Από τις 16 Μαρτίου η χώρα αλλάζει κατηγορία και δεδομένα. Προθεσμία μέχρι τις 15 Μαρτίου έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στην Ελλάδα, προκειμένου να δείξει ότι το υπάρχον πρόγραμμα σταθερότητας αρκεί για τη μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ μέσα στο 2010. Σε περίπτωση που η Κομισιόν κρίνει ότι ο στόχος αυτός δεν εξυπηρετείται, θα προτείνει τη λήψη πρόσθετων μέτρων στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου
Τί μας ζητούν - απαιτούν:
1) περαιτέρω μείωση των δημόσιων δαπανών, ακόμα και κατά 20% στα επιδόματα,
2) αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, ακόμα και κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Για κάθε μία μονάδα το Δημόσιο θα εισπράττει 1 δισ. ευρώ,
3) αύξηση της φορολογίας στην ενέργεια και καύσιμα,
4) αύξηση της φορολογίας στα αυτοκίνητα,
5) αύξηση της φορολογίας στα είδη πολυτελείας.
6) ασφαλιστικό: αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων
Ολα αυτά ο κ. Παπακωνσταντίνου τα αποδέχθηκε υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί δημόσια ότι θα πάρει όλα τα μέτρα που κρίνονται αναγκαία για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του ΠΣΑ.
Τί προτάθηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης;.... Το Ecofin, ενέκρινε το 3ετές πρόγραμμα σταθερότητας το οποίο προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% έως το τέλος του 2012. Για την επίτευξη του στόχου αναφέρει ότι θα πρέπει να ληφθούν:
1.Επείγοντα μέτρα έως τις 15 Μαΐου 2010.
2.Υποστηρικτικά μέτρα για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010
3. Eπιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως τα τέλη του 2010
4. Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως το 2012
5. Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων
Η Ελλάδα καλείται να παρουσιάσει, μέχρι το τέλος Μαΐου, δύο εκθέσεις στην Κομισιόν. Η πρώτη, μέχρι τις 16 Μαρτίου, θα αφορά στο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των δημοσιονομικών στόχων για το 2010. Η δεύτερη, η οποία θα υποβληθεί έως τις 15 Μαΐου, θα περιγράφει τα μέτρα πολιτικής που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου. Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα υποβάλλει τριμηνιαίες αναφορές.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι για τη μη επίτευξη των στόχων του προγράμματος σταθερότητας, θα πρέπει στις 16 Μαρτίου να ανακοινωθούν νέα μέτρα.
Αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις
H Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει "το συντομότερο δυνατόν” (μέσα στο 2010) πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμένα μέτρα για τους μισθούς, την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τις αλλαγές στο σύστημα υγείας και το δημόσιο τομέα, το επιχειρηματικό περιβάλλον, την παραγωγικότητα αλλά και την αύξηση της απασχόλησης.
Έρχεται το κλιμάκιο
Τις επόμενες ημέρες καταφτάνει μεικτό κλιμάκιο στην Αθήνα στο οποίο θα εκπροσωπείται η Κομισιόν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε μετά τη λήξη του Ecofin στους δημοσιογράφους ο νέος επίτροπος για νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν.
Σε διευκρινιστική ερώτηση, υπογράμμισε πως η πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας θα γίνει στα μέσα Μαρτίου και ότι η Κομισιόν θα προτείνει νέα μέτρα μόνο εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ecofin Έλενα Σαλγκάδο, επανέλαβε τη δέσμευση και του Ecofin ότι θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί χρηματική στήριξη.
Βοηθάμε αν χρειαστεί
Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρουσιάσει, εφόσον χρειαστεί, ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αρωγής της ΕΕ προς την Ελλάδα, με συντονισμένη και αποφασιστική δράση, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Ολι Ρεν. Αναφερόμενος σε αυτήν την απόφαση, ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε πως η Επιτροπή έχει τα εργαλεία και τους μηχανισμούς για τη διασφάλιση της σταθερότητας της Ευρωζώνης, υπενθυμίζοντας, πάντως, ότι, όπως επισημαίνεται και στην πρόσφατη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική στήριξη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ο. Ρεν, στη συνεδρίαση της Επιτροπής αποφασίστηκε ακόμη ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί ενδελεχώς την εφαρμογή των μέτρων,που έχει λάβει η Ελλάδα και την επίπτωσή τους στον προϋπολογισμό, μέτρα τα οποία έχουν ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010. Παράλληλα σημείωσε ότι οι κοινοτικοί επίτροποι επιβεβαίωσαν ότι αυτό που προέχει είναι ο σεβασμός των κανόνων, που αφορούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος.
Υπέρ των πρόσθετων μέτρων η Αυστρία
«Η άποψή μας είναι ότι το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι επαρκές ... Χρειάζονται περισσότερα συγκεκριμένα μέτρα ώστε η χώρα να ανακτήσει αξιοπιστία στις αγορές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Αντερς Μποργκ, προσερχόμενος στη σύσκεψη του Ecofin ο οποίος επισήμανε την ανάγκη για « πιο συγκεκριμένα μέτρα σε ό,τι αφορά τη φορολογία και σε ό,τι αφορά τις δαπάνες».
Θετικά τα μέτρα κρίνει η Citigroup
Με τον Τιτανικό…παρομοιάζει την Ελλάδα η Citigroup σε έκθεση στην οποία εκφράζει τη πεποίθησή της ότι τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση σε συνδυασμό με την ισχυρή θέληση που επιδεικνύει θα οδηγήσουν το έλλειμμα κάτω του 9% εντός του έτους. Ωστόσο, εν μέσω της αβεβαιότητας που επικρατεί αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του ΠΣΑ, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η Αθήνα θα αναγκαστεί να προβεί στη λήψη πρόσθετων μέτρων το Μάρτιο προκειμένου να εξασφαλίσει αρκετά ρευστά διαθέσιμα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της.Ως αποτέλεσμα της αναμονής αυτής, η νευρικότητα στις αγορές θα είναι έντονη και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και τον επόμενο μήνα, προειδοποιεί. «Πιστεύουμε ότι τα οδυνηρά δημοσιονομικά μέτρα που μπορεί να αντέξει μια χώρα βραχυπρόθεσμα χωρίς σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και κοινωνικές αναταραχές είναι περιορισμένα», σημειώνει η τράπεζα.
Πηγή:nooz.gr
1 σχόλιο:
Να υποθέσω ότι η Αυστρία βλέπει τον Γιώργο ως Ντι Κάπριο; Διότι εκείνος πεθαίνει από το κρύο στο τέλος!
Πάντως, η αύξηση της φορολογίας στα είδη πολυτελείας δεν είναι κακή ιδέα. Όπως επίσης και οι πιέσεις "να μπουν κάποιοι φυλακή". Φυσικά, αυτοί δεν θα είναι τέως υπουργοί!
Δημοσίευση σχολίου