Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Αποστροφή των πολιτών για τα κόμματα.

Η αποστροφή των Ελλήνων για το πολιτικό σύστημα αποτυπώθηκε στην τελευταία δημοσκόπηση της MRB, όπου το 72,2% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν εκπροσωπούνται από κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα!
Η δημοσκόπηση
Στην πανελλαδική δημοσκόπηση της MRB, με δείγμα 1.011 άτομα, που δημοσιεύτηκε το Μ. Σάββατο (03/04) στην εφημερίδα «Real news», ξεχωρίζουν τα παρακάτω στοιχεία:
Το 75% θεωρούν άδικα τα μέτρα που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης
Το 72,2% δεν εκπροσωπείται από κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα
Το 62% τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός νέου κόμματος
Το 49,3% θα ψήφιζε ένα νέο κόμμα στις επόμενες εκλογές
Όσον αφορά στο θέμα του νέου κόμματος, σε περαιτέρω ερώτηση σχετικά με το πού θα ήθελαν να τοποθετείται το νέο αυτό κόμμα στον άξονα αριστερά-δεξιά, είχαμε τα παρακάτω αποτελέσματα:.... * Αριστερά: 9,1%
* Κεντροαριστερά: 22,1%
* Κέντρο: 24,5%
* Κεντροδεξιά: 10%
* Δεξιά: 6,6%
* Ακροδεξιά: 0,5%

Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 31,9%, ακολουθεί η Ν.Δ με 21,2%, έπεται το ΚΚΕ με 7,2%, το ΛΑΟΣ με 5,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,4% και οι οικολόγοι πράσινοι με 2,6%.

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Γ. Παπανδρέου προηγείται με 50,8% και ακολουθούν ο Α. Σαμαράς με 44%, η Αλέκα Παπαρήγα με 22,6%, ο Γ. Καρατζαφέρης με 26,3% και Α. Τσίπρας με 25,4%.

Στη δημοτικότητα των υπουργών προηγείται ο Α. Λοβέρδος και ακολουθούν οι Ε. Βενιζέλος, Άννα Διαμαντοπούλου, Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοϊδης, Γ. Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Λούκα Κατσέλη, Τίνα Μπιρπίλη, Χ. Καστανίδης και Θ. Πάγκαλος.
Τα συμπεράσματά μας

Με δεδομένη τη συμπάθεια του Νίκου Χατζηνικολάου για τη Ντόρα Μπακογιάννη, η ερώτηση σχετικά με την ίδρυση νέου κόμματος ίσως να μην είναι τυχαία.

Πάντως, τα αποτελέσματα της διευκρινιστικής ερώτησης σχετικά με το χώρο στον οποίο θα ήθελαν οι πολίτες να κινείται το νέο κόμμα δείχνουν ότι μόλις το 16,6% θα ήθελαν ένα νέο δεξιό-κεντροδεξιό κόμμα. Φαίνεται ότι οι συντηρητικοί κύκλοι της κοινωνίας σε μεγάλο βαθμό εκφράζονται από την υπάρχουσα κατάσταση και την εφαρμοζόμενη πολιτική, και νοιώθουν ότι εκπροσωπούνται είτε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είτε από τη Νέα Δημοκρατία, είτε από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό.

Αντίθετα, τα πράγματα στο χώρο του κέντρου και της αριστεράς είναι διαφορετικά. Τα μεγάλα ποσοστά πολιτών που δήλωσαν ότι θα ήθελαν να δουν ένα νέο κόμμα σε αυτό το πολιτικό φάσμα, φανερώνουν ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει αποκοπεί από τις ρίζες του, και το προοδευτικό κομμάτι της λαϊκής του βάσης έχει αρχίσει να ψάχνει εναλλακτικές λύσεις για να εκφραστεί πολιτικά. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τα κόμματα της αριστεράς, μιας και το 9,1% των πολιτών που θα ήθελαν ένα νέο αριστερό κόμμα είναι πολύ μεγάλο, αναλογικά με τα εκλογικά ποσοστά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και του Κ.Κ.Ε.
http://www.salata.tv/news/greece/203-dhmoskophsh-mrb-3-4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails