Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Ενας στους 3 “πνίγει” τους καημούς του στο αλκοόλ!


Καταφύγιο στο ποτό, για να αντιμετωπίσουν τα κοινωνικοοικονομικά τους προβλήματα, τις δυσκολίες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, το άγχος και την κατάθλιψη, βρίσκουν πολλοί Ηρακλειώτες, ενώ μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2010, 40 οικογένειες ζήτησαν βοήθεια από τους ειδικούς του Αλκοολογικού Ιατρείου του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου.
Πρόκειται για ανθρώπους όλων των ηλικιών, ακόμη και κάτω από 25 ετών, ωστόσο ως μέση ηλικία είναι 40-50 ετών.

Απευθύνονται σε ειδικούς, όταν διαπιστώσουν ότι το ποτό τους δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινή ζωή τους. Δηλαδή, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην δουλειά τους, στις οικογενειακές ή άλλες υποχρεώσεις τους, έχουν συχνά προβλήματα με την Τροχαία κλπ.

Σύμφωνα τα στοιχεία του Αλκοολογικού Ιατρείου από το 2006, μέχρι σήμερα, έχουν ζητήσει βοήθεια περίπου 400 οικογένειες....Ανάμεσα στα "γερά ποτήρια" της Ευρώπης συγκαταλέγονται οι Έλληνες, αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, ο ένας στους τρεις πίνει «μία ή και αρκετές φορές την εβδομάδα» πέντε ή και περισσότερα αλκοολούχα ποτά.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 34% των Ελλήνων δηλώνει ότι πίνει αλκοόλ, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, την στιγμή που ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 29%.

Όπως αναφέρεται στην κοινοτική δημοσκόπηση, τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ιρλανδία (44%), τη Ρουμανία (39%), τη Γερμανία και την Αυστρία (36%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Λετονία (11%), τη Σουηδία (13%) και το Λουξεμβούργο (14%).

Σύμφωνα ακόμη με την κοινοτική δημοσκόπηση, 53% των Ελλήνων και 36% των πολιτών στους «27» θεωρούν ότι μία αύξηση της τιμής στα αλκοολούχα ποτά κατά 25% θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης μεταξύ νέων και των πολιτών, που κάνουν μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Εξάλλου, 92% των Ελλήνων και 83% των πολιτών στους «27» συμφωνούν να αυξηθούν οι έλεγχοι της αστυνομίας για αλκοτέστ ως μέτρο πρόληψης για την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ 91% των Ελλήνων και 73% των πολιτών στους «27» υποστηρίζουν ότι για τους νέους οδηγούς το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο οινοπνεύματος στο αίμα θα πρέπει να είναι 0,2g/l στο σύνολο της ΕΕ.

Τέλος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης, 86% των Ελλήνων και 77% των πολιτών στους «27» υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να απαγορευθούν στην ΕΕ οι διαφημίσεις αλκοόλ, που έχουν κυρίως ως στόχο τους νέους.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, 13% των Ελλήνων, που αναγνωρίζουν ότι τον τελευταίο μήνα κατανάλωσαν αλκοολούχα ποτά, δηλώνουν ότι αυτό συμβαίνει: καθημερινά (14% στους «27»), 10% τέσσερις με πέντε φόρες την εβδομάδα (9% στους «27»), 24% δύο με τρεις φόρες την εβδομάδα (23% στους «27»), 28% μία φορά την εβδομάδα (26% στους «27»), 13% δύο με τρεις φορές τον μήνα (16% στους «27») και 12% μια φορά τον μήνα ( 11% στους «27»).
Πηγή:patris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails