Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010

"Όλα εδώ είναι ενοχλητικά, γκρίζα και άψυχα. Αυτό δεν είναι σοσιαλισμός, είναι η αποτυχία του σοσιαλισμού"


Ο Ερνέστο "Τσε" Γκεβάρα κρυβόταν επί έξι μήνες, το 1996, στην τότε κομμουνιστική Τσεχοσλοβακία, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Dnes της Πράγας, μετά από έρευνες που πραγματοποίησε στα αρχεία της εποχής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αργεντινός επαναστάτης έμεινε από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο του 1966 στο χωριό Λάντβι, 25 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πράγας, σε μια βίλα που του πρόσφεραν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Τσεχοσλοβακίας. Συνοδευόταν από τη Γερμανίδα σύντροφό του, Ταμάρα Μπούνκε ή "Τάνια" και πολλούς φίλους του. Ο στόχος της διαμονής του στην περιοχή ήταν να βελτιωθεί το άσθμα του που είχε επιδεινωθεί μετά την παραμονή του στο Κονγκό...."Οι ντόπιοι θυμούνται τους Κουβανούς", δήλωσε στην εφημερίδα ο Γίρι Τσέσαλ, αντιδήμαρχος του γειτονικού χωριού Καμένιτσε. Ο ιστορικός Πρόκοπ Τόμεκ, του Ινστιτούτου Στρατιωτικής Ιστορίας της Πράγας, είπε ότι υπάρχουν "σχετικές ενδείξεις και μαρτυρίες" αλλά κανένα έγγραφο που να πιστοποιεί το γεγονός.

"Όλα εδώ είναι ενοχλητικά, γκρίζα και άψυχα. Αυτό δεν είναι σοσιαλισμός, είναι η αποτυχία του σοσιαλισμού", φέρεται να είχε δηλώσει τότε ο Γκεβάρα, σύμφωνα με ένα φίλο του, τον Ούλιες Εστράδα.

Ο "Τσε" έφυγε από την Τσεχοσλοβακία στις 19 Ιουλίου 1966 και επέστρεψε στην Αβάνα μέσω Μόσχας. Χρησιμοποιούσε διαβατήριο της Ουρουγουάης με το όνομα Ραμόν Μπενίτες.
ΑΠΕ

2 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον θρύλο...
Αυτό δεν είναι σοσιαλισμός, είναι η αποτυχία του σοσιαλισμού!
Πόσο βαθυά και μακρυά έβλεπε αυτός ο άνθρωπος!

busy bee είπε...

Καλησπέρα kariatida62.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, ότι είναι πράγματι ΕΝΑΣ θρύλος!
ώρα καλή.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails