Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010

Να καταργηθούν τώρα οι παρελάσεις!


Επινοήθηκαν από το Φρειδερίκο της Πρωσίας, κορυφώθηκαν στη Γερμανία του Χίτλερ, αποτέλεσαν βασικό σύμβολο της δικτατορίας του Μεταξά και επανήλθαν δυναμικά στη χούντα του Παπαδόπουλου. Μάλιστα, ο ελληνικός τρόπος τις καθιστά συχνά αφορμή για διακρίσεις ανάμεσα σε παιδιά, βάσει των επιδόσεων, της καταγωγής ή του ύψους τους. Το TV Χωρίς Σύνορα κηρύσσει την έναρξη εκστρατείας με στόχο ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ.

Ανάλογες εκδηλώσεις αποτελούν ελληνική «πρωτοτυπία» στην Ευρώπη. «Παρελάσεις στην Ευρώπη δεν υπάρχουν. Υπάρχουν στα κράτη που έχουν ένα δύσκολο παρελθόν ή ένα συμπλεγματικό «παρών», τονίζει ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Δημήτρης Χριστόπουλος, o οποίος προσθέτει: «Κατεξοχήν, παρελάσεις βλέπουμε στην Τουρκία, για παράδειγμα, όπου υπάρχει μια λατρεία της σημαίας, και όχι απλώς αυτό αλλά κι ένας μιλιταρισμός κυρίαρχος μέσα στην ίδια την πολιτική ζωή, δηλαδή το πολίτευμα το ίδιο είναι μιλιταριστικού χαρακτήρα. Αποτελεί ζητούμενο για την Ελλάδα σήμερα η αυτοπεποίθηση ότι εν πάσει περιπτώσει είναι μια πολιτική ενότητα ιδανικών και αξιών, και αυτό που ενώνει την πολιτική κοινότητα δεν είναι ο μιλιταρισμός της και ο στρατός της αλλά η στοχοπροσήλωση σε κάποιες αξίες. Και με αυτή την έννοια είναι κρίσιμος ο συμβολισμός. ‘Τι μας ενώνει’, δηλαδή».

Οι μαθητικές παρελάσεις «έχουν την επιπρόσθετη ιδιαιτερότητα ότι αφορούν σε ανήλικα άτομα, τα οποία έχουν περιορισμένη δυνατότητα να διαπραγματευτούν να αρνηθούν τη συμμετοχή υπό το φόβο του στιγματισμού σε μια διαδικασία αυτού του στρατιωτικού τύπου αντίληψης της συνύπαρξης που είναι προβληματική, κάτι που εντοπίζουν και οι παιδοψυχολόγοι: Αποτελεί πρόβλημα στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η ελεύθερη προσωπικότητα του παιδιού»....Αλλά και οι στρατιωτικές παρελάσεις, έως σήμερα, κόστιζαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 7 εκατ. ευρώ ετησίως. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι από εδώ και στο εξής, χάριν περικοπών, θα μετέχουν μόνο πεζοπόρα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναμφισβήτητα, με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται μια οικονομική «ανάσα» για το ελληνικό Δημόσιο και μια καλύτερη «μοίρα» για τα χρήματα των φορολογούμενων. Ωστόσο, η εναντίωση απέναντι σε εκδηλώσεις που έχουν τις ρίζες τους σε καθαρά φασιστικού τύπου αντιλήψεις είναι αν μην τι άλλο και ιδεολογικά νομιμοποιημένη.

«Το επιχείρημα για την περικοπή κονδυλίων στις στρατιωτικές παρελάσεις έχει οικολογικό και δημοσιονομικό περιεχόμενο. Πέραν τούτου υπάρχει κι ένα επιχείρημα εντελώς ιδεολογικό εναντίον αυτής της εκδήλωσης, η οποία με στοιχειώδους όρους μπορεί να χαρακτηριστεί αναχρονιστική, ψυχροπολεμική, μία εκδήλωση η οποία αναπαράγει μιλιταριστικά αντανακλαστικά σε μια κοινωνία που αφενός πλέον δεν τα έχει ανάγκη, αφετέρου ξύνει πληγές ενός αυταρχικού παρελθόντος», επισημαίνει ο κ. Χριστόπουλος, ο οποίος προσδίδει «εξαιρετικά κρίσιμο συμβολισμό» στην προοπτική της κατάργησης των παρελάσεων: «Με αυτή την έννοια, θεωρώ ότι είναι μια επιβεβλημένη κίνηση. Εξάλλου, και το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, δεν έχει βγει να μιλήσει εναντίον των παρελάσεων, αλλά έχει θέσει το θέμα υπό την οπτική της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και των πιθανών παραβιάσεων, ας πούμε, που η συμμετοχή σε μια παρέλαση δημιουργεί».

Στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια γύρω από τη «χρησιμότητα» ιδίως των σχολικών παρελάσεων, τίθεται συχνά ο παράγοντας της ετοιμότητας ή της ωρίμανσης από την πλευρά του κοινωνικού συνόλου να προχωρήσει στην κατάργηση ενός μακροχρόνιου θεσμού: «Το επιχείρημα περί ωρίμανσης της κοινωνίας είναι επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι κρατούντες κατά το δοκούν και όποτε τους συμφέρει. Η κοινωνία, για παράδειγμα, έχει ωριμάσει να δεχθεί περικοπές μισθών κλπ αλλά κατά τα άλλα η κοινωνία είναι αυτή που διατηρεί τις παρελάσεις. Εγώ πιστεύω ότι αυτά είναι πολιτική σπέκουλα. Χρησιμοποιούν την κάθε κοινωνία προκειμένου να αναπαραχθούν αντιλήψεις όπως αυτές, οι οποίες είναι βαθιά συντηρητικές και αναχρονιστικές. Ακόμη και αν ένα κομμάτι της κοινωνίας επιθυμεί και χαίρεται να βλέπει τα παλικάρια της να παρελαύνουν, έτσι ένα άλλο κομμάτι είτε είναι εναντίον, είτε έχει απαξιώσει εντελώς αυτή την ιδέα και απλώς αδιαφορεί, που νομίζω ότι είναι και το μεγαλύτερο κομμάτι».

Και σχετικά με την άποψη υπέρ της διατήρησης των παρελάσεων, ως βασικό συστατικό πολιτισμού και ιστορικής μνήμης για την Ελλάδα, ο καθηγητής, κ. Χριστόπουλος, αναφέρει: «Είναι μία άποψη καθόλα σεβαστή ως τέτοια, αλλά εγώ νομίζω ότι το κράτος οφείλει να μην κινείται με γνώμονα τη μία από τις αντιλήψεις που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία, αλλά καλύτερα να εκφράσει και να υλοποιήσει μια συλλογική εμπειρία η οποία λίγα χρόνια πίσω μας έδειξε την περίπτωση του Οδυσσέα Τσενάι και των προβλημάτων που δημιούργησε η παρέλαση. Μία εμπειρία η οποία μας δείχνει διαρκώς πόσο κοστίζει στην κοινωνία η αντίληψη και η προσκόλληση στις στρατιωτικές δαπάνες».
http://www.facebook.com/group.php?gid=372267544939&v=info

1 σχόλιο:

Αλέξανδρος Ζήβας είπε...

Επετειακό….!

…..Παρελαύνουν τα καημένα…,
ξου, στους ‘’«επισήμους»’’ μπρος….,
τους Ζουγκλάδες χαιρετούνε….,
τέχνη –τους ο εμπαιγμός….!

Καταθέτουν, και, στεφάνια….,
στων θυμάτων το μνημείο….,
που σκοτώσανε εχθροί –τους…..
απ’ το ίδιο Εκτροφείο….!

‘’Όχλος’’ για τα πανηγύρια….,
σ’ άθλιες παραστάσεις κράχτες….,…..
πώς τους κλείνουν τα ‘’φακίρια’’
σε ‘’«Ελευθερίας»’’ φράχτες….!.....

……………………………….

Μνημεία και αγάλματα….!

…..Μνημεία και αγάλματα….,
αληθινών και ψεύτικων….,
ηρώων και ‘’ηρώων’’….,…..
Γη ένοχων κι αθώων….!

…..Να ‘χουν λαοί να προσκυνούν….,
αλλά κι αρχόντοι να πουλούν,
τάχατες, πατριωτισμό
και άδειο παραμύθι…..
---- σε κάθε –τους επέτειο….. ----
για κάθε ‘’κουτορνίθι’’….!

Μνημεία και αγάλματα….,
αληθινών και ψεύτικων….,
μαρτύρων και ‘’μαρτύρων’’….,…..
Γη μπόχας…., μα και μύρων….!.....

…………………………..

Σαν "σου την πέσαν τα φακίρια"….!

( …..’’ευαγγελισμός’’ τοις ‘’κρινωνόσι’’ Εβραίοις….,…..
δισαγγελισμός τοις ‘’κρινωνομένοις’’ –αυτών Έλλησι….,….:
20 δίσεκτοι αιώνες τη Γαιί….,….! )

…..Σου σταματήσανε το χρόνο….. και σ’ άρχισαν απ’ το Μηδέν….,
‘’βασίλισσα’’ βασιλεμένη και καταξεπεσμένη ‘’ευγενή’’….,
σαν "σου την πέσαν" τα φακίρια….. με τρικς και "θαύματα" προκάτ….,….!
Κι ασφυκτιάς, πια, μες στην μπόχα…., που σου ’μεινε, μόνον, η φίρμα…..
νά ’χεις ’την, χα, στου "Πνεύματος" τα διεθνή χρηματιστήρια…..
και τα "Κεφάλαιά" -σου νόθα….,….!

…..Εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια…., κρυπτοδιατάνοι, μυημένοι….,
αντίθεοι με μάσκα θεία…., έξωθεν κι έσωθεν "μασόνια"….,…..
σου χτίζουν δόλια τα "μαντεία", μνήματα τ’ ‘’«άγνωστου Θεού»’’….,….!
Κι άψαχτη μένεις στη μαστούρα….. κι άπραχτη στη φερτή φθορά -σου….,
Ελλάδα μες στα μαύρα χιόνια….,
με θεομπαίχτρα, λαομπαίχτρα,….. την του ‘’«γνωστού θεού»’’ πηγή….,
που, αντάμα με το "λάλον ύδωρ"…., βγάζει, και, θεοκτόνα ούρα….!…..

…..Κάποτε συ οριοθετούσες ακρόρια Γνώσης με πρωτιά….,
του Πνεύματος γειτόνια που ’χες τα προπερισυμπάντεια εσύ….,
που, πια, δε βρίσκεις γαλαξίες…., μες σε ορίζοντα στενό….,….!
Κι από το φως….. μες στο ημίφως…., στο σούρουπο κι η χαραυγή σου….,
που ’χεις στερνά κατάρατα…., συ με "αρχή" ‘’ευλογημένη’’….,…..
τέως ακμή….. και νυν "λυκόφως"….!…..

Γεια….: Αλέξανδρος Ζήβας,
URL : www.alexandros-zivas.gr
….: αποκαλυπτικές ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ όλων των αποκωδικοποιητέων…..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails