Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Mίζες, λαδώματα και αδιαφανείς διαδικασίες στις υπηρεσίες.


Μάστιγα για την δημόσια διοίκηση αποτελούν τα κρούσματα κατάχρησης χρήματος σε διάφορες υπηρεσίες. Τα τελευταία χρόνια τέτοιες περιπτώσεις εμφανίζονται συχνότερα στην Τοπική αυτοδιοίκηση, όπου επίορκοι υπάλληλοι αν και παραπέμπονται στα πειθαρχικά συμβούλια για μίζες, λαδώματα και αδιαφανείς διαδικασίες, παραμένουν ατιμώρητοι. Μέσα στο 2008 ο Γενικός Επιθεωρητής δημόσιας Διοίκησης άσκησε ο ίδιος ή μέσω των πειθαρχικών οργάνων διώξεις κατά 39 υπαλλήλων ή λειτουργών του δημόσιου τομέα, ζήτησε επίσπευση της πειθαρχικής διαδικασίας σε 237 περιπτώσεις και την παράσταση πολιτικής αγωγής του θιγόμενου φορέα του δημοσίου σε 45 περιπτώσεις.

Επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι αδειάζουν τα ταμεία των δήμων και οδηγούνται ακόμα και σε ειδεχθή εγκλήματα. Η πρόσφατη δολοφονία του δημάρχου στο Παγγαίο σύμφωνα με καταγγελίες φαίνεται να συνδέεται με κατάχρηση δημοσίου χρήματος ένα φαινόμενο που εμφανίζεται συχνότερα, τα τελευταία χρόνια, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό καταδεικνύουν και τα στοιχεία του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης.

Η διαφθορά επιμερίζεται σε διάφορους τομείς αλλά κυρίως όπου διαχειρίζονται πολλά χρήματα, είναι γνωστά τα περιστατικά σε πολεοδομίες και εφορίες αλλά τώρα τελευταία έχουμε πολλά συμπτώματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ταμίας της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης φυλακίστηκε γιατί καταχράστηκε περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ....Στο δήμο Κηφισιάς ο εισαγγελέας εξετάζει περίπτωση υπεξαίρεσης ύψους 1.5 εκατομμυρίου ευρώ ενώ στη Νέα Ερυθραία έχουν κάνει φτερά 800 χιλιάδες ευρώ. Οι επίορκοι υπάλληλοι παραπέμπονται στα πειθαρχικά συμβούλια αλλά σε λίγες περιπτώσεις τιμωρούνται με τη μεγαλύτερη ποινή που είναι η απόλυση.

Στο γραφείο του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης φτάνουν κάθε χρόνο περισσότερες από 2,5 χιλιάδες υποθέσεις υπαλλήλων που έχουν περάσει από πειθαρχικά συμβούλια. Το 2008 μόνο 38 υπάλληλοι τιμωρήθηκαν με απόλυση από το δευτεροβάθμιο ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις ,όσοι προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια επέστρεψαν στην υπηρεσία τους. Για να περιοριστούν τα φαινόμενα διαφθοράς ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης προτείνει την ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, να επανέλθει το κώλυμα εντοπιότητας ώστε να μην υπηρετεί κάποιος στον τόπο καταγωγής του ενώ όταν προάγεται να μεταφέρεται σε άλλη υπηρεσία για να μην προΐσταται σε υπαλλήλους με τους οποίους ήταν ισόβαθμος.
2810.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails