Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Το βιολί βιολάκι τους οι Γερμανοί.

Μία ελληνική χρεοκοπία θα ήταν μεγαλύτερη από εκείνη της Αργεντινής ή της Ρωσίας, προειδοποιεί ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Jim Reid. Την υπερχρέωση της Ελλάδας την αποδίδει στο "διπλό έλλειμμα: τρεχουσών συναλλαγών και στο δημοσιονομικό".

Στην έκθεση της η Deutsche Bank προβλέπει για το 2010 μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης για την Ελλάδα, σε σύγκριση με τους ευρωπαίους εταίρους. "Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η ανεπαρκής ανταγωνιστικότητα και ο κίνδυνος υποχώρησης της καταναλωτικής ζήτησης εξαιτίας της υψηλής φορολογίας καθιστούν τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη 0,03% υπεραισιόδοξες", προσθέτει η έκθεση....Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, μολονότι η κυβέρνηση σχεδιάζει έκδοση γραμματίων ελληνικού δημοσίου αυτή την εβδομάδα, οι πιέσεις χρηματοδότησης εντείνονται, καθώς τον Απρίλιο και το Μάιο αναμένονται μαζικές ρευστοποιήσεις. "Τούτο σημαίνει ότι η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αποφέρει καρπούς", τονίζεται στην έκθεση.

Και συμπληρώνει: "Εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να στραφεί στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο για το κύριο μέρος της χρηματοδότησής της, ελλοχεύει ο κίνδυνος δραματικής μείωσης των πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα και της ακόμη πιο δραματικής συρρίκνωσης του ΑΕΠ".

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, το ελληνικό χρέος είναι διπλάσιο από εκείνο της Ρωσίας και της Αργεντινής μαζί, όταν χρεοκόπησαν, το 1998 και το 2001 αντίστοιχα.

Στις 274 μονάδες βάσης έφθασε τη Δευτέρα το άνοιγμα του spread.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails