Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Ενα σύγχρονο Γαλατικό χωριό.


Η Ισλανδία ήταν το πρώτο θύμα της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρώτο κράτος που κήρυξε στάση πληρωμών. Και τώρα, είναι το πρώτο κράτος του οποίου ο λαός υψώνει το ανάστημά του και αψηφά τις επιταγές της παγκόσμιας τραπεζικής ελιτ που προσπαθεί να τον καταστρέψει.
Η χρεωκοπία της Icesave

Με δυο λόγια, η ιστορία έχει ως εξής: όταν η ισλανδική τράπεζα Icesave χρεωκόπησε το 2008 (και συμπαρέσυρε μαζί της ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της χώρας), Βρετανία και Ολλανδία αποφάσισαν να αποζημιώσουν τους πολίτες τους που είχαν καταθέσεις στις ισλανδικές τράπεζες. Αφού το έκαναν, έστειλαν το «λογαριασμό» στο ισλανδικό κράτος, το οποίο έκτοτε προσπαθούσε να συνάψει κάποια ευνοϊκή συμφωνία προκειμένου να καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος. Μετά από πολύμηνες και πολύπλοκες διαπραγματεύσεις, οι πιστωτές της χώρας -κυρίως βρετανικές και ολλανδικές τράπεζες- επέβαλλαν στο νησί ένα ιδιαίτερα αυστηρό πρόγραμμα εξόφλησης. Το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε νομοσχέδιο με βάση το οποίο η χώρα αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Κάτω Χώρες, το ποσό των 3,9 δισ. ευρώ (5,3 δισεκατομμύρια δολάρια), ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των χρημάτων που έχασαν οι μεγάλες βρετανικές και ολλανδικές τράπεζες μετά την κατάρρευση του ισλανδικού τραπεζικού συστήματος....Το ΑΕΠ της Ισλανδίας είναι περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό που ζητούν να καταβληθεί είναι ίσο με το 30% του ετήσιου ΑΕΠ του νησιού! Καθώς ο πληθυσμός της Ισλανδίας είναι 320 χιλιάδες ψυχές, το ποσό του χρέους ανά άτομο φτάνει τα 16.500 δολάρια. Με βάση τη συμφωνία τα χρήματα θα πρέπει να καταβληθούν μέσα σε 14 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε πολίτης θα πρέπει να καταβάλλει 100 δολάρια το μήνα, μέχρι το 2025. Και όλα αυτά, προκειμένου να αποπληρωθούν ξένες ιδιωτικές τράπεζες, οι οποίες «φεσώθηκαν» από την κατάρρευση των ιδιωτικών τραπεζών της χώρας!
Παρά την έγκριση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο, ο Ισλανδός πρόεδρος Ολαφούρ Ραγκάρ Γκρίμσον, μετά τις σφοδρές λαϊκές αντιδράσεις αρνήθηκε να το υπογράψει. Έτσι, η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή πέρα από τη διενέργηση δημοψηφίσματος, στο οποίο ο ίδιος ο λαός της χώρας θα καλούταν να αποφασίσει αν θα δεχτεί να πληρώσει το λογαριασμό.
Τρομοκρατία και απειλές

Οι δήμιοι της μικρής Ισλανδίας δοκίμασαν όλα τα μέσα προκειμένου να αποφύγουν το δημοψήφισμα, μιας και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι τα τρία τέταρτα των Ισλανδών απορρίπτει τη συμφωνία που ενέκρινε το Κοινοβούλιο τους. Παρ' όλα αυτά, όλες τους οι προσπάθειες απέτυχαν παταγωδώς κι έτσι ο ισλανδικός λαός κλήθηκε σήμερα (8/3) να αποφασίσει εάν δέχεται το νομοσχέδιο που υπερψήφισε το κοινοβούλιο.
Πλήρες post εδώ: http://www.salata.tv/articles/world/142-ena-sygxrono-galatiko-xwrio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails