Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Περισσότερη συρρίκνωση των δήμων με τον Καλλικράτη.

Στη φιλοσοφία «όσοι λιγότεροι δήμοι τόσο καλύτερα» θα κινηθεί η πρόταση της κυβέρνησης που θα κατατεθεί αρχές Φεβρουαρίου στη δημόσια διαβούλευση σε σχέση με τη χωροταξική κατανομή των νέων δήμων που θα προκύψουν από τις συνενώσεις τις οποίες θα προωθήσει ο «Καλλικράτης».
Σε επίπεδο ν.Ηρακλείου, το σενάριο προβλέπει την περαιτέρω μείωση, δηλαδή τη δημιουργία ενδεχομένως ακόμη λιγότερων από 8 δήμων στο νομό Ηρακλείου! Η γενική φιλοσοφία που ακολουθείται από την κυβέρνηση είναι η δημιουργία τόσων δήμων όσες είναι και οι παλιές επαρχίες, δηλαδή 340. Η «οροφή» που έχει θέσει η κυβέρνηση για 370 δήμους θα δίνει περιθώριο για ικανοποίηση κάποιων ιδιότυπων περιπτώσεων, όπως για παράδειγμα οι συνενώσεις στο Λεκανοπέδιο Αττικής από όπου έχουν ήδη ξεκινήσει σοβαρές αντιδράσεις. Όπως έγινε γνωστό κατά τη χθεσινή κοινή συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Ηρακλείου και της Ολομέλειας των δημάρχων του νομού στη Λότζια ο αριθμός 8 για τους νέους δήμους του Ηρακλείου θα είναι ο μέγιστος που θα μπορεί να υπάρξει. Όπως γίνεται αντιληπτό είναι απαγορευτικό να δημιουργηθούν περισσότεροι από 8 δήμοι, όχι όμως και να υπάρξουν λιγότεροι.
Ωστόσο οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 8 δήμοι θεωρούνται πολλοί για το Ηράκλειο από τις αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Εσωτερικών που «κοιτούν» με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να προτείνουν συνενώσεις που πραγματικά θα δημιουργούσαν λίγους αλλά πολύ ισχυρούς δήμους... Έτσι δεν αποκλείεται οι δήμοι στο νομό Ηρακλείου να είναι από 3 ως 7 με πιθανότερο να είναι πέντε.
Το πιο ακραίο σενάριο προβλέπει τη δημιουργία τριών δήμων για ολόκληρο το νομό Ηρακλείου. Η χωροταξική κατανομή αυτών των τριών δήμων θα είναι η απλούστερη ως προς τις συνενώσεις και όπως λέγεται θα πληροί όλα τα κριτήρια (πληθυσμιακά, ανθρωπογεωγραφίας, ιστορικά κ.λπ.). Θα γίνουν τρεις χωρικές κατανομές που θα δημιουργήσουν ένα ανατολικό, ένα δυτικό και ένα νότιο δήμο στο νομό Ηρακλείου. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, αν τελικά προχωρήσει στην πράξη και το οποίο σημειωτέων βρίσκεται υπό επεξεργασία στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, δημιουργούνται οι εξής τρεις δήμοι: α) ο δυτικός δήμος του νομού Ηρακλείου που θα περιλαμβάνει τους δήμους Ηρακλείου, Γαζίου, Ν. Αλικαρνασσού, Τυλίσσου, Κρουσώνα, Γοργολαΐνι, Τεμένους, Παλιανής, Αρχανών και «Ν. Καζαντζάκης», β) ο δεύτερος δήμος θα είναι ο ανατολικός και θα περιλαμβάνει τους δήμους Γουβών, Επισκοπής, Χερσονήσου, Μαλίων, Καστελίου, Αρκαλοχωρίου και Βιάνου και γ) ο τρίτος μεγάλος δήμος θα είναι η συνένωση των δήμων της Μεσαράς όπως Τυμπακίου, Μοιρών, Ζαρού, Ρούβα, Αστερουσίων, Γόρτυνα, Αγίας Βαρβάρας και Κόφινα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails