Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Οι υγρότοποι της Κρήτης "συρρικνώνονται"!


Όπως προκύπτει από το ερευνητικό πρόγραμμα του WWF Ελλάς «Προστασία των νησιωτικών υγροτόπων της Ελλάδας», τουλάχιστον 12 υγρότοποι καταστράφηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην Κρήτη, ενώ ακόμα 24 πρόκειται να εξαφανιστούν, καθώς η κατάστασή τους είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Παράδειγμα υγροτόπων που έχουν εξαφανιστεί αποτελεί η εκβολή του ποταμού Γιόφυρου αλλά και το υγροτοπικό έδαφος πάνω στο οποίο χτίστηκε το Παγκρήτιο Στάδιο, η εκβολή του Μπραμιανού ποταμού στο Λασίθι, σύμφωνα με τον κ. Παραγκαμιάν.
Οι μισοί από τους 107 φυσικούς υγρότοπους που έχει απογράψει το WWF Ελλάς στην Κρήτη έχουν αλλοιωθεί σημαντικά και οι απειλές είναι ορατές και μόνο οι 22 βρίσκονται σε καλή κατάσταση διατήρησης.... Ανάμεσα στους υγρότοπους που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα συρρίκνωσης είναι ο Αλμυρός Ηρακλείου -ο οποίος αντιστέκεται αλλά είναι θέμα χρόνου να καταστραφεί-, το έλος Γεωργιούπολης και το εκβολικό σύστημα του Αποσελέμη ποταμού, ενώ μέρα με την μέρα προστίθενται και άλλοι, όπως οι αλμυρόβαλτοι του Κουρεμένου και η εκβολή του ρέματος Ανδρόμυλου στο νομό Λασιθίου, οι εκβολές του Αναποδάρη, του Καρτερού, του Ξηροπόταμου και του Γαζανού στο Ηράκλειο, ο ρύακας Επισκοπής, το έλος Φραγκοκάστελλου και η εκβολή του ρέματος Κατσάρι στο Ρέθυμνο, καθώς και όλοι σχεδόν οι υγρότοποι στις βόρειες ακτές του νομού Χανίων.
Αποθέσεις στερεών απορριμμάτων, επιχωματώσεις, εκχερσώσεις, οικοπεδοποιήσεις και δόμηση είναι μερικά από τα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγρότοποι της Κρήτης. Οι φυσικές υγροτοπικές εκτάσεις του νησιού μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 80% στη διάρκεια του περασμένου αιώνα ενώ η υποβάθμιση αυτών που έχουν απομείνει συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails