Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα το νομοσχέδιο «Καλλικράτης», σύμφωνα με το οποίο αλλάζει ριζικά το διοικητικό σύστημα της χώρας.
Χθες, κατά το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα τη νέα διοικητική δομή της χώρας, υπουργός εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, παρουσίασε το πρόγραμμα «Καλλικράτης» και εξήγγειλε τη θεμελίωση περίπου 370 δήμων αντί των 1.034 που υπάρχουν σήμερα. Ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι το πρόγραμμα θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι το Μάιο και οι εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010 θα γίνουν με τους νέους δήμους και περιφέρειες.
Για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για ζητήματα μητροπολιτικού χαρακτήρα.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, οι περιφέρειες μειώνονται σε 7 από 13, ενώ συμπτύσσονται οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης μειώνοντας τα νομικά πρόσωπα και τις δημοτικές επιχειρήσεις από 6.000 σε 2.000. Στη θέση των 76 νομαρχιών δημιουργούνται δεκατρείς αιρετές περιφέρειες.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ραγκούσης η κατανομή των πόρων για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση θα γίνεται με γεωγραφικά και οικονομικά κριτήρια ενώ θα υπάρχει ενιαία στρατηγική και σχεδιασμός με βάση την πράσινη ανάπτυξη. Η γενική αρχή που προέταξε ο κ. Ραγκούσης είναι να μην υπάρξει γειτονιά και χωριό χωρίς πόρους που να απορρέουν και να σχετίζονται με τις ανάγκες του...Για τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, θα υπάρχει αιρετός περιφερειάρχης και θα εγκαινιαστεί ο θεσμός του αντιπεριφειάρχη. Σημαντικό ρόλο θα έχει η περιφερειακή εκτελεστική επιτροπή.
Ιδιαίτερη πρόβλεψη θα υπάρχει για τους νησιωτικούς δήμους., ενώ οι πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα απορρέουν πλέον και από τον ΦΠΑ, συνδέοντας με αυτό τον τρόπο τα έσοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης και με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με τον υπουργό οι πόροι θα προέρχονται από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, ενώ θα χρηματοδοτείται και η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού για τη στελέχωση υπηρεσιών του ΟΤΑ, υπό τον όρο ότι τα στελέχη αυτά θα παραμένουν επί δεκαετία στους δήμους στους οποίους θα εργάζονται.
Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν ηλεκτρονικά δημοτικά ΚΕΠ, θα αρχίσει να αξιοποιείται η «έξυπνη» κάρτα δημότη, ενώ οι δήμοι θα εξοπλιστούν με ATM τα οποία θα συνδεδεμένα με το ηλεκτρονικό ΚΕΠ και θα παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες 24 ώρες το 24ωρο επί 365 μέρες.
Σε τοπικό επίπεδο και παρασκηνιακά έχει αρχίσει το "παγνίδι" της "μπουγάδας" και κατανομής "καρεκλών".
Το τελευταίο διάστημα τα ονόματα που ακούγονται για το δήμο Χερσονήσου
εφόσον συνενωθεί με τα Μάλια είναι τρία. Ο πρώην δήμαρχος
Ζαχαρίας Δοξαστάκης θεωρείται ως ένας υποψήφιος που γνωρίζει καλά την
Αυτοδιοίκηση και πως οι μεγάλες δυνάμεις που συγκέντρωσε τις
προηγούμενες δημοτικές εκλογές του δίνουν αβαντάζ να πέσει και πάλι
στην αρένα για το δήμο Χερσονήσου. Άλλο όνομα που ακούγεται είναι αυτό
του Νίκου Μπελιβάνη, πρώην περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, εκλεγμένο
νομαρχιακό σύμβουλο με χιλιάδες σταυρούς και δύο φορές υποψήφιο
βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη το όνομα που έχει έρθει στο προσκήνιο για το
δήμο Χερσονήσου είναι αυτό του μέλους του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
Γιώργου Βισκαδούρου.
Παίζει και το σενάριο της συνένωσης με το Καστέλι, όπου εκεί αλλάζει το σκηνικό και το δήμο Επισκοπής να περιμένει στη γωνία.
2 σχόλια:
Σωστές είναι οι αλλαγές προς το καλύτερο, φτάνει οι άνθρωποι που θα επιλεγούν να το αξίζουν πραγματικά και να πολεμήσουν με γνώμονα το αύριο των παιδιών μας.
Καλησπέρα John Parlamas!
Ορθό το σχόλιο και η παρατήρηση σου, όσον αφορά τα πρόσωπα.
Το πρόβλημα είναι με τους ίδιους τους θεσμούς, όπως και με τα όργανα και τους μηχανισμούς ελέγχου.
Νάσαι καλά.
Το όνομα σου πάντως με παραπέμπει, στο μάλλον, κοινό μας και ιδιαίτερη πατρίδα, το Κουτουλουφάρι.
Ωρα καλή.
Μανώλης Πετράκης
Δημοσίευση σχολίου