Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Το «κάρφωμα» μεταξύ πολιτών διχάζει τη Δανία.


Ακολουθώντας το παράδειγμα της Κοπεγχάγης, όλο και περισσότεροι δήμοι στη Δανία καλούν τους δημότες τους να καταγγέλλουν στις αρχές τους γείτονές τους που απομυζούν με διάφορες κομπίνες τα κοινωνικά προγράμματα του κράτους. Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να εξοικονομήσει πολλά εκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία, επισημαίνει η εφημερίδα Politiken. Απειλεί, όμως, ευθέως το κράτος δικαίου.

Όπως πολλοί άλλοι πολιτικοί αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι, ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της πρωτεύουσας της Δανίας Φρανκ Γιένσεν έχει εμμονή με τις απάτες στις οποίες καταφεύγουν πολλοί συμπατριώτες του για να επωφελούνται από τις παροχές του κράτους πρόνοιας. Σύντομα, όμως, οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης θα έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν τα αδικήματα των συμπολιτών τους μέσω μιας ιστοσελίδας στο Διαδίκτυο που δημιουργήθηκε ειδικά γι’ αυτό το λόγο από τις δημοτικές υπηρεσίες της πρωτεύουσας. Σε αυτή την ιστοσελίδα μπορεί να καταθέσει τη «μήνυσή» του οποιοσδήποτε θεωρεί ότι ο γείτονάς του εισπράττει παράνομα το επίδομα ανεργίας, ενώ συγχρόνως εργάζεται χωρίς να δηλώνει το εισόδημά του στην εφορία, ή λαμβάνει το βοήθημα και κάνει χρήση των υπόλοιπων ευκολιών που προβλέπονται για τις μονογονεϊκές οικογένειες αν και δεν ζει πια μόνος....Ο ανώτατος άρχοντας της Κοπεγχάγης Φρανκ Γιένσεν δεν έχει καμία αμφιβολία ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο: «Γνωρίζω πολύ καλά ότι η πρωτοβουλία παρεισφρέει στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων. Όμως, η καταγγελία δεν αποτελεί βασικό στοιχείο του σχεδίου μας. Θα μας στοιχίσει ακριβά, αλλά έχουμε την πρόθεση να διπλασιάσουμε την επαγρύπνηση απέναντι σε αυτή την κοινωνική μάστιγα. Πρέπει πάση θυσία να θέσουμε ένα τέλος σε όποιον πιστεύει ότι μπορεί να έχει τα πάντα εμπαίζοντας το κράτος. Πρέπει να σταματήσουμε ένα φαινόμενο που εξακολουθεί να γιγαντώνεται ανενόχλητο: Ακριβώς αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στους έντιμους πολίτες», υποστηρίζει.

Με αυτόν τον τρόπο, όμως, το «κάρφωμα» στη Δανία γίνεται μέρος της καθημερινότητας των δημοτικών αρχών και των πολιτών. Πολλοί δήμοι έχουν ήδη αποφασίσει να αφιερώσουν ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού τους στον αγώνα εναντίον της κοινωνικής απάτης. Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση, η απόδοση της οποίας, πάντως, είναι εγγυημένη. Ο δήμος της Κοπεγχάγης εκτιμά ότι με τη βοήθεια των οκτώ ειδικών επιθεωρητών του θα εξοικονομήσει στα δημοτικά του ταμεία 18 εκατομμύρια κορώνες (περίπου 2,4 εκατομμύρια ευρώ). Οι δημοτικοί άρχοντες του Χόρσενς, του Φίρεσε και του Γκρίμπσκοφ έχουν αντιγράψει τους συναδέλφους τους στην πρωτεύουσα, προσλαμβάνοντας τους δικούς τους επιθεωρητές. Ο δήμος του Γκρίμπσκοφ ζητά από τους «πληροφοριοδότες» δημότες του να δώσουν στις αρχές μια φωτογραφία εκείνων που υποψιάζονται για απάτη και τελικά καταγγέλλουν στις αρχές ή - πιο απλά - να ενημερώσουν τις αρχές εάν υπάρχει προφίλ των «παραβατών» στη γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

«Μπορεί να υποθέσει κανείς ότι βρισκόμαστε στα όρια της ηθικής», παραδέχεται η Ανέτ Λάρσεν, επικεφαλής του σώματος των επιθεωρητών του Γκρίμπσκοφ. «Είναι, όμως, γεγονός ότι το Facebook είναι ανοικτό σε όλους», προσθέτει. Η Ανέτ Λάρσεν υπογραμμίζει ότι οι ανώνυμες καταγγελίες στην ειδική ιστοσελίδα του δήμου εξετάζονται με πολλή προσοχή. Εχει παρατηρηθεί, εξάλλου, ότι πολλοί πολίτες που έπεσαν θύματα του «καρφώματος» κατήγγειλαν με τη σειρά τους αυτόν που υπέθεσαν ότι τους κατήγγειλε για να τον ξεπληρώσουν με το ίδιο νόμισμα.

Σε κάθε περίπτωση, πρωταγωνιστές του σχεδίου παραμένουν οι δημοτικοί υπάλληλοι που πρέπει να ερευνήσουν και να εξακριβώσουν εάν υπάρχει απάτη, διασταυρώνοντας ανώνυμες καταγγελίες και πληροφορίες ακόμη και αν αυτές είναι αποσπασματικές. Ένα παράδειγμα μπορεί να είναι η περίπτωση ενός πατέρα που πηγαίνει τα παιδιά του σε έναν παιδικό σταθμό μιας πόλης, ενώ από τα δημοτολόγια προκύπτει ότι έχει μετακομίσει σε μια άλλη πόλη. Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει κάθε λόγος για υποθέσει κανείς ότι αυτή η οικογένεια έχει αλλάξει τόπο διαμονής μόνο στα χαρτιά.

Ασφαλώς το παράδειγμα της Ανέτ Λάρσεν δεν είναι από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Politiken. Κι όσο και αν ένας συνάδελφός της, ο Γιάνε Νίλσεν, υπεύθυνος των επιθεωρητών του δήμου του Φρεντέρικσουντ, επιμένει ότι η κατάδοση δεν είναι το κλειδί σε αυτό το σχέδιο, ότι οι δημοτικές αρχές δεν έχουν τέτοιες προθέσεις και ότι χωρίς τη βοήθεια του κόσμου πολλοί παραβάτες θα έμεναν ατιμώρητοι, το πρόβλημα παραμένει: Όταν οι πολίτες καλούνται να καταγγείλουν ο ένας τον άλλον, μπορεί να εξοικονομούνται πολλά χρήματα για το κράτος πρόνοιας, αλλά το κράτος δικαίου κινδυνεύει.
nooz.gr

2 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Ωραίο σύστημα, βρήκαν οι Δανοί! Μαθαίνουν τον χαφιεδισμό...τέλειο!

Aldebaran είπε...

Χμμμ... Τώρα κατάλαβα γιατί ο GAP ήθελε να μας κάνει "Δανία του νότου"...

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails