Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Γυναίκες και ισότητα.


Οι γυναίκες, σε όλον τον πλανήτη είναι αντιμέτωπες με μία γκάμα διακρίσεων από τις κυβερνήσεις σε βάρος τους, που δυσχεραίνουν την εργασιακή τους ικανότητα και την ικανότητα να ξεκινήσουν μια δουλειά, διαπίστωσε η Παγκόσμια Τράπεζα στην ετήσια έκθεσή της, με θέμα την ισότητα των δύο φύλων στην εργασία.

Χαρακτηριστικά, μόνον σε 20 (όλες βιομηχανικές) από τις 128 οικονομίες, που επισκοπήθηκαν από την Τράπεζα, διαπιστώθηκαν ίσες ευκαιρίες στην εργασία για άνδρες και γυναίκες.

Επίσης οι γυναίκες πλήττονται, πρώτες, από τη διεθνή οικονομική κρίση - θεωρείται πιο εύκολο για μία γυναίκα να χάσει τη δουλειά της, την ίδια στιγμή που "η εργασία γι' αυτές είναι όχι απλά το καλύτερο, αλλά το εξυπνότερο πράγμα, που έχουν σήμερα να κάνουν" όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ....Καμία χώρα της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της ανατολικής Ασίας δεν παρέχει στις γυναίκες ίσες ευκαιρίες στην εργασία. Η Μποτσουάνα κάνει την εξαίρεση, για όλη την Αφρική. Στο Κονγκό, ο σύζυγος εγκρίνει την όποια εργασία της συζύγου, κατά τον νόμο.Σε πολλά άλλα κράτη, η γυναίκα απαγορεύεται να εργάζεται νύχτα ή επίσης στα ορυχεία, μη συμμετέχοντας όμως στην όλη οικονομική διαδικασία.

Επίσης, σε όλον τον πλανήτη, μόνον περίπου το ένα τρίτο των επιχειρήσεων έχουν ως ιδιοκτήτη μία γυναίκα

"Αυτοί οι προστατευτικοί νόμοι, δημιουργούν νοοτροπίες, επηρεάζουν την ίδια τη δική μου την άποψη, τελικά", επισήμανε η κυρία Ζαϊνάμπ Σάλμπι, η πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Η Διεθνής των Γυναικών υπέρ των Γυναικών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails