Δυναμική ανοδική αντίδραση καταγράφεται στη σημερινή συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου, μετά το χθεσινό ξεπούλημα και εν μέσω πληροφοριών που διαρρέουν για επικείμενη δυναμική κίνηση από την Ευρωζώνη που θα αφορά στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.
Σε επίπεδα χαμηλότερα των 350 μονάδων βάσης παραμένει το spread του ελληνικού 10ετούς τίτλου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού.
Ειδικότερα, το spread του ελληνικού δεκαετούς τίτλου διαμορφώνεται κατά τις μεσημεριανές ώρες στις 348 μονάδες βάσης και κινείται σε εύρος έως 363 μονάδες βάσης.
Όλα αυτά με φόντο τη συνάντηση Σαρκοζί - Παπανδρέου για το ευρωομόλογο - αύριο Τετάρτη - και στο "παρά πέντε" της Συνόδου Κορυφής - την Πέμπτη.... Σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας την Πέμπτη;
Να αποχωρήσει μία μέρα νωρίτερα από τη σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών που πραγματοποιείται στην Αυστραλία (με αφορμή τα 50χρονα της Κεντρικής Τράπεζας) και να επιστρέψει στην Ευρώπη, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, αποφάσισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean Claude Trichet.
Η πληροφορία αυτή ενισχύει τις υποψίες ότι μία συμφωνία οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας πρόκειται να ανακοινωθεί την Πέμπτη.
Η Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΚΤ Regina Schueller πάντως δήλωσε ότι η κίνηση αυτή έγινε προκειμένου να επιτευχθούν καλύτερες αεροπορικές συνδέσεις και αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν έλθει υπό πίεση από επενδυτές, να παρέχουν βοήθεια για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.
Φέτος οι απώλειες του ευρώ έναντι του δολαρίου φθάνουν το 4,6% λόγω των ανησυχιών για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Σύμφωνα με αναλυτές η ΕΚΤ ίσως αναγκαστεί να καθυστερήσει την απόσυρση των έκτακτων χρηματοδοτικών μέτρων. Παράλληλα θεωρούν ότι εάν τελικά προκριθεί μία λύση που θα αφορά την έκδοση "ευρωομολόγου", τότε η Κεντρική Τράπεζα είναι που θα αποτελέσει το συντονιστή του επιχειρήματος.
FT: Η σωτηρία της Αθήνας εξαρτάται από το Παρίσι και το Βερολίνο
Στα σενάρια στήριξης της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times, την Τρίτη, στο οποίο επισημαίνεται ότι η ευρωζώνη αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση από το 1999. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται, μεταξύ άλλων:
«Η ευρωζώνη συνταράσσεται από την πιο σοβαρή κρίση που έχει αντιμετωπίσει από την δημιουργία της έως και σήμερα, αλλά Γερμανία και Γαλλία στο 'ντουέτο' που στηρίζεται η ευρωζώνη, επιμένουν δημοσίως ότι δεν υπάρχει περίπτωση παροχής έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί συμφωνούν ότι εάν είναι να διασωθεί η Ελλάδα, τότε Γερμανία και Γαλλία δεν έχουν παρά να διαδραματίσουν βασικό ρόλο.»
Παγκόσμιος αρνητικός πρωταγωνιστής το ΧΑ
Πτωτικά έκλεισαν οι περισσότερες μετοχές διεθνώς λόγω των ανησυχιών ότι κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα δυσκολευτούν να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματα τους, αν και οι τίτλοι των εταιρειών βιομηχανικών μετάλλων σημείωσαν ράλι αντίδρασης μετά τις πρόσφατες πιέσεις. Ο ΓΔ του ΧΑ ήταν για ακόμα μία μέρα αρνητικός πρωταγωνιστής την ώρα που η απόδοση του διετούς ελληνικού ομολόγου αυξήθηκε 24 μονάδες βάσης, φθάνοντας το 6,63%.
Ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης των αναπτυγμένων αγορών, MSCI World υποχώρησε σήμερα 0,6%.
Ο Dow Jones υποχώρησε κάτω απ’ τις 10.000 μονάδες για τρίτη συνεχόμενη μέρα καθώς η μετοχή της Bank of America έχασε σχεδόν 3%. Έκλεισε στις 9.908,39 μονάδες χάνοντας 103,84 μονάδες, 1,04%. Ο S&P 500 απώλεσε 0,89% και ο Nasdaq 0,70%.
Ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατρακύλησε τη Δευτέρα στις 1.806,40 μονάδες με νέα μεγάλη πτώση 3,86%. Αφόρητες πιέσεις στις τράπεζες (-6,82%).
Στοίχημα 8 δισ. δολαρίων σε βάρος του ευρώ
Με 8 δισ. δολάρια ποντάρουν στην πτώση του ευρώ traders και hedge funds, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτουν οι Financial Times, οι short θέσεις στο κοινό νόμισμα είναι αυτή τη στιγμή οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί από τη δημιουργία της Ευρωζώνης.
Τα στοιχεία του Chicago Mercantile Exchange δείχνουν περισσότερα από 40.000 συμβόλαια που ποντάρουν στην πτώση του ευρώ. Πρόκειται για ανοικτές θέσεις συνολικής αξίας 7,6 δισ. δολαρίων, οι οποίες δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης χάνουν την εμπιστοσύνη των αγορών, παρά τις προσπάθειές τους για το αντίθετο.
Την ώρα που η ελληνική κρίση χρέους μεταδίδεται στους επόμενους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης, την Ισπανία και την Πορτογαλία, το οικονομικό επιτελείο της τελευταίας ξεκινά έναν πολύτιμο γύρο επαφών με ξένους επενδυτές.
Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Elena Salgado και ο αναπληρωτής José Manuel Campa, βρίσκονται στο Λονδίνο, προκειμένου να συναντήσουν διαχειριστές κεφαλαίων που επενδύουν στα ομόλογα. Όμως, το πρόγραμμα δανεισμού της Ισπανίας για το 2010, που αγγίζει τα 76,8 δισ. ευρώ, ανησυχεί τις αγορές, έστω και εάν είναι αρκετά μικρότερο από τα 116,7 δισ. ευρώ που δανείστηκε η χώρα πέρυσι.
Σύνοδος Κορυφής ενόψει
Έκτακτη συζήτηση για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη και τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία προγραμματίστηκε για το απόγευμα της Τρίτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εν όψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη.
nooz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου