Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Κρήτη: ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ: Απειλούν με απολύσεις 23.500 επιχειρήσεις.


Αγώνα επιβίωσης δίνουν για να κρατηθούν «ζωντανές» στην αγορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι 23.500 περίπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν δεχτεί τις συνέπειες της οικονομικής λαίλαπας και της ακολουθούμενης ύφεσης. Οι επαγγελματοβιοτέχνες προβλέπουν ότι τα νέα φορολογικά μέτρα και οι περικοπές στους μισθούς που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση θα φέρουν στην αγορά περαιτέρω ύφεση και απώλειες θέσεων εργασίας που τελικά θα διαταράξουν τον κοινωνικοοικονομικό ιστό του νησιού… με όποιες συνέπειες αυτό θα περικλείει. Οι απώλειες των θέσεων εργασίας από την έναρξη της οικονομικής κρίσης μέχρι τώρα είναι δραματικές, αφού ξεπερνούν τις 6.000 μόνο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νησιού, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ) Μανόλης Σφυρής. Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι ότι τους επόμενους μήνες αναπόφευκτα λόγω του «πνιγηρού» οικονομικού κλίματος, αναμένεται να υπάρξει «καταιγίδα» ελαστικοποίησης των συνθηκών εργασίας με μειώσεις ωραρίων που θα συνοδεύονται αναπόφευκτα και με μειώσεις μισθών.
«Βρισκόμαστε εν μέσω μια σφοδρής καταιγίδας και στην πλώρη ο καπετάνιος βλέπει το παγόβουνο να έρχεται καταπάνω του, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός. Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να πάρει τα μέτρα που ανακοίνωσε. Είμαστε όλοι σίγουροι ότι θα φέρουν μεγαλύτερη ύφεση στην αγορά και νέες απολύσεις εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Και η σημερινή κυβέρνηση δεν κατάφερε να χτυπήσει το κεφάλαιο, δεν κατάφερε να φορολογήσει τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες αλλά τη… μαρίδα....Το 2010 θα μείνει στην ιστορία για αυτά που πρόκειται να καταγραφούν σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο τους επόμενους μήνες» αναφέρει ο κ. Σφυρής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΕΒΕΝΗ το πρώτο δίμηνο του 2010, αποτελούν προειδοποίηση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στην αγορά. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο έβαλαν οριστικά λουκέτο μόνο στο Ν. Ηρακλείου 134 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ άνοιξαν 105 και το Φεβρουάριο έκλεισαν 115 και άνοιξαν 101.
Ο εκπρόσωπος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Ν. Ηρακλείου, που απασχολούν έως και 50 εργαζόμενους, επισημαίνει ότι η Περιφέρεια Κρήτης προσέφερε το 5% επί του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), ποσοστό το οποίο αναμένεται να κατρακυλήσει, αν δεν έχει συμβεί ήδη αυτό, και να οδηγηθεί η ντόπια οικονομία σε μαρασμό.
«Αυτή την ώρα τόσο οι μικροεπιχειρηματίες όσο και οι καταναλωτές βρίσκονται κυκλωμένοι από παντού. Η κατανάλωση έχει φτάσει στο ναδίρ, η επιχειρηματικότητα έχει παραλύσει λόγω του μεγάλου στραπάτσου που έχει υποστεί κυρίως ο οικοδομικός κλάδος και οι κατασκευές που επηρεάζουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο την κίνηση της ρευστότητας. Εργοτάξια οικοδομών όπου και αν κοιτάξεις δεν υπάρχουν, δημόσιες επενδύσεις επίσης δεν υπάρχουν, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, συνολικά το κλίμα είναι άκρως δυσάρεστο και πολύ φοβάμαι ότι θα αυξηθούν οι λίστες των ανέργων».

Τα νέα φορολογικά μέτρα δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα
Τα νέα φορολογικά μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά ευνοϊκά και αναπτυξιακού χαρακτήρα μπορούν να χαρακτηριστούν, σημειώνει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, προσθέτοντας ότι τα νέα μέτρα αναγκάζουν το μέσο ελληνικό νοικοκυριό σε εκτεταμένη περικοπή βασικών δαπανών και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε μείωση του τζίρου τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και να οδηγούνται αναπόφευκτα σε λουκέτο.
Οι μικρομεσαίοι της Κρήτης την ίδια ώρα προβλέπουν ότι θα σημειωθεί μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας, έλλειψη ρευστότητας και μείωση της παραγωγής, που θα συμβάλουν σημαντικά στην αλλαγή του κοινωνικού γίγνεσθαι με άμβλυνση των ταξικών ανισοτήτων, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων τόνωσης της αγοράς και προώθησης της ανάπτυξης, κάτι που μέχρι σήμερα δεν διαφαίνεται στον κοντινό ορίζοντα…
Αναφορικά με το ΕΣΠΑ, ο Μανόλης Σφυρής υπογραμμίζει ότι οι διαδικασίες απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων ήδη έχουν παρουσιάσει δραματική καθυστέρηση από το 2007 που άρχισε να «τρέχει», με το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης να ανήκει στην προηγούμενη κυβέρνηση.
«Τα χρήματα του ΕΣΠΑ θα πρέπει να απορροφηθούν με γρηγορότερες διαδικασίες και να πέσουν στην αγορά για την τόνωση της ανάπτυξης, η οποία στην Κρήτη ήδη "τρέχει" με αρνητικό πρόσημο»…
Τέλος, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ κάνει έκκληση στους συναδέλφους του να μην προχωρήσουν σε περικοπές είτε προσωπικού είτε μισθών, γιατί αυτό αναπόφευκτα πρόκειται να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ στην ίδια την αγορά με μεγαλύτερη πτώση των πωλήσεων.
tolmi.gr

1 σχόλιο:

Αλέξανδρος Ζήβας είπε...

Δεν κάνουμε χατίρι….!

…..Κι αν μας χτυπούνε, πια, κακοτυχιές….,
εμείς…., θα προχωράμε….,
κι αν καρτερούν κακοτοπιές….,
εμείς…., τις προσπερνάμε….!

Σε πείσμα των Κακών….. θα πολεμάμε….,…..
σ’ αυτόν τον πόλεμο…., που βάφτισαν ζωή….,
τι νίκη κι ήττα ‘’πάει να πει’’….,…..
αρκεί που αγωνιζόμαστε….. και δεν τα παρατάμε….!

Κι αν κάτθρωποι απολέμητους μας θέν’….,
δεν κάνουμε χατίρι….,
άνθρωποι μεις…., για την τιμή….,
‘’βαράμε χαρακίρι’’….!.....

…………………………………..

Βουρ…., γιούρια….!

…..Βουρ στα Σατανεία….,
άγρια Θηρία….,
λαοπρόβλητα….,…..
η ζωή ζωή θα ήταν
‘’αν τα Βάθρα βόθροι ήταν
για τ’ απόβλητα…..’’….!

Γιούρια, λαουτζίκια
και μαζόχια στα καζίκια….,
ψήφους κάντε σκάγια….,
τα ‘βγαλαν ‘’στη φόρα’’
όσια και άγια…..
κι όλα κατηφόρα….!

Στοπ στα τζούφια λόγια
και τα μοιρολόγια….,
βουρ…., για ‘’ξέπλυμα’’….,…..
τη ζωή ζώντας θα ζούσες….,
τη ζωή σου αν τιμούσες…..
κι όχι τ’ άτιμα….!.....

…………………………..

Έτσι, όμως, πετύχαιναν….!

Γέμιζαν του Δυνάστη –τους
το σώμα μαχαιριές….,
μα ‘κείνος, χα, δεν έπεφτε…..
και ίδιος…., όπως χτες….!

Ώσπου δε ‘βρίσκαν μέρος –του
αχτύπητο…., λαός….,
τη σκιά –του τη μαχαίρωναν….,
αυτοτραυματισμός….!

Έτσι, όμως, πετύχαιναν
τη ρίζα της ψυχής…..
κι ευθύς να πέφτει άρχισε,
ερείπιο, καταγής….!.....


Γεια….: Αλέξανδρος Ζήβας,
URL : www.alexandros-zivas.gr
….: αποκαλυπτικές ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ όλων των αποκωδικοποιητέων…..

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails