξεκίνησε γεννήθηκε εκεί και όλοι είμαστε αδέλφια!

busy bee είπε...

Καλησπέρα kariatida62!
Αναμφίβολα....
κρατάω το τελευταίο: "είμαστε όλοι αδέλφια"!
Νάσαι καλά.
Ωρα καλή.

ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ φίλε
Το γεγονός ότι βρέθηκαν στην Νότια Κρήτη δείγματα οικισμού και λιμένων δεν σημαίνει ότι κάποιοι ήρθαν από απέναντι(δες και το σχετικό μου άρθρο).
Αυτό βέβαια δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι περισσότεροι είμαστε αδέρφια(όχι όλοι και δεν είναι το χρώμα το κριτήριο).
Όσον αφορά την Αφρική τα στοιχεία είναι εντελώς συγκυριακά και όπως πάντα πειραγμένα για να υποστηρίξουν αυτό που τελικά θέλουν να βγάλουν(δες το άρθρο μου για την υποτιθέμενη μαύρη Αθηνά που ήταν άσπρη).
καλημέρα

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails