Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα νέα πολυσυζητημένα οικονομικά μέτρα, με φόντο τις απαιτήσεις των αγορών και των Ευρωπαίων εταίρων της. Στενοί παρατηρητές των ελληνικών οικονομικών εκφράζουν την ανησυχία τους αναφορικά με τα τελικά αποτελέσματα μιας πολιτικής η οποία –είναι δεδομένο ότι- θα οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Κάποιοι σπεύδουν να εκτιμήσουν ότι η γενική οικονομική δυσχέρεια του μέσου Έλληνα θα διαρκέσει «τουλάχιστον 10 χρόνια». Τις απόψεις τους καταθέτουν ο αναπλ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Κόλλιας, καθώς και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κυριάκος Κιουλάφας.
«Είναι βέβαιο ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο ύφεσης, βρισκόμαστε ήδη σε ύφεση, το θέμα είναι πόσο θα διαρκέσει αυτό και πόσο εύκολα θα ξεφύγουμε», παρατηρεί από τη Θεσσαλία ο κ. Κόλλιας, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, τα μέτρα έχουν και στόχο να ικανοποιήσουν τις αγορές». Οι οποίες αγορές, πάντως, ναι μεν «θέλουν να δουν μια κυβέρνηση η οποία θα μειώνει τις δαπάνες της, αλλά από εκεί και πέρα έγκειται σε αυτή ποιες δαπάνες θα περικόψει και ποια μέτρα θα λάβει».
Ακόμη και από δημοσιονομική άποψη, ο κ. Κόλλιας εμφανίζεται επιφυλακτικός: «Υπάρχουν προβλήματα όπως για παράδειγμα στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Δεν είναι μόνο το ύψος του ΦΠΑ αλλά και η δυνατότητα συλλογής του, ένα μεγάλο κομμάτι του φόρου δεν αποδίδεται, είναι, λοιπόν, και ζήτημα λειτουργίας των εισπρακτικών μηχανισμών»....Ο αναπλ.καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας χαρακτηρίζει τις οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης «βραχυχρόνιες, με εισπρακτικό χαρακτήρα» και προσθέτει ότι ζητούμενο αποτελούν οι «μακροχρόνιες, δομικές αλλαγές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουμε για να μην ξαναβρεθούμε στην ίδια κατάσταση». Ο ίδιος, πάντως, ακόμη και σε αυτό το επίπεδο, εκτιμά ότι αν κάποια από τα κυβερνητικά μέτρα είχαν ληφθεί από τον Οκτώβριο «θα ήταν λιγότερο επαχθή και ιδιαίτερα αποτελεσματικά ως προς το επιτόκιο δανεισμού της χώρας». «Μας στοίχισε το γεγονός ότι αργήσαμε να πάρουμε μέτρα», σημείωσε.
Ως προς την ουσία των αναπτυξιακών ρυθμίσεων που χαρακτηρίζει αναγκαίες, επισημαίνει ότι η απορρόφηση των πόρων από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) «θα έπρεπε να τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς». Παράλληλα, «θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει οι πολυσυζητημένες διαρθρωτικές αλλαγές».
«Δεν πρέπει να λογοδοτήσουν κάποτε στην ελληνική δικαιοσύνη;»
Ακόμη πιο σκληρός εμφανίζεται στην ανάλυσή του ο κ. Κιουλάφας, ο οποίος καταρχάς θεωρεί ότι «αυτά τα μέτρα δεν θα λύσουν το πρόβλημα», αλλά «θα δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα στην αγορά, μέσω της αφαίμαξης ρευστού και του περιορισμού της αγοραστικής δύναμης από την αύξηση του κόστους των προϊόντων». Και, μάλιστα, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, «δεν ξέρουμε αν το πρόσημο θα είναι τελικά θετικό ή αρνητικό για το σύνολο της οικονομίας».
Ο κ. Κιουλάφας εκφράζει την πεποίθηση ότι «μπαίνουμε σε τουλάχιστον 10ετή ύφεση» χαρακτηρίζει τα μέτρα «παυσίπονο σε επώδυνη ασθένεια» και εκτιμά ότι μία αντίστοιχη πολιτική «δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και αισιοδοξία». Και εκείνος με τη σειρά του τονίζει την ανάγκη να ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα, εστιάζοντας «σε κλάδους που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, στην παραγωγή προϊόντων προς εξαγωγή για την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος».
Ο ίδιος, μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί σε πανεπιστημιακούς κύκλους αναφορικά με τις πολιτικές ευθύνες επί της σημερινής κρίσης, δεν διστάζει να δηλώσει: «Τα τελευταία 15 χρόνια ήξεραν όλοι το πρόβλημα. Μιλάω για όλους τους πρωθυπουργούς και υπουργούς Οικονομικών που έχουν περάσει. Αλλά δεν έκαναν τίποτα και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Δεν πρέπει να λογοδοτήσουν κάποτε στην ελληνική δικαιοσύνη; Τι φταίει σήμερα ο συνταξιούχος και ο άνεργος;».
http://tvxs.gr/node/53478
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου