Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Κοινωνική αναταραχή προβλέπουν οι πολίτες...

...μετά την ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων, σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν επίσης ότι η κοινή γνώμη επιρρίπτει ευθύνες για την κακή κατάσταση και στα δύο κόμματα εξουσίας που κυβέρνησαν τη χώρα μεταπολιτευτικά.

Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, ποσοστό 86,9% θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανόν να υπάρξουν φαινόμενα κοινωνικής εξέγερσης, παρ΄ ότι μόνο το 45,6% αντιμετωπίζει θετικά τις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Σε ποσοστό 69,1%, υποστηρίζουν ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι προσωρινά, σε αντίθεση με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι είναι μόνιμα.

Το 86,5% λέει ότι τα μέτρα δεν πρέπει να γίνουν αυστηρότερα με περαιτέρω επιβολή φόρων και το 75,9%, να μην επεκταθούν στον ιδιωτικό τομέα....Ακόμη, ποσοστό 95,1% δηλώνει ότι τα νέα μέτρα δεν θα πετύχουν, αν δεν συνδυαστούν με αναπτυξιακή πολιτική.

Επίσης, οι ερωτηθέντες θεωρούν σε ποσοστό 50,3% ότι η μείωση του εισοδήματός τους δημιουργεί νέες ταξικές διαφορές και προκαλεί ρήγματα στον κοινωνικό ιστό της χώρας.

Το 85,2% εκφράζει τη βεβαιότητα ότι στα επόμενα χρόνια οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Επίσης, το 86,7% πιστεύει ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, το 51,9% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται πολύ ή αρκετά την προσπάθεια που καταβάλλει ο πρωθυπουργός για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

Την ευθύνη για την κακή κατάσταση της οικονομίας, οι πολίτες την αποδίδουν κυρίως στην κυβέρνηση Καραμανλή, καταλογίζοντας όμως ευθύνες και στις κυβερνήσεις Κ. Σημίτη και Α. Παπανδρέου.

Τον κ. Παπανδρέου δηλώνουν ότι εμπιστεύονται πολύ ή αρκετά το 47,6% των ερωτηθέντων, ενώ τον κ. Σαμαρά το 23,5%.

Στην έρευνα της Public Issue για λογαριασμό της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ, ποσοστό 62% θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο της κοινωνικής αναταραχής έναντι 34% που λέει ότι είναι απίθανο.

Επίσης, σχεδόν 4 στους 10 (36%) αποδίδουν την ευθύνη για τη συσσώρευση του σημερινού χρέους και του ελλείμματος της χώρας, αδιακρίτως, και στα δύο κόμματα εξουσίας, που κυβέρνησαν τη χώρα μεταπολιτευτικά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αναλυτικός επιμερισμός των ευθυνών μεταξύ όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων 1974 - 2010: Περισσότερο υπεύθυνες θεωρούνται οι κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή (2004 - 2009). Από την άλλη πλευρά, οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου (1981 - 1989 και 1993 - 1996) και οι κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη (1996 - 2004) φαίνεται να χρεώνονται από την κοινή γνώμη με σχετικά ισοδύναμα μερίδια ευθύνης (14% και 12% αντιστοίχως).

Στη δημοσκόπηση της Pulse για τον Τύπο της Κυριακής, η ευθύνη αποδίδεται, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό (90%) στις παλαιότερες κυβερνήσεις, κατά 81% στις κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή, κατά 76% στις κυβερνήσεις Κ. Σημίτη, αλλά και στις καθυστερήσεις της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου (46%).

Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, παραμένει υπέρ του πρώτου, στο 12%, παρότι η συσπείρωση και των δύο κομμάτων εμφανίζεται μειωμένη (69% για το ΠΑΣΟΚ, 53% για τη ΝΔ).

Στο γκάλοπ της ALCO για το Πρώτο Θέμα, σε ποσοστό 86,2% χαρακτηρίζουν τα μέτρα «άδικα» και σε 71,9% «σκληρά». Ωστόσο, σε ποσοστό 41% επί του συνόλου η γνώμη τους για την κυβέρνηση, μετά τη λήψη των μέτρων, παραμένει το ίδιο καλή ή και καλύτερη και ας θεωρούν, σε ποσοστό 64%, ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θα αποδειχθούν επαρκή για την αντιμετώπιση της οικονομική κρίσης.

Σε ό,τι δε, αφορά την αξιολόγηση, ενός προς ένα, των μέτρων, οι Έλληνες πολίτες διαφωνούν με τα πέντε από τα δώδεκα, καθώς αυτά τα πέντε είναι που πλήττουν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα αξιολογούν πολύ αρνητικά την αύξηση του ΦΠΑ (80,8%) και την αύξηση στην τιμή της βενζίνης (80,3%). Ακολουθούν, με 75,4% το πάγωμα των συντάξεων και με 70,5% η περικοπή των δώρων και του καλοκαιρινού επιδόματος. Αρνητικά κρίνουν (54,7%) και τη μείωση των επιδομάτων στον δημόσιο τομέα.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails