Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010

Κι όμως υπάρχει…


Γράφει ο Ευθύλογος

Οι εγκληματολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα.
Η ελληνική πραγματικότητα όμως σε μια επίδειξη παγκόσμιας - και ως συνήθως βλακώδους – πρωτοτυπίας, έρχεται να διαψεύσει την επιστήμη και να αποδείξει ότι το τέλειο έγκλημα όχι μόνον υπάρχει αλλά συντελείται διαχρονικά και κατ’ εξακολούθηση χωρίς ποτέ να βρεθεί ένοχος!
Άλλωστε η ηλίθια φράση «δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών», που σημαίνει μετάθεση στις ελληνικές καλένδες, κάτι ισοδύναμο με απαλλαγή δηλαδή, μόνο στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας ακούγεται τόσο συχνά. Πρόκειται για φράση – απότοκο της συναλλαγής που επικρατεί σε επίπεδο υπευθύνων και παρέχει άμεσα μεν την αναγκαία πίστωση χρόνου, έμμεσα δε την αθώωση.
Πολύ λογικό!! Πώς να αποδώσουμε ευθύνες και πως να καταδικάσουμε, αφού αύριο – μεθαύριο μπορεί να βρεθούμε εμείς στη θέση των τωρινών ενόχων; Αν όμως τους βγάλουμε «λάδι», έ! του κερατά, σύμφωνα με την .......
αρχή της αμοιβαιότητας θα τη σκαπουλάρουμε κι εμείς όταν με το καλό έρθει η ώρα μας!
Τόσες επαφές που είχαν και έχουν με τους ......εκ δυσμών γείτονες οι λεβέντες που χρόνια τώρα καθορίζουν την τύχες αυτού του δύσμοιρου τόπου, ήταν βέβαιο ότι θα τους βοηθούσαν, αν όχι σε τίποτε άλλο, τουλάχιστον στο να κατανοήσουν πλήρως τον ακρογωνιαίο λίθο της (πολιτικής) επιβίωσης, δηλ. τον νόμο της Omertà [1] Μόνον η παράβαση αυτού του νόμου τιμωρείται. Οι υπόλοιποι νόμοι φαίνεται πως υπάρχουν για να υπερπηδούνται από τους ισχυρούς και να πηδάνε τους ανίσχυρους. [2]
Έτσι φτάσαμε στο σημείο να γίνουμε ο περίγελως της Ευρώπης και να ψάχνουμε ακόμη για ενόχους έξω από το σπίτι μας. Πρόκειται για την συνήθη ελληνική τακτική. Πάντα φταίει κάποιος άλλος. [3]
Μέχρι τώρα για τα χάλια μας έφταιγε η Τουρκοκρατία, η κατοχή, οι σύμμαχοι που υπέθαλψαν τον εμφύλιο και οι Αμερικανοί. Τώρα φταίνε οι κερδοσκόποι!
Μέχρις εδώ οι φταίχτες βγαίνουν πέντε. Ακριβώς όσα και τα δάχτυλα της ανοιχτής παλάμης. Καιρός να στρέψουμε την ανοιχτή παλάμη στο μούτρο μας.
Αν φταίει κάποιος για την κατάντια μας, φταίμε μόνο εμείς και οι ντενεκέδες στους οποίους αναθέτουμε με μακάρια ηλιθιότητα την ευθύνη να καθορίζουν τις τύχες μας.
Ποιοι κερδοσκόποι και μαλακίες;
Ελεύθερη αγορά δεν έχουμε; Ελεύθερη αγορά δεν θέλαμε;
Όλοι κερδοσκοπικά λειτουργούν στην ελεύθερη αγορά. Είδατε κανέναν να αποβλέπει στη ζημία;
Είδατε ποτέ την ελεύθερη αγορά να επιβραβεύει τους ζημιοσκόπους;
Εξ ορισμού η αγορά έχει ως σκοπό το κέρδος, άρα κερδοσκοπεί με κάθε τρόπο και με κάθε μέσον. Και δεν το κρύβει. Τουλάχιστον είναι ειλικρινής . Ένας από τους πρώτους ορισμούς που μαθαίναμε στην οικονομία ήταν ο ορισμός της επιχείρησης.
«Επιχείρηση λέγεται κάθε οικονομική μονάδα που οργανώνει τους παραγωγικούς συντελεστές με στόχο την μεγιστοποίηση του κέρδους».
Στόχος όχι μόνον το κέρδος, αλλά η μεγιστοποίησή του.
Αυτό και μόνον αρκεί για να καταλάβει και ο πλέον αφελής ότι η αγορά δεν είναι ούτε φιλόπτωχο ταμείο, ούτε οικοτροφείο απόρων κορασίδων, ούτε ίδρυμα στήριξης αναξιοπαθούντων.
Και αν μια επιχείρηση που πουλάει σώβρακα αποβλέπει στη μεγιστοποίηση του κέρδους, πόσο(ω) μάλλον μια επιχείρηση που πουλάει χρήμα. Δηλαδή μια Τράπεζα!
Και για να γίνω σαφέστερος. Δεν κατέφυγε η Goldman Sachs στην Ελλάδα. Η Ελλάδα κατέφυγε στην Goldman Sachs και σε άλλους κερδοσκόπους, επιδιώκοντας την ανταλλαγή τίτλων (currency swap) και την μη καταγραφή του ποσού ως δημοσίου χρέους. Κάτι που δεν θα συνέβαινε αν η ελληνική οικονομία ήταν ισχυρή. Αλλά πώς να είναι ισχυρή;
Για την συνέχεια: http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/02/blog-post_1292.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails