Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Οικολογική...πυρηνική ενέργεια?

Εμπνευσμένος από το βιβλίο Fluid Fuel Reactors, σε ηλικία 25 ετών ο αεροδιαστημικός μηχανικός Kirk Sorensen, άρχισε να ερευνά την πυρηνική ενέργεια, πεπεισμένος ότι ένα στοιχείο με το όνομα «θόριο» θα μπορούσε να λύσει τα πιο «απείθαρχα» προβλήματα της βιομηχανίας της πυρηνικής ενέργειας.

Τα επιχειρήματα υπέρ του θορίου είναι ότι μετά τη χρήση του ως καύσιμο από τα πυρηνικά εργοστάσια, το θόριο αφήνει ελάχιστα απόβλητα, τα οποία χρειάζεται να αποθηκευτούν για εκατοντάδες χρόνια και όχι για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, όπως άλλα πυρηνικά υποπροϊόντα. Τα αποθέματά του στη φύση είναι τεράστια, κάτι που το καθιστά ανεξάντλητο. Είναι επίσης μια από τις λίγες ουσίες που δρα ως θερμικός εκτροφέας, στη θεωρία, δημιουργώντας αρκετά νέα καύσιμα καθώς αποσυντίθεται για να διατηρήσει επ άπειρον μια υψηλής θερμοκρασίας αλυσιδωτή αντίδραση. Άλλο ένα επιχείρημα των υποστηρικτών του στοιχείου είναι ότι τα υποπροϊόντα ενός αντιδραστήρα θορίου είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες ή οποιονδήποτε άλλο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων....Από τη δεκαετία του '50 έως εκείνη του '70, ο Alvin Weinberg ως διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου του Oak Ridge πραγματοποίησε σειρά πειραμάτων για να αποδείξει την αποτελεσματικότητα του θορίου, χωρίς αποτέλεσμα. Οι ΗΠΑ, απέναντι στη πυρηνικά οχυρωμένη Σοβιετική Ένωση, επέλεξαν να κατασκευάσουν αντιδραστήρες ουρανίου, καθορίζοντας την πορεία της πυρηνικής βιομηχανίας και μετατρέποντας την ενέργεια του θορίου σε μια «τι θα γινόταν αν...» τεχνολογία του 20ου αιώνα.

Σήμερα, ο Sorensen επιθυμεί να «αναστήσει» το θόριο. Μια ομάδα μηχανικών, ερασιτεχνών «φυτών» της πυρηνικής ενέργειας και ερευνητών συγκεντρώνεται στο φόρουμ του blog του με όνομα Energy From Thorium, συζητώντας το μέλλον του θορίου. Και δεν είναι οι μόνοι: Οι «παίκτες» της πυρηνικής βιομηχανίας μελετούν τις δυνατότητες του θορίου, ενώ κυβερνήσεις από το Ντουμπάι έως το Πεκίνο χρηματοδοτούν σχετική έρευνα. Ακόμα και η Κίνα «ποντάρει» πολλά στο στοιχείο.

Η ιδέα της πυρηνικής ενέργειας χωρίς απόβλητα και με της δυνατότητας πολλαπλασιασμού φαντάζει ελκυστική και στις ΗΠΑ. Η απειλή της κλιματικής αλλαγής έχει οδηγήσει στην ενίσχυση της επιτακτικής απαίτησης για ηλεκτρισμό, απαλλαγμένο από τον άνθρακα και οι 52.000 τόνοι τοξικών υλικών που έχουν μαζευτεί ανά τη χώρα κάνουν την παραδοσιακή πυρηνική ενέργεια να μοιάζει λιγότερο δημοφιλής(;).

Το θόριο – από το Νορβηγό Θεό του Κεραυνού - είναι ένα στιλπνό ασημο-λευκό μέταλλο. Υποστηρίζεται ότι είναι ελάχιστα ραδιενεργό. Στον περιοδικό πίνακα των στοιχείων, βρίσκεται στην τελευταία σειρά, μαζί με άλλα πυκνά, ραδιενεργά συστατικά, όπως το πλουτώνιο και το ουράνιο.
Πηγή: www.wired.com - tvxs.gr

2 σχόλια:

grsail είπε...

Η πυρηνική ενέργεια είναι και χωρίς το θόριο απολύτως οικολογική.
Οι αντιδρσατήρες νέας γενιάς εκτός της απόλυτης ασφάλειας έχουν και το πλεονέκτημα της ελαχιστοποίησης των αποβλήτων. Επί πλέον η αποθήκευση των αποβλήτων γίνεται ασφαλέστερη και φτηνότερη με νέες διαδικασίες και τεχνικές.

Οι ιδιοτελείς και χρηματοδοτούμενες από τα γεράκια του Texas δήθεν οικολογικές οργανώσεις έχουν μετατρέψει τα πυρηνικά εργοστάσια σε ταμπού ώστε να θωρακίσουν την εσαεί χρήση των παραδοσιακών πηγών ενέργειας και των παγκοσμιοποιημενων πολιτικών δυνάμεων που διαπλέκονται με αυτές !

Οι δήθεν οικολόγοι θα καταδικαστούν σκληρά από την ιστορία για το μεγάλο κακό που προκαλούν στον πλανήτη και τον άνθρωπο !

Ακόμη και χωρίς την τεχνική εξέλιξη και τα εργοστάσια νέας γενιάς θα έλεγα ότι οτιδήποτε, μα οτιδήποτε, είναι καλύτερο από το κάρβουνο και το πετρέλαιο.

grsail είπε...

… συνέχεια στο προηγούμενο …

Και για να μην νομισθεί ότι μιλώ αβάσιμα ή ανέξοδα, παραθέτω :

http://grsail.blogspot.com/2009/03/blog-post_05.html

http://grsail.blogspot.com/2009/03/2.html

http://grsail.blogspot.com/2009/03/3.html

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails