Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2010

Έκθεση-βόμβα της Κομισιόν για τα ζωικά προϊόντα στην Ελλάδα.

Έκθεση-βόμβα της Κομισιόν για τα ζωικά προϊόντα στην Ελλάδα περιγράφει τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στα μη εγκεκριμένα σφαγεία, όπου εντοπίζονται σκουριασμένα εργαλεία, επιφάνειες καλυμμένες με μούχλα, ακατάλληλα δοχεία για τη μεταφορά των εντοσθίων και ζωντανοί αρουραίοι που κόβουν βόλτες δίπλα στα νωπά κρέατα.
Επικεφαλής επιθεωρητής ασφάλειας τροφίμων επισήμανε πως η δημόσια υγεία απειλείται από τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής που περιγράφονται στην έκθεση της Κομισιόν.
Στην έκθεση της Διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας Καταναλωτών της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2010, επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα συνεχίζουν να λειτουργούν 48 μη εγκεκριμένα σφαγεία.
Ακόμα τονίζεται πως πρέπει αμέσως να ληφθούν μέτρα ώστε να φτάνουν στην αγορά ζωικά προϊόντα μόνο από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ενώ προβλήματα υγιεινής εντοπίστηκαν σε εγκαταστάσεις της κρεαταγοράς του Ρέντη.
Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2009 και επιθεωρήθηκαν εννέα σφαγεία, εκ των οποίων τα έξι ήταν μη εγκεκριμένα.... Επίσης οι ελεγκτές επισκέφθηκαν τέσσερις εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, τρεις μονάδες επεξεργασίας γάλακτος και το κέντρο διανομής στο Ρέντη.
Στα τρία από τα έξι μη εγκεκριμένα σφαγεία εντοπίστηκαν σημαντικές ελλείψεις, όπως ανεπαρκή μέτρα προστασίας κατά των νοσογόνων ζώων: πέρα από τις ακαθαρσίες ποντικών που βρέθηκαν, οι ελεγκτές εντόπισαν και ζωντανό αρουραίο.
Επιπλέον, προβληματικό ήταν το σύστημα εξαερισμού, το σύστημα αποστράγγισης και απουσίαζαν φίλτρα. Εντύπωση στους ειδικούς προκάλεσε το γεγονός ότι σε μη εγκεκριμένο σφαγείο, οι χώροι όπου κατέληγαν τα άρρωστα ή ύποπτα για αρρώστιες ζώα δεν διαχωρίζονταν επαρκώς και δεν είχαν ξεχωριστά αποστραγγιστικά συστήματα από αυτούς όπου βρίσκονταν τα υγιή, καθιστώντας πιθανή τη μετάδοση ασθενειών.
«Οι πιο πιθανοί κίνδυνοι από την κατανάλωση μολυσμένων κρεάτων είναι οι μυαλγίες, ο εντερικός πυρετός, οι σοβαρές γαστρεντερίτιδες με αιμορραγία που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε νεφρική ανεπάρκεια», επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Ζαμπετάκης.
Προβληματικές θεωρούνται και οι παλαιές εγκαταστάσεις της κρεαταγοράς του Ρέντη, σύμφωνα με την έκθεση, όπως προέκυψε από τις επιθεωρήσεις των Ευρωπαίων ελεγκτών σε επιχειρήσεις «οι οποίες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις γενικής και ειδικής υγιεινής. Μούχλα, υγρά και βρώμικα κουφάρια στους καταψύκτες βρέθηκαν ξανά», επισήμαναν οι ελεγκτές.
tolmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails