Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Αγωνία και οργή κοινωνίας δείχνουν νέες έρευνες.


Ανησυχούν και θυμώνουν οι πολίτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για το Εθνος της Κυριακής, αλλά έξι στους δέκα αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα των μέτρων για τη σωτηρία της οικονομίας.

Ποσοστό 28,9% των ερωτηθέντων αισθάνεται οργή, 19,3% απογοήτευση, 18,9% ανησυχία για το μέλλον, 8,7% ανοχή, 8,1% κατανόηση και 16,1% ελπίδα για μια νέα αρχή.

Επίσης, το 70% θεωρεί υπεύθυνη για την κρίση την κυβέρνηση Καραμανλή, ενώ το 52% κατηγορεί και τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Το 53% πιστεύει ότι τελικώς η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την κρίση και τέσσερις στους δέκα πιστεύουν ότι τα συνδικάτα θα πρέπει να επιδιώξουν κοινωνική ειρήνη έναντι 35,2%, που λέει να εκφράσουν την αντίθεσή τους χωρίς να επιδιώξουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις. Ποσοστό 21,6% θέλει να επιδιώξουν γενικό ξεσηκωμό με συλλαλητήρια και απεργίες.

Το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 34,5% στην πρόθεση ψήφου και ακολουθούν ΝΔ με 23,2%, ΚΚΕ με 8,5%, ΛΑΟΣ με 6,8% και ΣΥΡΙΖΑ με 4,1%....Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, αυτές τις ημέρες διεξάγονται δύο έρευνες κοινής γνώμης, η μία για τη ΓΣΕΕ, με συνεντεύξεις σε ομάδες εργαζομένων ανά κλάδο και η άλλη για την ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα, στον ιδιωτικό τομέα καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των πιέσεων από τους εργαζόμενους προς τη ΓΣΕΕ για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Ομως, είναι εμφανής η απροθυμία για απεργίες διαρκείας που έχουν άμεσες επιπτώσεις στο εισόδημα.

Στις μετρήσεις της ΑΔΕΔΥ, μόλις το 38,8% των πολιτών κρίνει θετικά τη συνδικαλιστική ηγεσία των δημόσιων υπαλλήλων για τη στάση της στο θέμα της οικονομικής κρίσης.

Επίσης, ποσοστό 62% δηλώνει ισχυρή διάθεση συμμετοχής σε κινητοποιήσεις για τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού και για τη διασφάλιση των συντάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails