Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Αντιδράσεις στα καφέ της Βιέννης για το κάπνισμα.


Για δυναμικές κινητοποιήσεις, προετοιμάζονται οι ιδιοκτήτες των σχεδόν τριών χιλιάδων καφέ - εστιατορίων στη Βιέννη και ήδη συγκεντρώνουν υπογραφές τόσο ανάμεσά τους όσο και από τους πελάτες τους, προκειμένου να πετύχουν την παράταση της λεγόμενης «μεταβατικής ρύθμισης» σε σχέση με την απαγόρευση του καπνίσματος, ρύθμιση που λήγει στις 30 Ιουνίου 2010.

Με τις συνολικά 2.600 επιχειρήσεις καφέ, από τις οποίες οι 900 αφορούν καθαυτό καφέ, οι 780 καφέ-εστιατόρια, 740 «εσπρέσο», 190 καφέ-ζαχαροπλαστεία και οι 30 τα λεγόμενα καφέ ορθίων, η Βιέννη θεωρείται η «παγκόσμια πρωτεύουσα των καφέ».

Σύμφωνα με τη «μεταβατική ρύθμιση», εστιατόρια και καφέ, με χώρους μεγαλύτερους των 50 τετραγωνικών μέτρων, που θέλουν να επιτρέπουν και στο μέλλον το κάπνισμα, θα πρέπει μέχρι την ημερομηνία αυτή να έχουν διαμορφώσει ξεχωριστούς χώρους για καπνιστές και μη καπνιστές, κάτι που βέβαια συνδέεται στις περισσότερες περιπτώσεις με μεγάλες δαπάνες.... Μέχρι σήμερα, η μεγάλη πλειονότητα των βιεννέζικων εστιατορίων και καφέ δεν έχει προχωρήσει στη διαμόρφωση των χώρων της και αυτό σε ποσοστό 62%, όπως διαπιστώνει πρόσφατη σχετική δημοσκόπηση.

Όπως αναφέρει η ηγεσία της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των ιδιοκτητών, μια επένδυση στη διαμόρφωση των χώρων είναι ανεύθυνη, ενόσω δεν υπάρχει η εγγύηση πως ο αυστριακός νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος θα συνεχίσει να ισχύει, στην τωρινή του μορφή, για ακόμη μερικά χρόνια.

Οι ίδιοι δηλώνουν πως φοβούνται ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, πιθανότατα μέχρι το 2012, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει έναν πανευρωπαϊκής ισχύος νόμο για πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε εστιατόρια και καφέ, θέτοντας εκτός ισχύος τον αυστριακό νόμο με τις πολλές εξαιρέσεις του.

Εάν δεν υπάρξει μια τέτοια εγγύηση από την πλευρά της πολιτικής, για περαιτέρω ισχύ του αυστριακού νόμου, τότε θα πρέπει να δοθεί παράταση της «μεταβατικής ρύθμισης», τονίζεται από τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

Τη θέση αυτή στηρίζει, όπως αναφέρεται σχετικά, το 96,5% των ιδιοκτητών οι οποίοι ταυτόχρονα και σε ποσοστό 95% είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν κοινές δράσεις και μαζικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης με λίστες συγκέντρωσης υπογραφών από πελάτες εστιατορίων και καφέ που έκαναν ήδη πρώτες εμφανίσεις το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Αν και το ίδιο δεν είχε την πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών, ωστόσο το Οικονομικό Επιμελητήριο Βιέννης τη στηρίζει, όπως αναφέρεται σχετικά.

Από την πλευρά του Αυστριακού υπουργού Υγείας, Άλοϊς Στέγκερ τονίζεται πως, αφενός δεν τίθεται θέμα παράτασης της «μεταβατικής ρύθμισης» και αφετέρου δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση από μέρους του ότι η Ε.Ε. δεν θα ψηφίσει την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος.

Θεωρητικά η Αυστρία απαγόρευσε το κάπνισμα στα δημόσια κτίρια το 2005, αλλά η επιβολή του μέτρου ποικίλλει, ενώ στους χώρους εργασίας όπου υπάρχουν απαγορεύσεις για το κάπνισμα, αυτές συνήθως τηρούνται από την πλειονότητα των εργαζομένων.

Πάντως, πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε πως δεν είναι τελικά η Ελλάδα εκείνη που κατέχει τα «πρωτεία» από άποψη καπνίσματος, αλλά η Αυστρία, στην οποία το ποσοστό των καπνιστών στον πληθυσμό της είναι το μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα και αυτό σε παγκόσμια κλίμακα.

Σύμφωνα με την έρευνα, με ένα ποσοστό καπνιστών 36,3% του πληθυσμού της, που σημαίνει ότι περισσότεροι από έναν στους τρεις κατοίκους καπνίζουν, η Αυστρία βρίσκεται στην πρώτη θέση του καταλόγου «Γκίνες παγκοσμίων ρεκόρ 2008», ακολουθούμενη από την Ελλάδα με 35% και την Ουγγαρία με 23,8%.

Η μεγάλη έρευνα που δημοσίευσε πριν από τρεις εβδομάδες το έγκυρο εβδομαδιαίο αυστριακό περιοδικό «Προφίλ» διαπιστώνει ότι η ηλικία στην οποία οι νέοι αρχίζουν το κάπνισμα είναι στην Αυστρία πολύ χαμηλή, μόλις στα ένδεκα τους χρόνια. Επίσης, στην ίδια έρευνα αναφέρεται πως στους δεκαπεντάχρονους νέους το ποσοστό των κοριτσιών που καπνίζουν, 26%, είναι μεγαλύτερο του ποσοστού στα αγόρια, το οποίο ανέρχεται στο 24%.
ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails