Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Ο Πλούτων γίνεται όλο και πιο κόκκινος.


Ο νάνος πλανήτης Πλούτων, στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος, γίνεται ολοένα και πιο κόκκινος και φωτεινός -και όχι από τον... θυμό του επειδή το 2006 εξέπεσε του "αξιώματός" του ως κανονικός πλανήτης! Εικόνες που μετέδωσε το διαστημικό τηλεσκόπιο "Χαμπλ" της NASA δείχνουν ότι έχει πλέον μια απόχρωση 20% (ίσως και 30%) πιο ερυθρή απ’ ό,τι στο παρελθόν, αν και στο μάτι του "αμύητου" ο πλανήτης εμφανίζεται να έχει μια κιτρινο-πορτοκαλιά απόχρωση.

Οι επιστήμονες, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC, πιστεύουν ότι οι αλλαγές στο χρώμα του οφείλονται σε μεταβολές στους πάγους της επιφάνειάς του, καθώς ο Πλούτων εισέρχεται σε μια νέα φάση στην περιφορά του γύρω από τον ήλιο (το "πλουτώνειο έτος" διαρκεί…μόλις 248 γήινα χρόνια). Κανένα άλλο ουράνιο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα δεν έχει ποτέ φανεί να αλλάζει το χρώμα του σε αυτό το βαθμό.... Οι εικόνες δείχνουν το παγωμένο άζωτο να παίρνει πιο φωτεινή απόχρωση στο βόρειο ημισφαίριο και πιο σκούρα στο νότιο, πιθανότατα καθώς ο επιφανειακός πάγος λιώνει στον ένα ηλιόλουστο πόλο του Πλούτωνα και ξαναπαγώνει στον άλλο, σύμφωνα με τη NASA. Το αξιοπερίεργο είναι ότι δεν έχουν παρατηρηθεί μεταβολές στη θερμοκρασία του νάνου πλανήτη, που παραμένει απίστευτα κρύος, στους μείον 233 βαθμούς Κελσίου.

Μερικοί πάντως αστρονόμοι δήλωσαν "σοκαρισμένοι" από τις αλλαγές αυτές. "Αποτελεί κάποια έκπληξη να βλέπει κανείς τέτοιες αλλαγές να συμβαίνουν σε τέτοια έκταση και τόσο γρήγορα. Είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί", δήλωσε ο αστρονόμος Μαρκ Μπιούι από το Νοτιοδυτικό Ινστιτούτο Ερευνών των ΗΠΑ, ο οποίος έκανε την ανακάλυψη και στη συνέχεια τη μελέτη του "κοκκινίσματος" του νάνου πλανήτη. Από το 1954 μέχρι το 2000, ο Πλούτων δεν είχε αλλάξει καθόλου το χρώμα του, αλλά μετά το 2000 άρχισε να κοκκινίζει.

Ο Πλούτων είναι πολύ μικρότερος από τους άλλους οκτώ "παραδοσιακούς" πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, καθώς με διάμετρο περίπου 2.360 χλμ. είναι μικρότερος ακόμα και από μερικούς δορυφόρους.
ΑΠΕ

1 σχόλιο:

kariatida62 είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες περί του πλανητικού μας συστήματος και ειδικά για τον απομακρυσμένο Πλούτωνα...

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails