Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

CERN: Θα ρίξει «φως» στη σκοτεινή ύλη;



Τις άγνωστες πτυχές της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης εκτιμάται ότι θα φωτίσει το πείραμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στον επιταχυντή σωματιδίων στο CERN, σύμφωνα με δήλωση του υπεύθυνου του ερευνητικού κέντρου.

Στη διάρκεια συνέντευξης Tύπου, ο Ρόλφ Ντίτερ Χόιερ δήλωσε ότι είναι πιθανό να προκύψουν στοιχεία ακόμη και άμεσα σχετικά με την ύλη, στη διάρκεια του πειράματος που φιλοδοξεί να αναπαράγει τις συνθήκες του Big Bang πριν από 13,7 εκατ. χρόνια.

«Δεν γνωρίζουμε τι είναι η σκοτεινή ύλη. Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων ενδέχεται να αποτελέσει την πρώτη μηχανή που θα μας δώσει τη δυνατότητα να κοιτάξουμε στα έγκατα του σκοτεινού σύμπαντος», δήλωσε ο κ. Χόιερ. «Ανοίγουμε την πόρτα στη Νέα Φυσική, σε μια περίοδο ανακαλύψεων», τόνισε.

Σύμφωνα με στους αστρονόμους, σήμερα γνωρίζουμε μόνο το 5% του σύμπαντος, καθώς το υπόλοιπο «αόρατο» μέρος αποτελείται από σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια που αντιστοιχούν στο 25% και 70% του σύμπαντος αντίστοιχα.

«Εάν κατορθώσουμε να ανιχνεύσουμε και να κατανοήσουμε τη σκοτεινή ύλη, η γνώση μας θα εμπεριέχει το 30% του σύμπαντος –πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα», επισήμανε ο κ. Χόιερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails