Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Βία και πολιτεία.


Φτώχεια, διαφθορά, εξιδανίκευση του χρήματος σε βάρος της ανθρώπινης αξίας, ανεπαρκή ΜΜΕ. Αυτά «βλέπουν» ειδικοί πίσω από την «αλόγιστη βία» που συχνά διέπει την ελληνική κοινωνία. Μιλώντας η εγκληματολόγος, Δέσποινα Σβουρδάκου, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να υπενθυμίζει ότι «στραβά αρμενίζουμε». Και αυτό διότι η κοινωνική βία είναι ανάλογη της απόστασης από την ευημερία και τη δικαιοσύνη.

«Η βία σήμερα είναι αλόγιστη, και πίσω από αυτή κρύβονται διάφοροι λόγοι. Ένας από αυτούς είναι η εξιδανίκευση του χρήματος σε βάρος της αξίας της ανθρώπινης ζωής....Έχουμε καθίζηση αξιών», αναφέρει η κ. Σβουρδάκου λίγες ώρες μετά από δύο αιματηρές ληστείες στα Πατήσια. Η ίδια αναφέρεται και στην «έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος -από όπλα, ναρκωτικά, trafficking έως ληστεία με ανθρωποκτονία» ως αιτία αύξησης των κρουσμάτων βίας.
Ένα βράδυ πριν, έκρηξη βόμβας στην ίδια περιοχή αφαιρούσε τη ζωή από 15χρονο μετανάστη. Οι συνθήκες του πολύκροτου περιστατικού παραμένουν αδιευκρίνιστες, ωστόσο, οι πρώτες υποψίες στρέφονταν προς τις ενδεχόμενες παράπλευρες απώλειες ακόμη ενός τρομοκρατικού χτυπήματος: «Τα κίνητρα στην τρομοκρατία είναι πολιτικά, ωστόσο, η βία είναι «τυφλή», δεν ξέρεις ποιος μπορεί να είναι το θύμα».
Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι θύμα της έκρηξης είναι μια οικογένεια μεταναστών από το Αφγανιστάν, παραπέμπει στη βία που οι ίδιοι ούτως ή άλλως αντιμετωπίζουν καθημερινά. «Η βία με θύματα μετανάστες χαρακτηρίζεται από ρατσισμό. Οι μετανάστες είναι άνθρωποι που ήρθαν για ένα καλύτερο αύριο, όχι για να μας κάνουν κακό. Βρίσκονται στην Ελλάδα και δεν έχουν δικαιώματα. Προσφέρουν φτηνά εργατικά χέρια. Ο Έλληνας φοβάται τον αλλοδαπό και ο αλλοδαπός τον Έλληνα. Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα», αναφέρει η κ. Σβουρδάκου. Άλλωστε, τα αίτια που οδηγούν στα διαρκή κύματα μετανάστευσης παραμένουν, ελέω πολιτικών όπως αυτές που εφαρμόζουν χώρες της Δύσης -εν προκειμένω- σε χώρες της Μέσης Ανατολής.
Όσο για το χουλιγκανισμό; «Μία αρένα των προβλημάτων της νεολαίας», όπως αναφέρει η συνεντευξιαζόμενη. «Πηγαίνουν στο γήπεδο για να ξεσπάσουν, είναι καθαρά θέμα εκτόνωσης, μία ποδοσφαιρική ομάδα αντικαθιστά άλλες αξίες», συμπληρώνει. Γενικότερα, αναφερόμενη στις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, η κ. Σβουρδάκου κάνει λόγο για «απουσία εναλλακτικής λύσης, έλλειψη ευκαιριών, περιθωριοποίηση, κοινωνικό αποκλεισμό». Η ίδια καταλήγει σε ένα βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής κρίσης: «Άνθρωποι που βρίσκονται στο προσκήνιο, και θα έπρεπε να αποτελούν πρότυπα, μόνο πρότυπα δεν είναι. Όταν ο κόσμος βλέπει διεφθαρμένους πολιτικούς, αντιδρά ανάλογα». Από το πεδίο της κριτικής δεν απουσιάζει, ασφαλώς, ο τομέας των ΜΜΕ: «Σμιλεύουν προσωπικότητες, πρέπει να αποτελούν πομπούς προς το καλύτερο, να στέλνουν ποιοτικά μηνύματα στο δέκτη, δηλαδή στον πολίτη».
Μία θανατηφόρα έκρηξη βόμβας, συμπλοκές χούλιγκανς με αστυνομικούς, δύο αιματηρές ληστείες. Μόλις σε λίγες ώρες. Κρούσματα βίας, διαφόρων ειδών, σε έξαρση. Η ελληνική κοινωνία ασφυκτιά και ξεσπά. Όπως και να’ χει, «να μην φοβίζουμε τον κόσμο», διαμηνύει η κ. Σβουρδάκου, η οποία αξιώνει «αντεγκληματική πολιτική με βάση την πρόληψη».
http://tvxs.gr/news/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails