Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2010 σήμερα!


Για έβδομη συνεχή χρονιά γιορτάζεται σήμερα, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, στην οποία θα συμμετέχουν πάνω από 60 χώρες. Σύνθημα του φετινού εορτασμού είναι «Πριν δημοσιεύσεις, σκέψου» και σκοπός είναι να αναδειχθεί η σημασία της διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο.
Το διαδίκτυο αποτελεί πια αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, αφού ένα πλήθος δραστηριοτήτων, όπως η αναζήτηση πληροφοριών, η αγορά προϊόντων, και πολλά άλλα πραγματοποιούνται εύκολα και γρήγορα μέσω αυτού. Στην πυραμίδα των δραστηριοτήτων αυτών φαίνεται να τοποθετείται η επικοινωνία, η οποία διευκολύνεται με τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (facebook, hi-5, msn, twitter κ.α), που τα τελευταία 3 χρόνια έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς.

Ωστόσο σ’ αυτές τις σελίδες δεν είναι σπάνια η «κλοπή» προσωπικών δεδομένων, η παράνομη χρήση τους και η παρενόχληση χρηστών. Όπως μας λέει η κ. Παπαβασιλείου: «Η κύρια επιδίωξη μας φέτος είναι να πιέσουμε την βιομηχανία αλλά και τους υπεύθυνους των σελίδων αυτών, να προστατεύσουν τους χρήστες, ιδίως τους ανήλικους, με τον καλύτερο τρόπο. Συγκεκριμένα για την κοινωνική δικτύωση, από πέρυσι έχουν γίνει κάποιες ενέργειες από την ευρωπαϊκή επιτροπή, ώστε να αλλαχθούν οι πολιτικές απορρήτου ή προσωπικών δεδομένων που έχουν οι ιστοσελίδες αυτές.... Ήδη το facebook άλλαξε τις ρυθμίσεις αυτές, έτσι ώστε να είναι εξ’ ορισμού κλειστά τα προφίλ και όχι προσβάσιμα σ’ όλους. Αυτό μπορεί να μην έχει τόση σημασία για τους ενήλικες που είναι σε θέση να διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους, αλλά για ένα παιδί ηλικίας 14 ετών έχει μια παραπάνω σημασία».

«Από την άλλη πλευρά, με τους πρεσβευτές σ’ όλη την Ελλάδα, που διοργανώνουν εκδηλώσεις, συνέδρια, δημιουργούν blog και σελίδες, είναι να ενημερωθεί ο ίδιος ο κόσμος, γιατί ό, τι και να κάνουν οι σελίδες από μέρους τους, πολλές φορές εμείς οι ίδιοι δίνουμε παραπάνω πληροφορίες από όσες χρειάζονται. Σε καμία περίπτωση δεν λέμε να αυτολογοκρινόμαστε και να μην διασκεδάζουμε στο διαδίκτυο, αλλά όπως τονίζει και το φετινό σύνθημα μας, χρειάζεται λίγο να σκεφτόμαστε πριν δημοσιεύσουμε».

To saferinternet.gr προσφέρει πρακτικές πληροφορίες για οποιαδήποτε πτυχή της «διαδικτυακής μας ζωής» για μεγάλους, εφήβους και μικρούς αφού όπως μας λέει η κ. Παπαβασιλείου: «Ναι μεν ο νόμος προσφέρει κάποιες δικλείδες ασφαλείας αλλά πρέπει και εσύ ο ίδιος να συμβάλλεις, είναι ζήτημα ισορροπιών».

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, το Ίδρυμα Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και η Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα διοργανώνουν συνέδριο με θέμα:«Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου για τα Παιδιά» στο ξενοδοχείο Τιτάνια (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα).
www.saferinternet.gr
http://tvxs.gr/node/51686

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails