Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Δυσπιστία και προβληματισμό για το μέλλον.


Καθόλου εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα δεν έχουν οι πολίτες σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για την «Καθημερινή της Κυριακής». Παράλληλα, με προβληματισμό αντιμετωπίζει το μέλλον του το 51,9% των Ελλήνων σύμφωνα με δημοσκόπηση της Focus για τη Realnews.

Αναλυτικά, η έρευνα της Public Issue δείχνει ότι οι πολίτες εμπιστεύονται μόνο το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας (τρίτος σε βαθμό κατάταξης) και ο βαθμός εμπιστοσύνης τους προς τα πολιτικά κόμματα και την κρατική μηχανή είναι χαμηλός. Τα κόμματα κατατάσσονται στην προτελευταία θέση του δείκτη (47η), η κρατική διοικητική μηχανή, δηλαδή τα υπουργεία, στη 43η και οι κυβερνήσεις στην τελευταία. Αν και σε σχέση με τα κόμματα, τα συνδικάτα εξακολουθούν να καταγράφουν πολλαπλάσια ποσοστά εμπιστοσύνης, εντούτοις, τόσο η ΑΔΕΔΥ όσο και η ΓΣΕΕ εμφανίζουν σημαντικές απώλειες.

Εκτός κομμάτων, στην πρώτη θέση της εμπιστοσύνης βρίσκεται η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η οποία έφερε την Πυροσβεστική στη δεύτερη θέση. Πτώση στην εμπιστοσύνη των πολιτών καταγράφουν το ίντερνετ και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το πλέον αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης παραμένει το ραδιόφωνο και ακολουθούν ίντερνετ, εφημερίδες και τηλεόραση. Συγκεκριμένα, το ίντερνετ αν και διατηρεί τη 2η θέση μεταξύ των Μέσων και την 21η στη συνολική κατάταξη, εμφανίζει σοβαρή υποχώρηση του δείκτη εμπιστοσύνης.

Σχετική ανάκαμψη παρατηρείται στην εμπιστοσύνη προς την Αστυνομία και σε μικρότερο βαθμό προς της Δικαιοσύνη. Σε αντίθεση με τη σημαντική υποχώρηση που είχε καταγράψει το 2008 η εμπιστοσύνη προς την Εκκλησία, στη φετινή μέτρηση καταγράφεται μικρή ανάκαμψη. Ωστόσο, η Εκκλησία υποβιβάζεται φέτος στην 24η θέση της κατάταξης των θεσμών, ενώ το 2007 κατείχε τη 15η...Παράλληλα, η οικονομική κρίση οδηγεί στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης σε οικονομικούς θεσμούς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και σε ανεξάρτητες αρχές, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη.

Την ίδια στιγμή, η έρευνα της Focus δείχνει ότι το 51,9% των Ελλήνων αντιμετωπίζει με προβληματισμό το δικό του μέλλον, το 20% αισθάνεται φόβο για την προσωπική του πορεία και μόνο το 26,6% είναι αισιόδοξο. Στην ερώτηση «πιστεύετε ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού σας το 2010 θα είναι καλύτερη, ίδια η χειρότερη;», το 50,3% λέει πως θα είναι χειρότερη, το 31% απαντά ίδια και μόνο το 14,6% εκτιμά ότι θα είναι καλύτερη.

Ακόμα, το 62,3% δηλώνει πως διαπίστωσε ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα πριν 3-4 χρόνια, δηλαδή πριν ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση, το 23,4% είδε την κρίση από 2008, το 7% κατάλαβε πως η οικονομία μας έχει προβλήματα στην προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου και το 4% μόλις τον τελευταίο μήνα.

Σε αυτό το κλίμα, το 59,4% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου κινείται σε σωστή κατεύθυνση, αντίθετη άποψη έχει το 21,8% ενώ το 18,8% δεν παίρνει θέση. Ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες και από τον Αντώνη Σαμαρά. Το 49,2% πιστεύει ότι βαδίζει στη σωστή κατεύθυνση, το 12,5% διαφωνεί και το 38,3% δεν παίρνει θέση.

http://tvxs.gr/node/48892
Φωτοσύνθεση:
ο βασιλιάς της μοναξιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails