Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Πανελλαδικός συναγερμός!


Απογοητευτικά συμπεράσματα για την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου τόσο πανελλαδικά όσο και στην περιφέρεια Κρήτης, εξήχθησαν στη πανελλαδική σύσκεψη της νέας Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ), που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο και στο ξενοδοχείο «Ατλαντίς». Οι τουριστικοί παράγοντες επισήμαναν ότι δεν μπορούν να γίνουν ακόμα προβλέψεις για το αρνητικό πρόσημο τη φετινή περίοδο, ωστόσο οι πιέσεις που ασκούνται ήδη από τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία της Ευρώπης για σημαντικές εκπτώσεις υποδηλώνουν από τώρα και για δεύτερη χρονιά το αρνητικό αποτέλεσμα. Παράλληλα τόσο ο αντιπρόεδρος της ΓΕΠΟΕΤ κ. Μιχάλης Βλατάκης όσο και ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης κ. Θεόδωρος Μυλωνάκης επιβεβαίωσαν με δραματικό τόνο ότι τους επόμενους μήνες στο νησί μας πρόκειται χαθούν θέσεις εργασίας, ενώ τουριστικές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία πρόκειται είτε να πουληθούν είτε να αλλάξουν χέρια, για να συνεχίσουν να υπάρχουν…
Εγκληματική πολιτική
Στη πανελλαδική σύσκεψη ειδικότερα ο πρόεδρος της ΓΕΠΟΕΤ κ. κ. Μάριος Τριβυζάς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στις τελευταίες κυβερνήσεις για την εγκληματική πολιτική την οποία ακολούθησαν στον τομέα του τουριστικού μας προϊόντος, που έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο.... «Οι πειραματισμοί των εκάστοτε κυβερνήσεων, οι συχνές αλλαγές των επικεφαλής υπουργών κάθε φορά, με νέα κουστωδία στελεχών στη νέα αυλή τους, νέοι πρόεδροι, νέοι γενικοί γραμματείς που και αυτοί έχουν τις αυλές τους και που μέχρι να μάθουν να παίζουν το ρόλο τους, έχουν φύγει για να έρθουν άλλοι και όλοι μαζί στου Κασίδη το κεφάλι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε παράλληλα ότι ο αριθμός τουριστών στη χώρα μας τα δύο τελευταία χρόνια συνεχώς συρρικνώνεται, τα δε έσοδα επίσης μειώνονται περαιτέρω. Η χώρα μας είναι απλός θεατής των γεγονότων στον τουρισμό με τάση χειροτέρευσης σε όλα τα επίπεδα.
«Από τότε που ιδρύθηκε το υπουργείο Τουρισμού, από όσα εμείς γνωρίζουμε, δεν συμμετείχε όπως άλλα υπουργεία στις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών και είναι εύλογο το ερώτημα. Γιατί αυτό το δικό μας υπουργείο να είναι τόσο παραγκωνισμένο, όταν αυτό το υπουργείο θα έπρεπε λόγω και της μεγαλύτερης εισφοράς του τουρισμού στην εθνική οικονομία να ήταν πρώτο σε τάξη υπουργείο; Είναι και αυτό από τα ανεξήγητα στον τόπο μας και φέρνει αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα.
Κάναμε αυτά τα ερωτήματα στον πρόεδρο του ΕΟΤ. Του μιλήσαμε για την προβολή του τουρισμού, η απάντηση συμπερασματικά ήταν "μην περιμένετε διαφήμιση όταν το κονδύλι για τη διαφήμιση είναι 26 εκατ. και οι οφειλές που του άφησαν είναι 126 εκατ. από ανεξόφλητα τιμολόγια" περιλαμβανομένων και των 18 εκατ. οφειλή για τα τουριστικά λεωφορεία. Όταν η Τουρκία, μας είπαν οι ίδιοι, ξοδεύει 50 εκατ. για προβολή μόνο στην Αμερική, τότε τι ψάχνουμε εμείς, τι φταίει και ο ελληνικός τουρισμός, είναι ο φτωχός συγγενής στις χώρες προέλευσης».
Από τη δική του πλευρά ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΤ και αντιπρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης κ. Μιχάλης Βλατάκης εξέφρασε επίσης την έντονη ανησυχία του για τη φετινή χρονιά, καθώς όπως είπε, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, προβλέπεται μία αύξηση γύρω στο 3% αλλά απ' αυτή την πίτα δυστυχώς δεν θα πάρει τίποτα η Ελλάδα.
«Να είστε σίγουροι γι' αυτό. Δεν προβλέπω αύξηση, αντίθετα προβλέπω μείωση. Γιατί η κρίση τώρα μας πιάνει στη χώρα μας. Δεν υπάρχει προβολή τουριστική γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν χρήματα. Η δική μου άποψη είναι ότι θα έχουμε μία χειρότερη σεζόν από πέρυσι. Και πρέπει όλοι να ανασκουμπωθούμε, να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε με λογική και ψυχραιμία την κρίση που δεν έχει τελειώσει και είμαστε δυστυχώς στο μέσον της. Ποσοστιαία πρόβλεψη δεν μπορούμε να κάνουμε προς το παρόν ακόμα. Όποιος το κάνει αυτό είναι εκτός θέματος» επισήμανε ο ίδιος.
Αναφορικά με τις θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο ο κ. Βλατάκης εκτίμησε ότι δυστυχώς θα έχουμε μεγάλες απώλειες. «Προβλέπω ότι φέτος η σεζόν θα είναι μικρότερη και σίγουρα θα υπάρχουν μειώσεις θέσεων εργασίας. Επίσης σίγουρο είναι ότι θα κλείσουν και τουριστικές επιχειρήσεις, όπως σίγουρο είναι ότι θα αλλάξουν χέρια τουριστικές επιχειρήσεις. Είναι ο νόμος της οικονομίας αυτός και των επιχειρήσεων» τόνισε.
Τέλος ο κ. Θόδωρας Μυλωνάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, τόνισε ότι στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην παγκόσμια τουριστική αγορά επιβάλλεται πια η ένωση των τουριστικών δυνάμεων.
«Γι' αυτό λοιπόν η ΠΟΕΤ, στην οποία ο Σύνδεσμός μας είναι ιδρυτικό μέλος, ενώνει τις δυνάμεις μας για το κοινό συμφέρον. Εκτιμάμε ότι μ' αυτή την κίνηση θα μπορέσουμε να ασκήσουμε πια όλες τις απαραίτητες πιέσεις που χρειάζονται, ούτως ώστε να προωθήσουμε τα προβλήματα του τουρισμού. Τα προβλήματα αυτά είναι χρόνια, δεν έχουν τα τελευταία χρόνια αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και γι' αυτό σήμερα απαιτείται να συντονίσουμε όλοι τις δυνάμεις μας» ανέφερε.
tolmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails