Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

"Πόσα γεύματα βγάζει το λίτρο"?


Αυτή την ερώτηση είχε στόχο να απαντήσει η ομώνυμη νέα έκθεση της ActionAid...κι απάντηση είναι ότι μέχρι και 100 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι ενδέχεται να οδηγηθούν στην πείνα αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση των βιοκαυσίμων.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία το 10% των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για μεταφορές θα πρέπει, μέχρι το 2020, να προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα κράτη μέλη της ΕΕ, φιλοδοξούν να πετύχουν το στόχο αυτό χρησιμοποιώντας βιομηχανικά βιοκαύσιμα, δηλαδή καύσιμα που παράγονται σε βιομηχανική κλίμακα από γεωργικές καλλιέργειες. Για παράδειγμα καλαμπόκι, σιτάρι, ζαχαροκάλαμο και σπορέλαια όπως το φοινικέλαιο και η σόγια.

Η έκθεση της ActionAid υπολογίζει ότι μέχρι το 2020 η κατανάλωση βιοκαυσίμων στην ΕΕ θα τετραπλασιαστεί. Τα δύο τρίτα αυτής της κατανάλωσης θα καλύπτεται από εισαγωγές από χώρες του αναπτυσσόμενου χώρου. Κάτι τέτοιο αναμένεται να περιορίσει τις τροφικές καλλιέργειες δίνοντας τη θέση τους σε καλλιέργειες βιοκαυσίμων αλλά και να παρασύρει προς τα πάνω τις τιμές των τροφίμων, συνέπεια καταστροφική καθώς σύμφωνα με την έκθεση, για κάθε 1% αύξηση της τιμής των τροφίμων, 16 εκ. επιπλέον άνθρωποι θα πεινάσουν.... Για να καλυφθεί ο στόχος του 10% για τις μεταφορές της ΕΕ αποκλειστικά από βιοκαύσιμα, θα πρέπει η καλλιέργεια βιοκαυσίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες να φτάσει ίσως και τα 17,5 εκατομμύρια εκτάρια, περιοχή αρκετά μεγαλύτερη από ολόκληρη την Ελλάδα. Ήδη πολυεθνικές εταιρείες έχουν ήδη αποκτήσει ή προσπαθούν να αποκτήσουν γη. Την ίδια ώρα πλήθος ανθρώπων δεν αποζημιώνεται για τη γη που χάνει.

Ο Tim Rice, συντάκτης της έκθεσης, αναφέρει ότι «η χρήση γεωργικών καλλιεργειών για την κάλυψη των αναγκών μας σε καύσιμα όχι μόνο δεν βοηθά το κλίμα, αλλά οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα» και προειδοποιεί «η τεράστια εξάπλωση των βιομηχανικών βιοκαυσίμων πρέπει να σταματήσει».

«Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να μη συμβάλει στις καταστροφικές συνέπειες των βιομηχανικών βιοκαυσίμων που επιβαρύνουν τους φτωχούς του Νότου, δηλαδή να μη συμπεριλάβει στο 10% στόχους για την αξιοποίηση βιομηχανικών βιοκαυσίμων που προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι φτωχοί και περιθωριοποιημένοι άνθρωποι δεν πρέπει να πληρώσουν με τα δικά τους γεύματα τα δικά μας λίτρα» δηλώνει η επικεφαλής Πολιτικής και Εκστρατειών της ActionAid Ελλάς, Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου.
http://tvxs.gr/node/52263

1 σχόλιο:

Λωτοφάγος είπε...

Τα διαβάζεις αυτά και τρελαίνεσαι: πώς είναι δυνατόν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού να εισάγει πάντα πρακτικές που εξαθλιώνουν ή και εξοντώνουν το υπόλοιπο 90%; Και, το χειρότερο, να τις εμφανίζει ως προστασία του περιβάλλοντος;

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails