Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Ο καλός Ιησούς και ο... αχρείος Χριστός.


Ενας από τους πλέον ευπώλητους συγγραφείς της Βρετανίας ο Philip Pullman κινδυνεύει να προκαλέσει την οργή των Χριστιανών με το νέο του βιβλίο ''The Good Man Jesus and the Scoundrel Christ'', μια φανταστική ιστορία για τον "καλό άνθρωπο Ιησού" και τον "αχρείο Χριστό"...

Ο 63χρονος συγγραφέας, γνωστός αθεϊστής, προκάλεσε την οργή μελών της Καθολικής Εκκλησίας με μια ελαφρά κεκαλυμμένη επίθεση εναντίον της οργανωμένης θρησκείας με την εξαιρετικά επιτυχημένη τριλογία του " His Dark Materials" (Η τριλογία του Κόσμου - που αποτελείται από το ''Αστέρι του Βορρά'', τον ''Αρχοντα των Δύο Κόσμων'' και το ''Κεχριμπαρένιο Τηλεσκόπιο'').

Το νέο του όμως συγγραφικό εγχείρημα είναι μία εξερεύνηση σε βάθος των θεσμών του χριστιανισμού και της εκκλησίας, καθώς επίσης και μία απόδειξη του πόσο συναρπαστική και δυναμική μπορεί είναι η αφήγηση.

Στο νέο του μυθιστόρημα ο Pullman γράφει ότι ο Ιησούς είχε ένα δίδυμο αδελφό, τον Χριστό, που μυστικά κατέγραφε και διάνθιζε το λόγο του αδελφού του....Μιλώντας για το βιβλίο του ενώπιον κοινού στην Οξφόρδη ο Pullman δήλωσε ότι γνωρίζει πως είναι πολύ πιθανόν το βιβλίο του να προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς κάποιος χριστιανός μπορεί να θορυβηθεί ακούγοντας να αποκαλείται "αχρείος" ο Χριστός.

"Το ξέρω ότι προκαλεί σοκ να λες κάτι τέτοιο, αλλά κανείς δεν έχει το δικαιώμα να ζει χωρίς να έχει σοκαριστεί. Κανείς δεν υποχρεούται να διαβάσει αυτό το βιβλίο, αλλά και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μου απαγορεύσει να γράψω ένα τέτοιο βιβλίο".

Στο βιβλίο ο Χριστός ωθείται να προδώσει τον Ιησού από έναν μυστηριώδη ξένο που θέλει να χρησιμοποιήσει τα πολυσυζητημένα κηρύγματα του και τα διδάγματα πίστης ως τον πυρήνα μιας νέας θρησκείας, που θα συντηρείται και θα ελέγχεται από ένα ισχυρό και πάμπλουτο οργανισμό που αποκαλείται Εκκλησία.

Ο Χριστός έλκεται από την ιδέα να διανθίσει και να χειραγωγήσει την αλήθεια, παρά το γεγονός ότι αντιλαμβάνεται πως λειτουργώντας έτσι υπονομεύει τις θελεμελιώδεις αρχές του Ιησού.

"Αυτή είναι η τραγωδία" τονίζει ο Pullman στο τέλος του βιβλίου του και προσθέτει " χωρίς την ιστορία δεν θα υπήρχε εκκλησία και χωρίς την εκκλήσια ο Ιησούς θα είχε λησμονηθεί".

1 σχόλιο:

Λωτοφάγος είπε...

Έχει ακόμα το θράσος να οργίζεται η Καθολική Εκκλησία μετά τα σκάνδαλα με τους παιδόφιλους ιερείς;

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails