Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010

Η επιτροπή της ... "ΑΛΗΘΕΙΑΣ"!


Επιμέλεια:Νατάσα Μπαστέα
Για επίδειξη «βαριάς αμέλειας» κατηγορεί πρώην πρωθυπουργούς και μεγαλοτραπεζίτες ειδική επιτροπή η οποία επί πολλούς μήνες έψαξε να βρει τι έφταιξε και η οικονομία της Ισλανδίας, που κάποτε εθεωρείτο από τις πιο ισχυρές, οδηγήθηκε στην κατάρρευση πριν από ενάμιση χρόνο.

Η 2.300 σελίδων έκθεση αναφέρει λεπτομερώς τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην κατάρρευση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας τον Οκτώβριο του 2008. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, η οποία βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 300 ανθρώπους που κατείχαν υψηλές θέσεις εκείνη την εποχή, οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών αυτών είχαν δανειστεί τεράστια χρηματικά ποσά για άλλες δραστηριότητές τους, αποκρύπτοντας πόσο ευάλωτα ήταν πραγματικά τα συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η Επιτροπή Αλήθειας, όπως ονομάστηκε, επικεφαλής της οποίας είναι ανώτατος δικαστής της Ισλανδίας, αναφέρει ονομαστικά επτά πρώην αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων τους πρώην πρωθυπουργούς Γκάιρ Χάαρντε και Ντέιβιντ Οντσον, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της χώρας. «Αυτοί οι επτά επέδειξαν βαριά αμέλεια στην εκτέλεση των καθηκόντων τους», αναφέρεται. «Είχαν τις απαραίτητες πληροφορίες αλλά δεν έδρασαν όπως έπρεπε και ο ένας έδειχνε με το δάχτυλο τον διπλανό του». Η έκθεση δόθηκε σε ειδικό ανακριτή ο οποίος διεξάγει ξεχωριστά έρευνα για ποινικές ευθύνες όσων προκάλεσαν την κρίση. Οταν ολοκληρωθούν οι έρευνες θεωρείται πιθανή η σύγκληση του συνταγματικού δικαστηρίου, το οποίο θα τιμωρήσει κυβερνητικούς αξιωματούχους που ευθύνονται για την κρίση....Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα πορίσματα της έρευνας είναι ότι ο τραπεζικός τομέας ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Κύρια ευθύνη γι΄ αυτό φέρεται να έχει ο Οντσον, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας την περίοδο της κατάρρευσης, ο οποίος ως πρωθυπουργός της χώρας των 320.000 κατοίκων την περίοδο 1991 και 2004 είχε προωθήσει την ταχύτατη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών. Καθώς δεν υπήρχαν περιορισμοί οι ιδιοκτήτες και στελέχη των τριών μεγάλων τραπεζών της χώραςτους οποίους ο Τύπος είχε χαρακτηρίσει «καταδρομείς Βίκινγκς»- «είχαν υπερβολικά εύκολη πρόσβαση σε δάνεια από τις τράπεζές τους» προκειμένου να χρηματοδοτήσουν άλλες επενδύσεις τους, όπως το μεγάλο κατάστημα παιχνιδιών στο Λονδίνο «Ηamleys» και την ομάδα ποδοσφαίρου της Γουέστ Χαμ. Επίσης, μεγάλο μέρος των δανείων χρησιμοποίησαν για να αγοράσουν μετοχές στις τράπεζές τους, γεγονός που οδήγησε στη διόγκωση των μετοχών. Σύμφωνα με την επιτροπή, σχεδόν το 1/4 του συνολικού κεφαλαίου των τριών τραπεζών είχε χρηματοδοτηθεί από ίδια δάνεια.

Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γιοχάνα Σιγκουρνταρντοτίρ δήλωσε ότι «η οδυνηρή αλήθεια» θα βοηθήσει να τεθεί τέλος στο θέμα αυτό. «Σίγουρα έγιναν σφάλματα», είπε. «Οι ιδιωτικές τράπεζες απέτυχαν, το σύστημα επίβλεψης απέτυχε, οι πολιτικοί απέτυχαν, η κυβέρνηση απέτυχε, τα ΜΜΕ απέτυχαν και κυρίως απέτυχε η ιδεολογία μιας ελεύθερης αγοράς χωρίς κανόνες». Τώρα θα τιμωρηθεί κάποιος; αναρωτιούνται οι Ισλανδοί. Τουλάχιστον η Ισλανδία, με μια έρευνα που ολοκληρώθηκε και μια άλλη που συνεχίζεται, έχει κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα για να ρίξει φως στο τι πήγε λάθος στο οικονομικό σύστημά της...

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα πορίσματά της είναι ότι ο τραπεζικός τομέας ξέφυγε από κάθε έλεγχο

Οι ηθοποιοί διαβάζουν τις 2.300 σελίδες

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Επιτροπής Αλήθειας πρότεινε, την ώρα που παρέδιδε στον πρόεδρο της Βουλής το πόρισμα, να κηρυχθεί η επόμενη ημέρα αργία στην Ισλανδία προκειμένου οι πολίτες- οι οποίοι επί μήνες διαδήλωναν στους κεντρικούς δρόμους ζητώντας να μάθουν την αλήθεια για τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική κατάρρευση- να έχουν τον χρόνο να διαβάσουν το πόρισμα και να κατανοήσουν τι ακριβώς έγινε.

Οι ηθοποιοί του Θεάτρου του Ρέικιαβικ αποφάσισαν να βοηθήσουν με τον δικό τους τρόπο. Το βράδυ της Δευτέρας, διακόπτοντας τις παραστάσεις του «Βασιλιά Λιρ» και του «Περιμένοντας τον Γκοντό», άρχισαν να διαβάζουν την έκθεση χωρίς διάλειμμα. Οι ηθοποιοί εναλλάσσονται διαβάζοντας κάθε λέξη των 2.300

σελίδων της «μαύρης έκθεσης» όπως χαρακτηρίστηκε λόγω του περιεχομένου της. Θα συνεχίσουν χωρίς διάλειμμα μέχρι την ολοκλήρωση της ανάγνωσης, η οποία αναμένεται ότι θα πάρει περίπου 5 ημέρες. Ο βασικός σκηνοθέτης του Θεάτρου του Ρέικιαβικ ανακοίνωσε ότι οι ηθοποιοί δεν θα προσπαθήσουν να αποδώσουν το κείμενο, θεωρώντας πως οι λεπτομέρειες για τη διάλυση της ισλανδικής οικονομίας είναι από μόνες τους συγκλονιστικές.
www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails