Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Περιπλανήσεις στον Αρη τέλος.


Τα έξι χρόνια ζωής έκλυσε το ρομπότ της NASA, Spirit, το οποίο «όλη του τη ζωή» περιπλανιέται στον πλανήτη Άρη. Σήμερα εκφράζονται φόβοι πως η αποστολή του θα τερματιστεί σύντομα καθώς έχει υποστεί σοβαρή βλάβη.

Συγκεκριμένα, από τα τέλη Απριλίου, το εξάτροχο ρομπότ, βάρους 180 κιλών, έχει βυθιστεί στην άμμο, στην άκρη του κρατήρα Τροία, στο νότιο ημισφαίριο του Κόκκινου Πλανήτη.

Παρά τις προσπάθειες για να βγει από την παγίδα, το Spirit παραμένει κολλημένο στον κρατήρα. Μάλιστα, στην τελευταία προσπάθεια, στα τέλη Νοεμβρίου, προκλήθηκε βλάβη στον πίσω δεξί τροχό του. Ο μπροστινός δεξιός τροχός είχε ήδη καταστραφεί από το 2006, πιθανόν επειδή διαβρώθηκε το ηλεκτρικό μοτέρ του.

Λόγω της ακινησίας του στοιβάζεται σκόνη στην επιφάνεια των ηλιακών συσσωρευτών του, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η επαναφόρτιση των μπαταριών του. Τελευταία ελπίδα για το Spirit είναι μόνο ο άνεμος, ο οποίος θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της σκόνης.

Το Spirit και το δίδυμο αδελφάκι του, το Opportunity, που προσγειώθηκε στην άλλη άκρη του Άρη τρεις βδομάδες αργότερα, προβλεπόταν να επιβιώσουν μόλις 90 ημέρες, καθώς οι επιστήμονες δεν είχαν προβλέψει ότι ο άνεμος στην επιφάνεια του πλανήτη θα ήταν αρκετά ισχυρός για να διώχνει τη σκόνη από τους ηλιακούς συσσωρευτές τους.
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails